HABER

Liselerarası "Türkçe" konulu büyük yarışma

İSTANBUL (İHA)- Doğumunun 100. yılı dolayısıyla edebiyat tarihçisi Nihad Sami Banarlı adına "Türkçe" konulu bir makale yarışması düzenlendi.

Fatih Belediyesi ile Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı'nın müşterek olarak düzenlediği yarışma Türkiye genelinde lise öğrencileri arasında gerçekleşecek.
Yarışmada makaleler times new roman karakteriyle 12 punto yazılacak ve 1 ile 3 sayfa arasında olacak. Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin makalelerini, Fatih Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Büyük Karaman Caddesi, No: 69 Fatih/İstanbul adresine göndermesi gerekiyor. Öğrenciler yarışma başvuru bilgilerini Fatih Belediyesi'nin www.fatih.bel.tr web sayfasından da öğrenebilecekler.

Ön elemeden geçen makaleleri inceleyecek jüri şu isimlerden oluşuyor:

"Prof.Dr. Orhan Okay (Sakarya Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi)
Prof. Dr. Kazım Yetiş (İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı)
Prof. Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı)
Prof. Dr. Hasan Akay (Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi)
Prof. Dr. Durali Yılmaz (Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı)
Muhterem Yüceyılmaz (Yazar)
Mehmet Nuri Yardım (Edebiyatçı-Yazar)".

Yarışmada ilk üçe giren öğrencilere masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar verilecek. Ayrıca ilk ona girecek öğrencilere Fatih Belediyesi Kültür Yayınları ile Kubbealtı Neşriyat tarafından yayımlanan Nihad Sami Banarlı külliyatı hediye edilecek. Yarışma sonuçlarının açıklanacağı 11 Mayıs tarihinde Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılacak törene katılmak için İstanbul dışından dereceye giren öğrencilerin kara yoluyla ulaşım ve barınma giderleri Fatih Belediyesi tarafından karşılanacak.

NİHAD SAMİ BANARLI
1907 yılında İstanbul'da doğdu. Trabzon mebusu şair Emin Hilmi'nin torunu, vali şair İlyas Sami'nin oğludur. Soyadını babasının ve annesinin mezarlarının bulunduğu Banarlı kasabasından aldı. 1930 yılında Edebiyat Fakültesinden ve Yüksek Öğretmen Okulundan mezun oldu. 1929-1934 yılları arasında Edirne Lisesi ile Kız ve Erkek Öğretmen Okulunda edebiyat öğretmenliği yaptı. 1947 yılına kadar İstanbul'da Kabataş, Galatasaray, Boğaziçi, Şişli Terakki ve Işık Liselerinde, 1947-1969 yılları arasında Eğitim Enstitüsü ile Yüksek Öğretmen Okulunda Edebiyat; Yüksek İslam Enstitüsünde İslami Türk Edebiyatı Tarihi öğretmenliklerinde bulundu.1969 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Öğretmenlik yaparken birçok kuruluşlarda ek görev aldı. Hürriyet gazetesinde Edebi Sohbetler sütununda devamlı yazı yazdı. 1953 yılında kurulan İstanbul Fetih Cemiyetine girdi. Bu kuruluşa bağlı İstanbul Enstitüsü'ne müdür oldu. 1958 yılında Yahya Kemal Enstitüsü yayın işlerini yürüttü. Milli Eğitim Bakanlığı 1000 Temel Eser ve Çağdaş Türk Yazarları Komisyonlarına üye ve başkan seçildi. 1970 yılında kurulan Kubbealtı Akademisine Edebiyat Kolu Başkanı ve Akademi Dergisi Müdürü oldu. 1974 yılında 67 yaşında İstanbul'da vefat etti. Banarlı'nın mezarı Rumeli Hisarı Mezarlığı'ndadır.

Eserleri şunlardır: "Yahya Kemal Yaşarken, Yahya Kemal'in Hatıraları, Türkçenin Sırları, Edebiyat Sohbetleri, Resimli Türk Edebiyatı Tarihi, Dasitan'i Tevarih'i Müluk'i Ali Osman ve Cemşid ve Hurşid Mesnevisi (Ahmedi), Namık Kemal ve Türk Osmanlı Milliyetçiliği, Büyük Nazireler Mevlid ve Mevlid'de Milli Çizgiler, Edebi Bilgiler, Metinlerle Edebi Bilgiler, Başlangıçtan Tanzimata Kadar Türk Edebiyatı Tarihi, Fatih'in Zafer Sırları, Tarih ve Tasavvuf Sohbetleri, Bir Dağdan Bir Dağa, Kültür Köprüsü, Kitaplar ve Portreler, İstanbul'a Dair İman ve Yaşama Üslubu".

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler