KADIN

Lohusa depresyonu nasıl geçer? Lohusa depresyonu nasıl atlatılır?

Anne olma hissi her kadın için farklı duygular barındırır. Kimi kadın bu duyguyu eşsiz ve muhteşem olarak yaşarken kimisi ise daha zorlu bir süreç olarak görebilir. Özellikle gebelik sürecinde her kadın bebeğini alacağı günü bekler ve bu bekleyiş tatlı bir telaş içerisinde geçer. Ancak bebek doğduktan sonra aynı hisler ve duygular kalmayabilir. Kimi kadında lohusa depresyonu olarak tabir edilen durum ansızın ortaya çıkabilir. Peki, lohusa depresyonu nasıl geçer?

Lohusa depresyonu nasıl geçer? Lohusa depresyonu nasıl atlatılır?

Annelik duygusu eşi benzeri olmayan bir duygu olarak tanımlanır. Özellikle ilk defa anne olan kadınlar için gebelik sürecini geçirmek ayrı bir heyecandır. Anneyle birlikte baba adayı da bir an önce bebeğin doğmasını bekler ve onu kucaklarına alacakları günün çabuk gelmesini ister. Doğum yaklaştıkça heyecan daha da fazla artar ve neticede o gün gelip çatar. Doğum sonrası ise gebelik döneminde olduğu gibi işler yolunda gitmeyebilir. Lohusa sürecine girildiğinde depresyon durumları yaşanabilir.

Lohusa depresyonu nasıl geçer?

Doğum sonrası ortalama altı haftalık bir süreci kapsayan dönem, lohusa dönemi olarak tabir edilmektedir. Bu dönem anne olan kadınlar için hem çok hassas hem de dikkat edilmesi gereken bir dönem olarak bilinmektedir. Lohusa sürecinde bazı kadınlar gebelik sürecinde olduğu gibi kendilerini mutlu hissetmeyebilir. Doğumdan sonra akıllarına bebeğe nasıl bakacağım düşüncesi, artan sorumlulukların yükü, kendini yetersiz ve öz güvensiz hissetme gibi durumlar baş gösterebilir.

Bu durumlar gerek eş gerekse annenin ailesinden gelecek desteklerle daha kolay atlatılabilir. Ancak depresyon durumu ilerlerle ve müdahale edilmezse daha kötü sonuçlar doğurabilir. Kadın kendini sürekli yorgun ve mutsuz hissederse, bebeğinizi emzirmeyi reddederse, hamilelikte alınan kiloları dert etmeye başlar ve kendini hiçbir şekilde beğenmezse, özellikle eşinden ve sevdiklerinden destek görmezse ağır bir depresyon sürecine girebilir ve bu durum çok tehlikelidir.

Lohusalık depresyonu nasıl atlatılır?

Lohusa sürecinde kadınlarda görülen depresyon hali mutlaka ciddiye alınması gereken bir durumdur. Lohusa dönemi bilindiği üzere ortalama kırk gün kadar sürmektedir. Bu süreç kadınların kafasının karışmasına ve ruh hallerinde dalgalanmalar olmasına neden olabilir. Bu durum bazı kadınlarda geçicidir ve dönem sona erdiğinde bu tür durumlarda biter. Ancak lohusa dönemi bitmiş olmasına rağmen kadının hala depresif hallerinin devam etmesi sıkıntılı bir durumun olduğuna işarettir.

Yeni doğum yapmış olan kadınlar kendilerindeki değişimi fark ettiğinde lohusa depresyonu testi yapabilir. Ancak ne olursa olsun bu süreçte en önemli konu kocadan ve yakınlarından destek almak ve mümkün mertebe yalnız bırakılmamaktır. Eğer durum bu desteklere rağmen devam ederse uzman bir psikolog doktoruna danışılması, doktor ön gördüğü takdirde ilaçla tedavi ya da terapi gibi tedavilerin uygulanması annenin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Doğum sonrası depresyondan nasıl çıkılır?

Doğum sonrası bazı kadınlarda lohusa depresyonu (annelik hüznü) denilen ve psikolojik yönden olumsuz etkileyen durum ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda depresyon yaşayan anneye psikolojik yönden destek verilmesi gerekir. Doğum sonrası görülen depresyon durumunun hızlı bir şekilde atlatılması için yapılması gerekenler ise genel olarak şu şekildedir:

  • Lohusa depresyonu yaşayan kadına moral ve motivasyon açısından destek verilmesi çok önemlidir.
  • İlk kez anne olmuş kadınlara bebek bakımında yardımcı olmak ve yükünü en aza indirmek gerekir.
  • Anne gebelik sürecinde çok kilo almışsa kendini beğenmeyebilir ve tekrardan kendine bakım yapmak isteyebilir. Bu yüzden doğum yapmış anneye kendine bakması için gerekli olan zamanın verilmesi gerekir.
  • Bebek uyurken annenin de uyuyor olması önemlidir. İkisinin aynı anda uyuması annenin uykusuzluk sorunu çekmesini önler.
  • Eşin ve ailenin kadına eskisi gibi sevgiyle ve hoşgörüyle yaklaşması gerekir. Kadının kendini özel hissetmesi psikolojik yönden olumlu etki yaratır.
  • Lohusa depresyonda olan kadının sağlığa zarar verecek yiyecek ve içeceklerden uzak durması da önemlidir.
  • Kadının her gün kısa bir süre olsa da temiz hava eşliğinde yürüyüş yapması gerekebilir. Bütün bunlara ek olarak uzman bir hekimden destek alınması da son derece önemlidir.
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler