HABER

Lodos insan psikolojisini bozuyor

Bursa'da şiddetli lodos hayatı olumsuz etkilerken, insan psikolojisini de bozuyor. Karla kaplı şehirde geçtiğimiz hafta hiçbir intihar vakası meydana gelmezken, şiddetli lodos ile birlikte intihar teşebbüs hadiselerinde ciddi bir artış dikkat çekiyor.

Lodos insan psikolojisini bozuyor

Bursa'da şiddetli lodos ile birlikte son 24 saatte intihara teşebbüs eden 7 kişiden, Gemlik ve Dağyenice Köyünde 2 kişi hayatını kaybetti. Hastanelerin psikoloji servislerinde de ciddi bir hasta artışı dikkat çekiyor.

Klinik Psikolog Yalçın Kireçci, lodosun olumsuz haberler ve riskler getirmesi sebebiyle psikolojik alt yapısı bozuk olan mutsuz insanlarda bir tetikleyici rolü üstlendiğini söyledi. Kireçci, "Kar rengi itibariyle temizliktir, sukunettir, huzurdur. Kar genel anlamı ile insan sıcak bir ortamda ise hoşnutluk ve rahatlama sağlıyor. Karın kalkmasını insanlar beklerler. Kar bir doğal kısıtlama da getiriyor. Kar kalktıktan sonra, doğal kısıtlama kalkıyor. Bir harekete yönelme var. Lodosun basınç olarak da insan metabolizması üzerinde farklı bir etkisi var. Tansiyonu yükselttiğini tespit ediyoruz. Kan basıncı artıyor. Bunun yanında şiddetli lodos, heyecan bozukluğu olan insanlarda, bir tetikliyeci görevi yapıyor. Kaygılar, endişeler, korkular, panik haline dönüşüyor. Cam patlar mı, cam patlarsa ne yaparım. Dışarı çıkıyorum, başıma bir şey düşerse diye düşünürler. İnsanların sürekli başlarına bir şey geleceği, ölüm düşüncesini çağrıştıran bir ortam oluşuyor. Hayatında, yaşamla ölüm arasında ikilemi olan, sıkıntı yaşayanlarda ölüm düşüncesini tetikliyor. Zaten var olan intihar düşüncesini harekete geçirmiş oluyor. İnsanda böyle bir psokolijik bozukluk var ise kaygı ile var olan intihar düşüncesini harekete geçirebilir" dedi.

"BİR RİSK VAR, HER RİSK ÖLÜM TEHLİKESİDİR"

Lodosun hayatla alakalı bir sıkıntısı olmayan kişileri etkilemeyeceğini kaydeden Yalçın Kireçci, "Her lodos, olumsuz haberleri getiriyor. Psikolojik alt yapıyı olumsuz besliyor ve harekete geçiriyor. Psikolojik alt yapısı sağlıklı insanlarda bile lodos akıllara ölümü getiriyor. Bir risk var, her risk ölüm tehlikesidir. Ayağı kayınca ölebileceğini düşünür. Ayağınız yere basıyor, ama lodos her yerden geliyor. İnsanları ürküten tarafı budur. Depremde olduğu gibi , tedbir alamıyorsanız, özgüveniniz zayıflıyor. Zaten özgüven sorunu varsa daha da zayıflatıyor. Bu ortamda kişinin yalnız yaşayayıp yaşamadığı, yaşadığı kişilerle alakalı çatışmaları da birleşince intihar eylemi gelebiliyor. Her insanda bir gerginlik, huzursuzluk var. Bardak doluyor diye düşünülebilir" şeklinde konuştu.

Genel anlamda, heyecansal sorun, sıkıntı yaşayanlar, kaygı endişe korku panik halleri yaşayanların, lodos şartlarında kendilerini güvende hissettiği yerleri ve arkadaşlarının yanlarına gitmelerini tavsiye eden Yalçın Kireççi, şunları söyledi:

"Bu tip insanlara yakın olmak, destek vermek gerekiyor. Beraber otururken, cam patlayacak diye endişelenen insanlar var. Her durumda bir çözüm vardır. Çözüm üretme kapasitelerine destek olmak ve ikna etmek gerekiyor. Konuştukça intihar düşüncelerinde bir yön değiştirme olur. Sorunları var ise konuşmak, onların yanında olmak onlara çözüm konusunda güvence vermek gerekir. Genel bir huzursuzluk ve mutsuzluğu var ise, ilkbaharda da intihar görebilirsiniz. Hayata katılamadığı için tetikliyor. Özgüven ve hayata bağlanmak sorunudur. İnançlı insanlar intihar düşüncesini çabuk bertaraf ederler. İntihar düşüncesi gelmesi ayrıdır, bunun niyetine girmek ayrıdır. İntiharı ciddi ciddi düşünmek ayrıdır, ölümü düşünmek ayrıdır. Ölümü düşünmek anormal bir durum değildir. Yakınınız ölünce de ölümü düşünürsünüz, mezarlıkta ziyaret edincede ölümü düşünürsünüz. Bu arada, ölümü düşündükten sonra, pozitife geçip, hayattan daha fazla tad alabilirsiniz. Normal inançlı insanlar böyle yaparlar. Ancak lodos sırasında psikolojik sıkıntısı olanların güvendikleri bir dostlarının yanında ve güvenli mekanda olmaları ve hatta yardım talep etmeleri normal karşılanmalıdır."

En Çok Aranan Haberler