HABER

"Lojmanların satılması rasyonel değil"

"Lojmanların satılması rasyonel değil"

ANKARA (AA)- Maliye Bakanlığı, "sosyal devlet ilkesi ve zorluklar" nedeniyle kamuya ait lojmanların satılmasının rasyonel olmadığını bildirdi.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, "Kamu Konutları Bütçeye Yük Teşkil Ediyor mu?" başlıklı bir lojman raporu hazırladı.

Raporda, uzun yıllardır "kamu kaynaklarının israfına neden olduğu" öne sürülen ve çeşitli dönemlerde satılmaları gündeme gelen kamu konutları mercek altına alındı. Raporda, devletin lojmanlar için yaptığı harcamalar, lojmanlardan yararlananların yaptıkları ödemeler, kamu kuruluşlarının lojman sayıları ve diğer gelişmelere yer verildi.

Rapora göre, ülkede genel ve katma bütçeli kuruluşlara ait lojman sayısı dalgalı bir seyir izliyor.

2001 yılında 229 bin 988 lojmanın bulunduğu ülkemizde, bu sayı, 2002'de 237 bin 224, 2003'de 224 bin 401, 2004'de ise 232 bin 484 olarak tespit edildi. Kamuya ait toplam lojman sayısı geçen yıl sonunda da, 233 bin 843 oldu.

Türkiye'de en fazla lojmanı bulunan kuruluş ise Milli Savunma Bakanlığı olarak belirlendi. 56 bin 949 lojmanı olan bu kuruluşu, 44 bin 159 lojman ile Milli Eğitim Bakanlığı, 37 bin 182 lojman ile de Emniyet Genel Müdürlüğü izledi.

Raporun sonuç ve değerlendirme bölümünde özetle şu görüşler yeraldı:

"-Kamu konutları giderlerinin, 2001 ve 2002 yıllarında elde edilen gelirlere eşit veya biraz üzerinde olduğu, fakat 2003 yılından itibaren gelirlerin giderleri büyük ölçüde aştığı görülüyor.

-Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na ait lojmanların bulundukları yer nedeniyle satışı zor.

-Uygulamayla devlet, konutta oturan personeline hem bir maddi gelir hem de kalabileceği bir yer sağlamaktadır.

Sosyal devlet ilkesiyle birlikte kamu konutlarının bütçe üzerinde bir yük oluşturmadığı görülürken, satıştaki zorluklar değerlendirildiğinde satış işleminin rasyonel olmadığı söylenebilir."

En Çok Aranan Haberler