KADIN

Lohusalık hüznü

Lohusalık hüznü olarak tanımlanan süreçte neler yapmalıyız?

Lohusalık hüznü

Hamilelik ve emzirme bir kadının yaşayabileceği en özel ve riskli dönemlerin arasında yer alıyor. Lohusalık hüznü olarak tanımlanan süreçte neler yapmalıyız? Diyetisyen Kübra Bal, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, annelere lohusalık ve emzirme döneminin mutsuzluk ve depresyon halinden kurtulmak için 5 önemli püf nokta paylaşıyor. Bal’ın önerileri ile annelerin bebekleri ile keyifli vakit geçirmeleri, süt miktarını artırmaları ve doğum sonrası kilolarından kurtulmaları mümkün. Ayrıca lohusa kurabiyesi tarifi ile de mutluluk sizin olsun.

Çoğu kadın vücut şekli ve algısıyla ilgili sıkıntılar yaşıyor, vücudundaki hızlı değişiklerden mutsuz. Bunlara doğum sonrası ortaya çıkabilen lohusalık hüznü de eklendiğinde, değişen östrojen ve progesteron hormonlarıyla birlikte emzirme döneminin, duygusal yemelerin ortaya çıktığı bir süreç.


Yeni doğum yapmış bir anne emzirirken, günde ortalama 300-500 kalori fazladan enerji harcar. Metabolizma hızındaki bu artış, annenin hamilelikte aldığı fazla kiloları vermesi için bir fırsatken öte yandan emzirme istenmeyen kilo alımına sebep olabiliyor. Uyku düzenindeki değişiklik, eve bağımlı kalmanın vermiş olduğu hareketsizlik, süt olsun diye tüketilen yüksek enerjili yiyecekler emzirme döneminde kilo alımına neden olabiliyor.

Yeni dünyaya gelmiş bebeğin bakımına karşı duyulan bocalama, yoğun geçen lohusa ziyaretleri, çevreye karşı tahammülsüzlük yeni doğum yapmış annenin karşılaştığı sorunların başında yer alıyor.


Sağlıklısız besinler yerine kuruyemiş tüketilebilir

Evinizde aburcubur, asitli içecekler, hazır meyve suları bulundurmak, stres anlarınızda kontrolsüzce elinizin bunlara gitmesine neden olabilir. Mutfak masanıza ve başunuza koyacağınız kuru hurma, kuru incir, yaban mersini, badem, fındık, ceviz gibi sağlıklı atıştırmalıklar sütünüzün kalitesinin ve miktarının artmasına yardımcı olur.

Dinç olmak için, 3 litre su için!

Doğum sonrası oluşabilen kabızlıkla başaçıkmak için su ve probiyotik alımınza özen gösterin. Günde 3 litre su içmek süt salımınızı arttırırken, daha dinç hissetmenize de yardımcı olur. Hergün tüketeceğiniz 1 bardak kefir veya probiyotik yoğurtlar ise bağırsak floranızı düzenlemeye destek olur.

Arkadaş görüşmeleri yapın!

Haftada 1-2 gün yakın arkadaşlarınızla öğle yemeği veya kahve molası için randevulaşın. Özellikle yeni anne olmuş arkadaşlarınzla görüşmek, yaşadığınız ortak sıkıntıları paylaşmak açısından sizi rahatlatır. Öğle yemeğinde tüketeceğiniz ızgara somonlu veya tahıllı salatalar eve döndüğünüzde kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olur.


Dondurucunuzda sağlıklı ve pratik yiyecekler bulundurun!

Doğum sonrası mutfağa girip günlük yemek yapmanız için pek fırsat olmayabilir. Önceden hazırlayacağınız sağlıklı ev köfteleri, pişirilmiş sebzeler, etli dolma ve sarmalar size büyük kolaylık sağlar.

Yürü, mutlu hisset !

Bebeğinizi güvendiğiniz bir yakınınıza bırakıp tek başınıza dışarı çıkın. Haftada 3-4 gün 30-40 dakikalık yapacağınız açık hava yürüyüşleri size çok iyi gelecektir. Spor yapmak mutluluk hormonu salınımını arttırır ve hamilelik sonrası vücudunuzun toparlanmasına yardımcı olur.


Lohusa kurabiyeleri

Malzemeler

2 adet kuru incir

3 adet kuru kayısı

3 kuru hurma

15-20 adet yer fıstığı

15-20 adet iç badem

1 yumurta akı

Kuru incir, kuru kayısı ve hurmaları küp küp doğrayın. Yer fıstığı ve badem ilave edip yumurta akı ile harmanlayın. Kaşık yardımıyla yağlı kağıt üzerine döküp, fırında 15 dk pişirin. Hazırladığınız bu kurabiyeleri, ani acıkmalarınızda, tatlı krizlerinizde yanında sakinleştirici ve süt artırıcı rezene çayıyla birlikte tüketebilirsiniz.

Bir adeti 35 Kalori

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler