HABER

Londra'daki yangın faciasının bilançosu açıklandı!

Londra polisi, Grenfell Tower'da meydana gelen faciada ölü ve kayıp sayısının toplam 58 olduğunu ve kayıpların hayatını kaybettiklerinin farzedildiğini duyurdu.

Londra'daki yangın faciasının bilançosu açıklandı!

Londra polisi, Grenfell Tower'da meydana gelen faciada ölü ve kayıp sayısının toplam 58 olduğunu ve kayıpların hayatını kaybettiklerinin farzedildiğini duyurdu.

15 Haziran'da İngiltere’nin başkenti Londra, son yılların en büyük yangını ile sarsılmıştı. Yaklaşık 600 kişinin yaşadığı 120 daireli binanın 2’nci katında yerel saatle 00.54’te (TSİ 02.54) bir buzdolabının patlaması sonucu başladığı ileri sürülen yangın, binanın dış cephesinin plastik türevi izolasyon malzemesiyle kaplı olması nedeniyle hızla üst katlara yayıldı.

ALARMI DUYMADILAR

Alevler 15 dakika içinde en üst katlara ulaşırken, bina sakinleri büyük bölümünün uykuda olması ve alarmların sesinin çok düşük kalması nedeniyle yangından geç haberdar oldu.

Sakinlerin, 2014’te binanın güvenliğinin özellikle yangın risklerine karşı yetersiz olduğu gerekçesiyle şikâyette bulundukları ortaya çıktı.

Independent Gazetesi’ne konuşan uzman Arnold Tarlin, geçen yılki tadilatta binaya dış yüzeyi metal kompozit kaplama yapıldığını, metal ile plastik türevi izolasyon malzemesi arasında 25-30 milimetre kadar bir aralık bırakıldığını belirtti ve “Bu boşluk bir rüzgâr tüneli oluşturdu ve alevler kısa sürede üst katları sardı” dedi.

Görgü tanıklarından biri ise “Yetkililer ‘Evlerinizde kalın’ dedi, dinleseydik hepimiz ölmüştük” ifadesini kullandı. 1970’lerde inşa edilen binanın geçen yıl tadilata alındığı, mantolama yapıldığı ve PVC pencereler takıldığı belirlendi. Bina, tadilatın ardından yapılan kontrolerde yangın, sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluk onayı aldı.

Londra’nın en zengin bölgesindeki binada yaşayanların çoğunun hizmetçiler, işçiler olduğu kaydediliyor. İngiliz basınında, bu nedenle “Fakir oldukları için öldüler” yorumları da yapılıyor. Binanın sahibi, Londra’daki Kensington ve Chelsea Belediyesi.

Bakım ise bir taşeron firmaya verilmiş. Daha önce binada pek çok kez elektrik kontağı kaynaklı küçük çapta yangın çıktığı, taşeron firmanın “Kapınıza havlu koyun” diyerek şikâyetleri geçiştirdiği öne sürülüyor.

Yangınla ilgili hedef alınan isimlerden biri de eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson oldu. Johnson, itfaiye teşkilatına yönelik tasarruf tedbirleri nedeniyle eleştiriliyor.

Görgü tanıkları, binadaki yangını “11 Eylül gibiydi” sözleriyle tarif etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler