Ankara (AA)- Türkiye'ye gelen turistlerin ülkelerine götürdükleri, aile ziyaretlerinin başta gelen armağanı olan lokumun tarihçesinin Persler'e kadar dayandığı ortaya çıktı.
Pers İmparatorluğu'nu M.S 226-652 tarihleri arasında yöneten Sasaniler döneminde "Rahat-l-Hulkum" adıyla bilinen şekerlemenin, lokumun atası olduğu belirtildi.
Deniz Gürsoy'un İngilizce olarak kaleme aldığı "Türk Mutfağı-Turkish Cuisine in Historical Perspective", yoğurttan lokuma, kebap türlerinden Osmanlı yemeklerine kadar Türk lezzetlerini dönem dönem ele alıyor.
Kitapta yer alan ilginç bilgilerden biri de turistlerin "Turkish Delight" olarak bildiği meşhur Türk lokumuna ilişkin. Buna göre, M.S 226-652 tarihleri arasında Pers İmparatorluğu'nu yöneten ve tarihteki önemli medeniyetler arasında bulunan Sasaniler döneminde en popüler tatlı "abhisa" idi. Lokumun "atası" sayılabilecek bu lezzete, Persçe'de de "rahat'l-hulkum" deniliyordu. Kelime anlamı, "boğazı rahatlatan" olarak nitelendirilebilecek şekerleme, zamanla kısaltılarak önce "lati
lokum", sonra "rahat lokum", sonunda da "lokum" adını aldı.
Türk mutfağının başta gelen lezzetlerinden bir kısmının da belgelere bakıldığında Selçuklular döneminde de tüketildiği görülüyor.
Bu belgelerin başında, Kaşgarlı Mahmud'un kaleme aldığı "Divanü Lugati't Türk" geliyor; Tutmaç, katmer, yufka, ekmek, helva, humus, ayran ve pekmez, eserde yer alan besinlerden bazıları.
Yine, 14. yüzyılda yazılan Kitab-ı Dede Korkut'ta da, güveç, yoğurt, peynir, humus ve şarap kelimelerine rastlandığı belirtiliyor.
Yemeklerin ardından vazgeçilmez lezzet olan "Türk kahvesi" de İstanbul'a ilk kez 1543 tarihinde geldi.
O dönemde "rahatlatıcı ve sağlığa zararlı" olduğu yönünde inanış bulunan kahvenin yurda gelmesi için Şeyhülislam Ebusuud Efendi bir fetva yayınladı ve kahvenin "kanuni" olduğuna karar verildi. Daha sonra kahve, 2 gemiyle İstanbul'a giriş yaptı ve Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasına girdi.