HABER

Lise mezunlarına olgunluk sınavı

17. Milli Eğitim Şurası'nda, lise mezunlarının "olgunluk sınavına" alınmaları kararlaştırıldı. Lise mezunları, hangi alanda olgunluk sınavına girmişlerse, ÖSS'ye de o alanda katılacak.

Lise mezunlarına olgunluk sınavı
  1. Milli Eğitim Şurası'nın "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi" komisyonunun raporları okunarak karara bağlandı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik başkanlığında yapılan bugünkü Genel Kurul çalışmalarında alt komisyonlarda olduğu gibi en fazla üzerinde tartışılan konu "katsayı uygulaması" oldu.

Genel Kurulda komisyondan gelen "herkesin üniversitelerin tüm bölümlerine eşit koşullarda girebilmesini" öngören teklif "adaylar arasındaki katsayı farkı kaldırılsın, kendi alanlarıyla ilgili bölümlere gidenlere ek puan verilsin, alanlar yeniden belirlensin" şeklinde değiştirildi.

Çelik'in komisyondan gelen önerinin söz konusu şekilde değiştirilmesini öngören önergeyi oylatmasının ve önergenin kabul edilmesinin ardından bazı şura üyeleri, tepki gösterdi.

Bunun üzerine Çelik, "Katsayı konusunda alt komisyonlarda alınan kararlar ne kadar saygı değerse bugün alınan kararın da o kadar saygı değer olduğunu" söyledi.

Çelik, "Bakanlık, Şura'da alınan kararları önceden dikte ettirmiş olsaydı bugün böyle bir karar alınmazdı. Benim bir bürokratımın bile böyle bir telkinde bulunduğunu söylesinler, özür dileyeceğim. Komisyonda böyle bir karar alınmıştı, böyle bir karar alındı diye 'gölge düştü' şeklinde fırtına estirildi. O gölge aslında onların kafasındadır" diye konuştu.

Çelik, mesleki ve teknik eğitimin oranının yüzde 65'e yükseltilmesinin hedeflendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Mesleki ve teknik eğitim adına pozitif bir ayrımcılık yapabiliriz. Şu anda sadece Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarına öğretmenlik mesleğini tercih etmeleri halinde ek puan verilir. Biz diyoruz ki iletişim meslek lisesi mezunu, iletişim fakültesine gittiği zaman onlar da avantajlı olsun. İmam hatip lisesi mezunları, ilahiyat fakültesine gittiği zaman onlar da avantajlı olsun. Meselenin özü budur."

Çelik, alan belirlenirken YÖK ile işbirliği yapılacağını söyledi.

OLGUNLUK SINAVI

Daha sonra "adaylar arasındaki katsayı farkı kaldırılsın, kendi alanlarıyla ilgili bölümlere gidenlere ek puan verilsin, alanlar yeniden belirlensin" önergesine "olgunluk sınavı yapılsın" önerisi de eklendi.

Bu önerinin ifade edildiği önergenin altında imzası bulunan talim ve terbiye kurulu eski üyesi Sevinç Atabay, AA muhabirine yaptığı açıklamada olgunluk sınavının lise son sınıftan mezun olanlara yönelik yapılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Atabay, "Öğrenci, liseyi bitirdiği zaman belli bir alanda olgunluk sınavına girecek. Olgunluk sınavını kazanan öğrenciler, bu sınava hangi alanda girdilerse aynı alanda ÖSS'ye katılacaklar. Örneğin olgunluk sınavına Türkçe- Sosyal alanında girdilerse ÖSS'ye sözel bölümden katılacaklar. Ama diyelim ki alan değiştirmek istiyorlar. O zaman yeniden olgunluk sınavına girmeleri gerekiyor" diye konuştu.

Tartışmaların ardından raporun diğer maddelerine geçildi. Rapordaki liselerin, "genel liseler", "mesleki ve teknik liseler" ve "açık öğretim lisesi" şeklinde üç türe ayrılması kararı da oylanarak kabul edildi.

En Çok Aranan Haberler