Lohusa döneminde yeni doğum yapmış olan kadınlar birçok duyguyu aynı anda yaşayabilir. Kimi kadın bu süreçte bebeğiyle daha fazla ilgilenmek isterken kimi kadın ise gelecekle ilgili birtakım endişeler duyabilir. Her kadın için son derece özel olan bu süreçte bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yeme içme konusunda sağlıklı beslenmek ve sağlığı bozacak türden besinlerden uzak durmak önemlidir. Doktorların önerilerine uymak ve onların yönergeleri doğrultusunda hareket etmek gerekir.
Lohusa dönemi bilindiği üzere yaklaşık olarak altı haftalık bir süreç olarak tanımlanır. Bu süreç doğumdan sonra başlar ve kırk gün kadar sürer ama bu süreçte kadının psikolojinin iyi olması son derece önemlidir. Normal doğum yapmış olan kadınlarda iyileşme süreci daha kısa olurken sezaryenle doğum yapmış olan kadınlarda bu süre uzun olmaktadır. Bu durum haliyle yeni doğum yapmış kadını olumsuz yönde etkilemektedir.
Özellikle lohusa döneminde vücut her türlü hastalığa karşı tıpkı yeni doğmuş demek gibi savunmasız ve korunmasızdır. Bu yüzden lohusa döneminde olan kadınların bazı önemli noktalara itina etmesi büyük önem taşımaktadır. Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler ise genel olarak şu şekildedir:
Lohusa döneminde olan kadınların kendilerine çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Zira bu süreçte hastalıklara yakalanma oranı bir hayli yüksektir. Bu yüzden hem psikolojik yönden hem de bedensel sağlık açısından lohusa kadınların kendilerine itina etmesi çok önemlidir. Özellikle bu dönemde sağlıklı beslenmek ve bedeni zinde tutacak gıdaları tüketmek gerekir.
Bu noktada lohusa ne yemeli konusu karşımıza çıkar. Doğumdan sonraki altı haftalık süreci temsil eden ve lohusa dönemi olarak adlandırılan bu süreç bazı kadınlar için kolay geçmeyebilir. Yeme içmeden kesilmeler, sıkıntılı ruh halleri gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumlar yaşandığında uzman bir hekim görüşü alınmasında ve danışılmasında fayda vardır. Lohusa döneminde olan kadının yemesi gereken besinler ise genel olarak şu şekildedir:
Annenin doğru bir şekilde beslenmesi bebeğin de sağlığı açısından önem teşkil ettiğinden lohusalık döneminde özellikle yüksek kaloriye sahip besinlerden uzak durulması önerilir. Daha çok protein açısından yüksek olan gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta mevcuttur. Lohusa döneminde tercih edilecek yiyeceklerin veya içeceklerin gaz yapmaması çok önemlidir. Bu yüzden yeni doğum yapmış annenin beslenmesine iki kat itina edilmesi gerekir. Gaz yapmayan lohusa yemekleri ise genel olarak şu şekildedir:
Yukarıda sıralanan ve gaz yapmayan besinlerin doktorların belirttiği porsiyonlarda tüketilmesi önemlidir. Bu noktada lohusa kadına ne süt yapar konusu da gündeme gelebilir. Bu sıralanan yiyeceklerle birlikte yulaf, kayısı, incir, üzüm gibi gıdalarda anne sütünün artmasında etkilidir.
Lohusa döneminde olan kadının tek başına bırakılmaması gerekir. Aslında bu durum biraz manevi yönden ele alınmaktadır. Bazı dini inanışlara göre lohusa süreci bitene kadar annenin ve hatta bebeğinin yalnız bırakılmaması, kötü varlıklardan korunması manasına gelmektedir. Bu süreç altı hafta yani kırk gün olarak ifade edildiğinden lohusa dönemi bitene kadar anne ve bebeğin odasında her zaman birileri durur ve ışıklar yanık kalır. Öyle ki eğer ışık kapatılırsa ya da lohusa kadın tek başına bırakılırsa kötü varlıkların gelip hem anneyi hem de bebeği öldüreceği inanışı hâkimdir. Bu yüzden lohusa döneminde yeni anne olan kadınla bebek tek başına bırakılmamaktadır.