KOCAELİ (İHA) - Lösemi hastası Esin Köse, Almanya'da devam eden tedavisinin ilk etabını tamamlayarak İzmit'teki evine döndü. Kardeşi Eda ile oyunlar oynayan Esin, uzun bir aradan sonra geldiği evine alışmaya çalışıyor.
Yaklaşık 4 aydır Almanya'da tedavi gören lösemi hastası Esin Köse, önceki gün İzmit'e geldi. Oldukça sağlıklı görünen Esin Köse, sevdikleri ile hasret giderirken, anne ve babası mikrop kapmaması için büyük özen gösteriyor. İşi ile ilgili problemler yaşayan baba Ahmet Köse, İzmit Atıkları Yakma Değerlendirme A.Ş.'deki (İZAYDAŞ) görevine Almanya dönüşü hemen başladığını, yaşadıkları zorluklar nedeniyle ise oldukça yıprandığını söyledi. Kızı Esin'in tedavisi sırasında yaşadıkları zorlukların üstüne bir de iş yerindeki zorlukların çıktığını belirten Ahmet Köse, "Esin'in Göthe Üniversitesi'nde 4 ay süren tedavisinin ilk bölümü tamamlandı. Oradaki doktorların tavsiyesi ile Türkiye'ye geldik. Burada artık tedaviye Marmara Üniversitesi'nde devam edeceğiz. Nakil sonrası kritik olan 6 ayın ilk bölümü bitti. Bundan sonra ilik naklinin sonucunu öğreneceğiz. Esin artık evde kalacak. Haftada ya da ayda bir kontrole gideceğiz" dedi.
Kızının yeniden sağlığına kavuşması için mücadele ettiklerini ancak, sürekli engellerle karşılaştıklarını kaydeden Ahmet Köse, özellikle SSK'nın kendileri ile bir çekişme içine girdiğini ileri sürdü. Köse, "Almanya'dan biraz da iş yerimde yaşadığım sorunlar nedeniyle erken dönmek zorunda kaldık. Elimizde avucumuzda olan kaynakları çocuğumuzun sağlığı için harcadık. Yaşadığımız olaylar korkunç olaylar. Ben Almanya'da kalp krizi geçirdim. Eğer Afgan bir taksi şoförü olmasa bugün hayatta olmayabilirdim. Biz bunları neden yaşıyoruz? İstediğimiz tek şey çocuğumuzun tedavi edilmesi. Devletin asli görevi bu. Biz bunun için mücadele ediyoruz. Bu bize verilmedi ve çok pahalıya mal oldu. Daha kolay tedavi edilebilcek bir hastalık daha kötü bir duruma dönüştü. Bunda dikkat ve özen gösterilmesi gerekirken adete bizimle bir çekişme yaşanıyor. Paramızı alamıyoruz. Uzatma belgeleri gelmiyor. Rahatsız yaşıyoruz, yoğun stres nedeniyle tedavi olmam gerekiyor. Eşim bunları yurt dışında tek başına yapamaz. Kaldi ki bunu Türkiye'de bile 3 - 4 kişi ile yapıyorsunuz. Bu nedenle anlamakta güçlük çekiyorum. Ben bu ülkenin vatandaşı olarak, beni hiç tanımayan ve sadece bize belli bir ücret karşılığı hizmet veren insanlara bir takım şeyleri anlatmak zorunda kalıyorum. Çok güç birşey. Umarım bu yanlıştan biran önce dönülür" şeklinde konuştu.
Ahmet Köse, iş yerindeki pozisyonun değiştirildiğini, Türkiye'de yaptırdığı sağlık sigortasına para ödedikleri halde anjiyo masraflarının karşılanmadığını ifade ederek, "Avukatım ile hafta sonu görüşüp gerek SSK, gerek işyerim ve gerekse özel sigorta şirketini mahkemeye vereceğim. Bunu bir tehdit olarak kabul etmeyin ama gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim" dedi.