Avrupa Birliği İlik Nakli Müfettişi ve Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kemik İliği Nakli Direktörü Prof. Dr. Yener Koç, "Ölüm riskinin yüzde 100 olduğu ve verici bulunmayan bir durumda yarı uyumlu ilik naklinin yapılması hastalara kurtulma şansı veriyor" dedi.
Yener Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tam uyumlu olmayan ilik nakillerinin yeni bir tip ilik nakli olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim adamlarının 5 yıllık denemelerinin ardından 2010 yılında yarı uyumlu ilik nakillerini dünyaya duyurduklarına dikkati çeken Koç, 5 yılda takip edilen hastaların yüzde 45-50'sinin hastalıktan kurtulduğunun bildirildiğini kaydetti.
Dünyada yankı uyandıran bu nakli Türkiye'de de uygulayabileceklerine karar verdiklerini vurgulayan Koç, yaklaşık 500'ün üzerinde ilik nakli gerçekleştiren ve bu konuda başarısını ispatlayan bir ekiple yarı uyumlu ilik nakilleri yapmaya başladıklarını ifade etti.
-"Verici sıkıntısı olmuyor"-
Tam uyumlu iliğin bulunma şansının yüzde 9 olduğuna işaret eden Koç, şöyle konuştu:
"Ölüm riskinin yüzde 100 olduğu ve verici bulunmayan bir durumda yarı uyumlu ilik naklinin yapılması hastalara kurtulma şansı veriyor. Türkiye'de son 2 yılda 60'ın üzerinde yarı uyumlu ilik nakli yaptık. ABD'deki gibi yüzde 45 başarı oranı sağladık. Hastalığın amansız olduğu bir dönemde tam uyumlu iliği bulmak ve Türkiye'ye getirmek aylar sürüyor. Bu süreçte hastaları kaybedebiliyoruz. Yarı uyumlu ilik nakillerinde ise bu sorun ortadan kalkıyor. Verici sıkıntısı olmuyor. Çünkü herkesin anne babası ya da kardeşi genelde yarı uyumlu olduğu için verici olabiliyor. Tam uyumlu nakillerde yüzde 70 olan doku uyumu, yarı uyumlu nakillerde yüzde 50'ye düşüyor. Yurt dışında taramadan olumlu sonuç alınamadığı zaman yarı uyumlu ilik nakli imdada yetişiyor."
Yarı uyumlu ilik nakillerini her merkezin yapamadığına dikkati çeken Koç, merkezin bu nakli yapması için tecrübeli olması gerektiğini vurguladı. Koç, bu tür nakillerde tam uyumlu nakillere göre daha sıkıntılı bir süreç oluştuğunu, hastaların daha çok enfeksiyon riskinin ortaya çıktığını dile getirdi. Dünyada ilik bulunamadığı için birçok hastanın hayatını kaybettiğine dikkati çeken Koç, yarı uyumlu ilik nakillerinin çoğalması halinde soruna kısmi bir çözümün bulunacağını ifade etti.
Koç, idealin tam uyumlu ilik nakli olduğunu, ancak sadece 100 hastadan 9'una bulunabildiği için diğer hastaları yaşatma adına yarı uyumlu ilik naklinin önemli olduğunu kaydetti. Tam uyumlu nakillerde başarı oranının yüzde 70'e kadar çıktını anlatan Koç, bir naklin tam anlamıyla başarılı olduğunu anlamak için 3.5 yılın geçmesi gerektiğini, en riskli dönemin ise ilk 6 ay olduğunu anlattı.
-Ölümü beklerken, yarı uyumlu ilik nakli ile hayat buldu-
Yener Koç tarafından yarı uyumlu ilik nakli yapılarak sağlığına kavuşan 40 yaşındaki Bülent Cenik, 2011 yılının Ekim ayında bacaklarında kırmızılıklar ve uyku bozukluğu ile gittiği hastanede kendisine lösemi teşhisi konulduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 17 gün tedavi olduktan sonra bir yakınının tavsiyesi üzerine Yener Koç ile tanıştığını anlatan Cenik, "Hastalığım riskli döneme girdi. Sağlığıma kavuşmam için acil ilik nakli yapılması gerekiyordu. Ancak tam uyumlu ilik bulunamadı" dedi.
Cenik, bunun üzerine 17 yaşındaki oğlu Davut Cenik'ten alınan iliğin kendisine nakledildiğini dile getirerek, "Çaresiz şekilde tam uyumlu ilik beklerken yarı uyumlu ilik ile sağlığımı kavuştum. Eşim ve çocuklarımla sağlıklı bir hayat süreceğim için mutluyum" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz