HABER

Lisans başvuru süresi 3 ay uzatıldı

ANKARA (İHA) - Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) piyasasında lisans başvuru süresi 3 ay uzatıldı.

LPG piyasasında faaliyette bulunan oto gaz bayii, dağıtım, depolama, taşıma, tüp imalatı ve muayenesi, tamiri ve bakımı şirketlerinin lisans almak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurmaları için tanınan süre, kanunen dün mesai saati bitiminde doluyordu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan duyuruda, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 2. maddesinin birinci fıkrası hükmü uyarınca Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 09 Mart 2006 tarih ve 683/141 sayılı kararı ile 13 Mart 2006 tarihine kadar lisans başvurusu yapmış ancak işlemleri devam eden kişilerin, faaliyetlerinin devamı için 13 Mart 2006 tarihinden itibaren, 3 ay süreyle ek süre verilmesine karar verildiği belirtildi.

Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu'na göre piyasada faaliyette olan LPG otogaz bayileri, dağıtıcılar, depocular, taşımacılar, LPG tüpü imalatçıları ve muayenecilerinin, çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturmadığını gösteren izinler ve mevzuatta belirtilen diğer belgelerle birlikte EPDK'ya başvurarak lisans alması gerekiyor. EPDK, lisans verme işlemlerini tamamladıktan sonra Türkiye çapında lisans denetimine başlayacak. Denetimlerde, lisanssız çalışan tesisler mühürlenerek piyasa dışına çıkarılacak, ayrıca idari para cezası verilecek. LPG'nin patlayıcı ve tehlikeli bir madde olması nedeniyle lisans sahiplerine önemli yükümlülükler getiriliyor. Bu yükümlülüklerden bazıları şunlar:

"Piyasa faaliyetlerinde, teknik düzenlemelere uygun LPG sağlamak ve LPG'nin kullanım amacını değiştirmemek; çevreye zarar vermemek için gerekli tedbirleri almak, faaliyetleri nedeniyle üçüncü kişilere veya çevreye verilecek zarar veya ziyanları tazmin etmek; lisans kapsamında yürütülen faaliyetler için sigorta yaptırmak; asli faaliyetlerinde eğitim ve sertifika almzış personel çalıştırmak; kamunun can, mal ve çevre güvenliği ile kendi tesis ve faaliyetlerini önemli ölçüde tehdit eden bir durum oluştuğunda, kamu yetkililerini ve bundan etkilenme ihtimali bulunan ilgilileri haberdar etmek, ve bunu önlemek üzere alınmakta olan tedbirleri Kuruma bildirmek."

En Çok Aranan Haberler