Bir hafta içinde Türkiye genelinde karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı 8'i yabancı uyruklu 10 kişi hayatını kaybetti.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar, lodos nedeniyle tüm ülkede soba ve şofben zehirlenmelerinin görülmeye başladığını söyledi. Körpınar, şofben zehirlenmelerinin genelde gaz kaçaklarından değil yeterli havalandırma olmamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
Kış mevsiminin başlamasıyla 4 Ocak'ta İstanbul'un Eyüp ilçesinde üniversite öğrencisi Betül Yüksel(21), duş almak için girdiği banyoda şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Bu olaydan bir gün sonra 5 Ocak'ta İzmir'de Anadolu Lisesi öğrencisi Yaren Lort, banyo yaptığı sırada yine şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Yılbaşından bu yana karbonmonoksit zehirlenmeleri 10 kişinin ölümüne neden oldu.
ZEHİRLENMELER YETERLİ HAVALANDIRMA OLMAMASINDAN
Türkiye'de, karbonmonoksit zehirlenmelerinden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının, trafik kazalarından sonra ikinci sırada geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar, lodosun esmeye başladığı bu dönemde vatandaşların son derece dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Haber başlıklarında sıkça kullanılan 'şofbenden sızan gazdan zehirlendi' başlığını değerlendiren Körpınar, bu konuda doğru bilinen bir yanlışı da düzeltti: "Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma olmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucu ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleşir." Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesinin sağlanması gerektiğini aktaran Körpınar, "Mümkünse şofben banyo dışında bir yere kurulmalı. Şofben mutlaka müstakil veya yarım şönt bacaya bağlanmalı. Baca bağlantısı olmayan yerde şofben çalıştırılmamalı. Şofben bacaya en kısa uzaklıkta olmalı, baca borusu hafif yükselecek ve sızıntı olmayacak bir şekilde bacaya bağlanmalı. Şofben montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı." diye konuştu.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinde soba kullanımının önemli bir etken olduğunu ifade eden Körpınar, zehirlenmelere karşı alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "Soba yakılırken kesinlikte üstten tutuşturulmalı. Böylece yakıttan çıkan zehirli gazların da yanması sağlanır. Soba aşırı şekilde doldurulmamalı. Aksi halde zehirli gazların yanacağı ortam ve duman yolu daralır. Sönmekte olan sobaya tutuşması güç olan yakıt konulmamalı. Hele de yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmamalı. Soba yakıtla beslenirken yeni yakıtın üstüne kor halinde tutuşturucu konulmalı. Standart dışı soba ve soba boruları kullanılmamalı."
Körpınar'ın verdiği bilgilere göre, doğalgaz kullanıcılarının da alması gereken önlemler bulunuyor. Buna göre, doğalgaz kombisinin yurt içi ve yurt dışından kalite belgesine sahip olması gerekiyor. Firmaların verdiği garanti ve sigortalara dikkat edilmesi önemli. Mümkün olduğunca yakıt tasarruflu aygıt seçilmesi ve aygıtın çalışır halde teslim alınması gerekiyor. Su eksilmesine karşı gaz akışını durduran bir emniyet sistemi olmalı. Aygıt montajının yetkili bayi tarafından yapılması ve montaja gelen yetkililerin tavsiye ve önerilerine uyulması önem arz ediyor. Montaj kapsamında gaz ve baca kaçakları için alarm veren ve gaz akımını durduran uyarıcı sistemler de mutlaka kurulmalı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz