HABER

Lojmanlar Amerikalılara mı satılacak

Lojmanlar Amerikalılara mı satılacak

ANKARA (İHA) - ABD Büyükelçiliği'nin yaklaşık 3-3.5 yıldır satışı gerçekleşmeyen TBMM milletvekili lojmanlarına talip olduğu öğrenildi.

ABD'nin yeni Büyükelçisi Ross Wilson, konuyla ilgili Maliye bakanı Kemal Unakıtan ile bir görüşme yaptı. Şu anda Milli Emlak bünyesindeki TBMM lojmanlarıyla ilgili gerçekleşen görüşmede Büyükelçi Wilson'un, lojmanların güvenli bir yer olmasından dolayı, Ankara'da yaşayan ABD'lilerin güvenliği ve birarada toplanması amacıyla böyle bir talepte bulunduğu da edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

TBMM Başkanlığı'nın Başkanlık Divanı kararıyla Maliye Bakanlığı'na devredilen Oran-Çankaya'daki TBMM Milletvekili Lojmanları'nda yaklaşık 3 yıldır bir sonuca ulaşılamadı. Maliye Bakanlığı, lojmanların Türkiye Ticaret Merkezi'ne dönüştürüldüğünü ve villaların bulunduğu sokakların çeşitli sektörlerin faaliyet göstereceği mağaza, show-room ve işyerlerine dönüştürüldüğünü açıkladı. Bu projede çok katlı bloklardaki daireler de ofis olarak düzenlendi. 31 Temmuz 2003 tarihinde çıkan düzenlemeyle lojmanların ihaleye çıkarılmadan satışına yasal zemin hazırlanarak, satış organizasyonu Reha Medin Emlak Hizmetleri'ne verildi. Kuruluş hemen talep toplamaya başlarken, aynı yılın Ekim ayı başında da resmi satışlar başladı. 2004 yılı başında müstakil tapular da verildi; ancak satışlarda istenen başarı sağlanamadı.
Edinilen bilgiye göre, daha önce Türkiye Ticaret Merkezi'ndeki ofisler şeklinde satışa çıkarılan ve konumuna göre 180 bin dolar ile 220 bin dolar tutarında fiyat belirlenen çok katlı bloklardan, 1.5 yıllık sürede sadece 14'ü satılabildi.

İşyerleri ve show room şeklinde düzenlenen 400 adet villayla dükkanlar da dahil edildiğinde, lojman alanında 1.5 yıllık dönemde alıcı bulan toplam işyeri sayısı 32'de kaldı. Lojman sahasına kurulacak otel, hipermarket ve kreş ihalelerinin sonuçlanması ve bu tesisleri gerçekleştirecek kişi ve kuruluşlara arazi tahsis edilmesine rağmen, satışlarda beklenen hareketlilik olmadı.

Bu süreçte mevcut binaların da yıpranmaya başlaması üzerine, bir süre önce çok katlı 2 blok, tek tek daire satışı yerine, yine işyeri olarak ancak topluca ihaleye çıkarıldı. Fakat 164 dairelik 2 bloğun topluca satışı projesinden de sonuç alınamadı. Bunun üzerine 2 blokun tekrar konuta dönüştürülmesi kararı alınarak ihaleye çıkıldı.

ABD'LİLER Mİ ALMAK İSTİYOR? Alınan bilgilere göre, ABD Büyükelçisi Ross Wilson'un Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı ziyaret ederek, milletvekili lojmanlarına talip oldukları öğrenildi. Wilson'un Ankara'daki bütün ABD vatandaşlarını güvenlikli olan bu bölgede iskan ettirilmesi taraftarı oldukları ve bunun için buraya talip oldukları belirtildi. Maliye Bakanlığı'nın, lojmanların ABD'lileri satılmasıyla ilgili bir çalışma yaptığı da öğrenildi. Çünkü bu bölgedeki tüm gayri menkullerin tapusu işyeri olarak düzenlenmişti. Daha sonra bu işyeri tapularının bazıları meskene çevrildi. Bu konudaki çalışmaların önümüzdeki günlerde tamamlanması ve yasal çerçevede ABD'lilere toptan satışın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, satış olursa nasıl ve hangi şartlarda olacağının karara bağlanması bekleniyor. Wilson, bir süre önce Ankara'daki ABD vatandaşlarının güvenliği konusunda Ankara Valisi Kemal Önal ile de biraraya gelmişti.

TBMM Genel Kurulu'nda, yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen kanun tasarısı, 29 Aralık 2005 tarihinde yasalaştırılmıştı. Anayasa Mahkemesi'nce bazı maddeleri daha önce iptal edilen kanuna göre, yabancılar, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla işyeri ya da mesken olarak kullanmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde, bu amaçlarla ayrılıp tescil edilen taşınmazları alabilecek. Yabancıların alabileceği taşınmaz ile bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü, 2.5 hektarı geçemeyecek. Bu yüzölçümü miktarını 30 hektara kadar artırmaya, Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Basına yansıyan haberlere göre, yabancılar ile yabancı ticaret şirketleri dışındaki vakıf, dernek, kooperatif, cemiyet, topluluk ve cemaatlar, Türkiye'de taşınmaz alamayacak ve kendileri lehine sınırlı ayni hak tesis edilemeyecek. Türkiye ile arasında karşılıklılık olmayan yabancı devletlerin vatandaşlarının kanuni miras yoluyla edindikleri taşınmaz ve sınırlı ayni hakların intikal işlemleri yapılarak tasfiye edilecek. Yabancı uyruklular ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanları, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz ve sınırlı ayni hak alamayacakları alanları belirlemeye ve yabancıların alabilecekleri taşınmazların, illerin yüzölçümüne göre binde 5'i geçmemek üzere oranını tespite, Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra belirlenecek askeri yasak bölgeler, askeri ve özel güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri, Milli Savunma Bakanlığı'nca geciktirilmeksizin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek. Yasaya aykırı alınan veya kanuni zorunluluk dışında edinim amacına aykırı kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar, Maliye Bakanlığı'nca verilecek süre içinde sahibi tarafından tasfiye edilmediği takdirde tasfiye edilerek bedele çevrilecek ve hak sahiplerine ödenecek.

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut olan askeri yasak bölgeler, askeri ve özel güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ilişkin kararlara ait harita ve koordinat değerlerinin tamamı, Milli Savunma Bakanlığı tarafından en geç 3 ay içinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa gönderilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler