HABER

Lojman satışı kolay değil

ANKARA (İHA) - 3 Kasım seçimlerini kazanan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)'nin gündeme getirdiği ve kamuoyundan da destek bulan kamuya ait lojmanların satışı konusu, tahmin edildiği kadar kolay gözükmüyor. Satışı öngörülmeyen lojmanlar çıkarıldığında, devletin elinde, satılabilecek yaklaşık 3 bin lojman kalıyor.

İHA muhabirinin Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden edindiği bilgilere göre, Türkiye'de 31 Aralık 2001 tarihi itirabiriyle 237 bin 224 kamu konutu bulunuyor. 237 bin lojmandan 35 bin adedi Emniyet Teşkilatı'na, 11 bin adedi Jandarma Teşkilatı'na, 56 bin adedi Milli Savunma Bakanlığı'na, 6 bin adedi ise Adalet Bakanlığı'na ait. Geri kalan konutların büyük bölümü ise işletme sahası içinde kalıyor. Örneğin, Hava Meydanları İşletmesi lojmanları havaalanları sahası içinde, Devlet Demiryolları'nın lojmanları, demiryolları işletmelerinin içinde, Liman İşletmelerine bağlı lojmanlar liman sahalarının içinde, Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı lojmanlar gümrük işletmelerinin içinde bulunuyor.

Kamu konutlarının büyük bölümünde kat mülkiyeti sorunu bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, satışı oldukça güç gözüken lojmanlar hariç tutulduğunda, geriye, üst düzey bürokratların barındığı yaklaşık 2-3 bin lojmanın kaldığını bildiriyor. "Lojman satışından çok büyük bir gelir beklemek yanlış" diyen yetkililer, satışı mümkün olan az sayıdaki değerli lojmanın satılmasının da belli bir süreç istediğini kaydediyor.

Üst düzey bürokratları, oturdukları lojmanlardan çıkarmanın güçlüğüne dikkat çeken yetkililer, bu lojmanların ne şekilde satılacağı konusunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Lojmanların, içinde oturan milletvekillerine veya bürokratlara satılmasının da gündeme getirilebileceğini ifade eden Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, siyasi otoritenin kendilerine, lojmanların satışı yönünde bir talimat vermesi halinde, bu konuda derinlemesine bir inceleme yapacaklarını ve satılabilir lojmanların değerini ortaya koyacaklarını belirtiyor.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, Anadolu'daki bir çok köyde devletin görevlendirdiği öğretmen, ebe ve imamların da lojmanlarda kalmak zorunda olduğunu hatırlatıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na ait 53 bin lojmanın büyük bölümünün, köylerdeki okulların yanında öğretmenler tarafından kullanılan küçük ve mali yönden değeri olmayan konutlar olduğuna dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığı'na ait 19 bin lojmanın 17 bininin de taşradaki köylerde bulunan sağlık ocaklarında görevli ebelerin kullandığı konutlar olduğu kaydediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından köylerde görevlendirilen imamların da camilerin hemen altında bulunan lojmanlarda kaldıkları vurgulanıyor.

En Çok Aranan Haberler