HABER

Lojman cinayeti raporunu sunuldu

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 'lojman cinayeti' olarak bilinen, eski Milletvekili Erol Güngör'ün oğlu Mustafa Güngör'ün öldürülmesi olayının bugüne kadar aydınlatılamadığını ifade ederek, "Bu çabalardan şu ana kadar sonuç alabilmiş değiliz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 'milletvekili lojmanlarında Mustafa Güngör'ün öldürülmesinin aydınlatılması ve sorumluların belirlenmesi' amacıyla kurulan komisyon, TBMM Genel Kurulu'na raporunu sundu. Rapor üzerinde söz alan komisyon başkanı ve AK Parti Uşak Milletvekili Ahmet Çağlayan, cinayetin 23-24 Haziran 1991 tarihinde işlendiğini ve o günden bugüne hunharca işlenen cinayetin faillerinin bulunamadığını ifade etti. Çağlayan, Öldürülen Mustafa Güngör'ün milletvekili babası Erol Güngör'ün 15 yıldır amansız bir şekilde bu olayı takip ettiğini belirterek, çocuğunun kanının yerde kalmaması için başvurmadığı kapı kalmadığını, annesinin evden dışarıya çıkmadığını, sadece oğlunun mezarı başına gittiğini ifade etti. Cinayet sonrası büyük bir ihmalin bulunduğunu öne süren Çağlayan, öldürülen Mustafa Güngör'ün annesini 40 gün sonra, babasını ise 3 ay sonra dinleyebildiğini kaydetti.

"Suç işlenen yer Meclis'e ait bir yer, Meclis Başkanı var, yetkililer var, görevliler var. Bir suç işleniyor. Önleyici tedbirler diye bir olay var. Lojman koruma görevlileri var. O korumalar olmasına rağmen o olay meydana gelmiştir. O olay olmuş hala aynı yerde duruyorlar. Ne idari ne adli tahkikat yapmışsınız" diyen Çağlayan, "Birbiriyle çelişkili o kadar çok tutanak vardır ki" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklama, "1990'lı yılların başında içimizi burkan son derece üzücü olaylardan birisi de bugün TBMM Komisyonu raporu üzerinde konuştuğumuz Mustafa Güngör'ün öldürülmesidir. Hunharca bir cinayete kurban gitti. Bu olay hepimizi derinden üzdü. Ama tabii olarak ailesini perişan etti. Sayın Erol Güngör, Sayın Başbakan'ı ziyaret etmiş, Sayın Başbakan işlenen cinayetin aydınlatılması için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemiştir.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne verilen talimatla dosya yeniden değerlendirildi, bilgiler iddia ve ihbarlar yeniden incelendi. Ancak bu çabalardan şu ana kadar sonuç alabilmiş değiliz" dedi.

Cinayetin işlendiği 25 Haziran 1991 tarihinden itibaren hukukun önemli ölçüde gelişme gösterdiğini kaydeden ve birçok Avrupa ülkesinden daha ileri vaziyette olduğunu belirten Aksu, "Faili meçhul cinayetlerin üzerine devletin bütün imkanlarıyla gidilmesi kararlılığındayız. Siyasi irade olarak, İçişleri Bakanı olarak, dosyanın faillerinin bulunması için ilgililere talimat verilmiştir ve tarafımdan olay bizzat takip edilmektedir. Bu olayların aydınlatılması uzun soluklu çalışmayı beraberinde getirir. Çalışmalar çok yönlü olarak sürdürülmektedir. Bu olayı çözmek, failleri ortaya çıkarmak hepimizin boynunun borcudur. Mustafa Güngör'ün öldürülmesinin aydınlatılması ve sorumlularının belirlenmesi konusunda İçişleri Bakanlığı ve güvenlik güçleri olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuzu yinelemek istiyorum" diye konuştu.

Komisyon raporunda dönemin Ankara Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve Mehmet Canseven ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube eski Müdürü Hüseyin Özalp,

Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Masası eski Amiri Başkomiser Murat Okşar'ın görevini ihmal ettiği, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Masası'nda görevli eski Komiser Temel Aydın, Meclis Lojmanları Koruma eski Amiri Komiser Ethem Cennet, TBMM İşletme ve Yapım eski Müdür Yardımcısı Kemal Şensoy, TBMM Genel Sekreter eski Yardımcısı Fahri Köprülü, TBMM eski Başkanı Kaya Erdem, Cumhuriyet Savcıları Davut Karademir, Ali Erol Özgenç, Ali Eker Yasan, Cumhuriyet eski Savcısı Yaşar Beğendik'in görevini kötüye kullandığı, ayrıca İçişleri eski Bakanı Mustafa Kalemli'nin de olay karşısında başarısız olmasından dolayı Meclis soruşturması açılması, ayrıca suç duyurusunda bulunulması kanaat ve sonucuna varıldı.

En Çok Aranan Haberler