HABER

Londra'da Türkiye raporu tartışıldı

Martti Ahtisaari liderliğindeki Bağımsız Türkiye Komisyonunun, "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" raporu, Londra'da düzenlenen konferansta ele alındı.

Finlandiya eski Cumhurbaşkanı ve 2008 Nobel Barış Ödülü sahibi Martti Ahtisaari liderliğindeki Bağımsız Türkiye Komisyonunun, "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" raporu, Londra'da düzenlenen konferansta ele alındı.

İngiliz düşünce kuruluşu "Chatham House"da düzenlenen "Türkiye'nin sonraki adımları" başlıklı konferansa, Ahtisaari'nin yanı sıra raportör ve Avusturya'nın eski Dışişleri Genel Sekreteri Albert Rohan da konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan'ın dinleyiciler arasında yerini aldığı konferansı, İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi David Logan yönetti.

Eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Ahtisaari, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen "Bağımsız Türkiye Komisyonunun" 2004 yılında kurulduğunu belirterek, komisyonun ilk raporunu 5 yıl önce "Avrupa'da Türkiye: Bir Sözden Fazlası mı" başlığıyla yayımladığını anımsattı.

Ahtisaari, eylül başında ise ikinci raporlarını, "Avrupa'da Türkiye: Kısır Döngüyü Kırmak" adıyla yayımladıklarını ve Avrupa'nın birçok başkentine giderek, bu raporu anlattıklarını ve tartıştıklarını kaydetti. Martti Ahtisaari, rapora ilişkin Türkiye'yi de kasım ayında ziyaret edeceklerini duyurdu.

-"TÜRKİYE AB'NİN İMTİYAZLI ORTAĞI"-

Konferansta raporun içeriğinden bahseden raportör ve Avusturya'nın eski Dışişleri Genel Sekreteri Rohan, Avrupa'da ortak amacın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini sağlamak olması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin AB'ye imtiyazlı ortaklığını isteyen ülkeleri de eleştiren Rohan, "Gümrük birliğine dahil olmuş bir ülke olarak Türkiye, zaten AB'nin imtiyazlı ortağıdır" dedi.

2007'den bu yana Türkiye'nin iç politikasının hareketli olduğunu ve iç meselelerden kaynaklanan gelişmeler meydana geldiğini belirten Rohan, bu gelişmelere bağlı olarak AB reform sürecinin yavaşladığını kaydetti. Rohan ayrıca, Türk kamuoyundaki AB ile ilgili olumsuz algıya dikkati çekerek, yayımladıkları raporda da ifade ettikleri gibi, "Avrupa'dan Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili gelen olumsuz tepkilerin, AB'nin kapılarının Türkiye'ye açık olmadığı izlenimi verdiğini" belirtti.

Rohan, son dönemde Türkiye'de ulusal programın yayımlanması, yeni bir AB müzakerecisinin görevlendirilmesi, TRT-6'nın yayınlarına başlaması gibi gelişmelerin, Türkiye'nin AB sürecine ve reformlara bağlılığını gösterdiğini ifade etti.

-"İMZA OLUMLU BİR ADIM"-

Raporda da "Türkiye'nin Ermenistan açılımı" başlığıyla değinilen son dönemdeki Türkiye-Ermenistan ilişkilerinden bahseden Rohan, "Bu konuyu tartışmak birkaç yıl öncesine kadar tabuydu" dedi.

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolleri "olumlu bir adım olarak" değerlendiren Rohan, "Ancak yine de son noktaya gelinmediğini, bu protokollerin uygulanması gerektiğini, bundan hem iki ülkenin hem de Kafkasya bölgesinin yarar sağlayacağını" ifade etti.

En Çok Aranan Haberler