Ankara (AA)- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, dış ticareti rahatlatmak için lojistik serbest bölgeler kurmayı planladıklarını söyledi.
Bakan Tüzmen, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, dış ticarette aktif olmaya çalışan her ülkenin, lojistik alanda milli politikalar geliştirmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye'nin hızla artan dış ticaret hacminin ulaştırma alanında büyük bir pazar olmasını da beraberinde getirdiğini kaydeden Tüzmen, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin dış ticaret hacmi bu yıl 250 milyar dolar civarında olacak. Bu taşımacılık sektörümüzü hızla büyütüyor. Ancak bizim taşımacılık sektörümüz, sadece iç piyasayı hesaplamamalı bütün bölgeyi hedef alarak hareket etmelidir.Asya ekonomileri hızla büyümektedir. Türk Cumhuriyetlerinin petrol ve doğal gaz gelirlerinin artması buraların önemli bir tüketim merkezleri olmalarını da yaratmıştır. Dolayısıyla uluslararası ticarette ve taşımacılıkta, Doğu'nun önemi artmaktadır. Önümüzdeki dönem için bu gelişmeler hesaba katılmalıdır."
Türkiye'nin ticaret hacminin ve Türkiye üzerinden geçen transit ticaretin sürekli artmasının sıkıntıları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, şunları söyledi:
"Türkiye, bir an önce ihtiyaca cevap verecek, geniş kapsamlı mal hareketlerini en ekonomik ve çevreye en duyarlı şekilde yapabilecek liman, demiryolu ve gümrük projelerini hayata geçirmelidir. 30-40 yıl sonrasını düşünerek projeler geliştirmelidir. Taşımacılığın rahat yürütülebilmesi ve ihraç ürünlerimizin zamanında müşterilerine ulaştırılabilmesi ve uluslararası transit taşımacılığa daha iyi hizmet verilebilmesi için lojistik merkezler kurulması hayati bir önem taşımaktadır.
Bu çerçevede sadece depolama, gümrükleme, elleçleme, ayrıştırma, paketleme ve benzeri lojistik unsurlarını içerecek, ilke olarak üretim unsuru içermeyecek (Lojistik Serbest Bölgeler) kurmayı planlıyoruz. İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakası başta olmak üzere Mersin, Gaziantep, İzmir, Samsun, Zonguldak, Trabzon gibi ticaret ve taşımacılığın yoğunlaştığı merkezlerde bu çalışmaları yapmayı düşünüyoruz. 30-40 yıl sonrasını planlıyoruz. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarımızı da işin içine katarak çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız."