ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamasıyla gündeme gelen Gazzelilerin sürgün planına bir tepki de Lozan Mübadilleri Vakfı ve Mübadil Kuruluşları'ndan geldi. Yapılan açıklamada "Bu insanlık dışı girişime karşı durduğumuzu tüm kamuoyuna duyuruyoruz" denildi.
Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV), Türkiye ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan Zorunlu Nüfus Mübadelesi Anlaşması’nın 102. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. İstanbul, Tekirdağ ve Bursa başta olmak üzere farklı şehirlerde gerçekleştirilen etkinliklerde, mübadillerin yaşadığı zorluklar anıldı ve göç yollarında hayatını kaybedenler rahmetle yad edildi.
Lozan Antlaşması kapsamında, 30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan Zorunlu Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile topraklarından koparılan Türk-Yunan vatandaşlarının acılarını, anılarını ve tarihi gerçeklerini hatırlamak ve geleceğe taşımak amacıyla Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından ülke genelinde bir dizi etkinlik düzenleniyor. Vakfın genel sekreteri Esat Halil Ergelen düzenlenecek etkinliklerle ilgili bilgi verdi.
Lozan Mübadilleri Vakfı, yeni yılı kutlamak için Dr. Erdal Oltulu’nun “Cumhuriyetin Müzikli Tarihi” resitali ve Semih Poroy’un “Mübadelenin Ayak İzleri” sergisiyle unutulmaz bir başlangıç yaptı.
Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Mübadele ve Mübadillerin Kültürel Mirası Paneli” tarih ve kültür meraklılarını buluşturdu. Bursa UNESCO Derneği, BAL-GÖÇ, Lozan Mübadilleri Vakfı ve Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Osmangazi Gösteri Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleşti. Panelde, mübadelenin tarihsel, kültürel ve toplumsal etkileri ele alınırken, Türkiye ve Yunanistan arasındaki kültürel bağların önemi vurgulandı.
Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden bir yıl sonra, 1454 yılında fermanıyla kurulan Fener Rum Lisesi’nin 570. yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlikte sahne aldı.
Lozan Mübadilleri Vakfı, Lozan Nüfus Mübadelesi'nin 100. yılı anısına düzenlediği uluslararası sempozyumun bildirilerini bir kitapta topladı. 1-2 Nisan 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşen sempozyumda "Bellek, kimlik, yeniden inşa" temaları üzerine yapılan sunumlar, artık okuyucularla buluşuyor.
Lozan Mübadilleri Vakfı, Türk ve Yunan mübadillerini bir araya getirerek Ege Denizi’nin bir barış denizi olması için küçük ama sürekli adımlar atmaya devam ediyor. Vakıf, çeyrek yüzyıldır sürdürdüğü çalışmalarla, mübadillerin ata topraklarına olan ilgisini artırarak, Türk-Yunan barışına katkıda bulunmaya devam ediyor.
Son dakika haberine göre, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sona erdi. İletişim Başkanlığı, toplantıda alınan kararlar paylaştı. MGK Bildirisi'nde, "Lozan Barış Antlaşmasının 100. yıl dönümünde de tarihin Türkiye Cumhuriyeti'ne yüklediği mesuliyetin gereklerinin hassasiyetle yerine getirildiği ifade edilmiştir." sözlerine yer verildi. İşte son dakika haberinin detayları...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı. Erdoğan 6 Kahramanmaraş merkezli depremlere de değindiği mesajında "Lozan Anlaşması’yla elde ettiğimiz hakları kararlılıkla savunurken, yeni hamlelerle ülkemizin kazanımlarını tahkim edeceğiz" ifadelerine yer verdi.
Son dakika haberi: MHP lideri Devlet Bahçeli, Lozan Antlaşması'nın 100. yıldönümüne değinerek yaptığı açıklamada partisinin 2024'teki yerel seçimlere hazırlık sürecini resmen başlattığını duyurdu.
Lozan Antlaşması'nın 100. yılı nedeniyle kutlamalar yapılırken Diyarbakır'da Demokratik Bölgeler Partisi de anlaşmaya ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz konuştuğu sırada Kürtçe "Biz Kürtler Lozan'ı tanımıyoruz" yazılı platform başına düştü. O anlar kameralara yansıdı.
Atakum Belediyesi ve ADD Samsun Şubesi iş birliğinde Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümüne özel program ilçedeki Lozan Parkı’ndan düzenlenen programla kutlandı.
PTT AŞ tarafından "Lozan Barış Antlaşması'nın 100. Yılı" konulu anma pulu ve ilk gün zarfı tedavüle sunuldu.
Yeni ve bağımsız bir Türk Devleti’nin kurulduğunun göstergesi olan Lozan Antlaşması, Türkiye tarihi için büyük önem taşır. Kurtuluş savaşının ardından Misak-ı Milli sınırlarına büyük oranda uyan bir uluslararası belgedir. Birinci Dünya Savaşı sonunda uzlaşılmak istenen Sevr Antlaşmasının tekrar gündeme gelmesi ve buradaki sorunların büyük ölçüde çözülmesiyle önemli bir antlaşmadır. Peki, Lozan Barış Antlaşması sonuçları nelerdir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Lozan Barış Anlaşması'nda gizli bir madde olduğu iddialarıyla ilgili, “Gizli bir hüküm olamaz” dedi.
Yeni yılda Bodrum’da sahneye çıkan Teoman, 2023’ün ilk dakikalarında Lozan esprisi yaparak Melih Gökçek’e ‘jelibon’ göndermesinde bulundu. Teoman "Biraz önce Lozan Antlaşması'nın 100'üncü yılını doldurduk, artık jelibonları çıkartabiliriz" dedi. Melih Gökçek ise bakın ne paylaştı.
Tarihi Gar Binası, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, Güngör-Rifat Arıbal Koleksiyonu gibi değerlere ev sahipliği yapan yerleşke, kente gelenlerin uğrak noktaları arasında bulunuyor - Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi Sorumlusu Müslüm Özcan: - "Pandemi öncesi 400-600 bin ziyaretçi potansiyelimiz vardı. Pandemi döneminde 200 binlere kadar düşen ziyaretçi sayısı, turizmdeki canlanmayla gittikçe artıyor"
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik baskılarına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yunanistan’dan, Batı Trakya Türk Azınlığının Lozan Barış Antlaşması başta olmak üzere, uluslararası anlaşmalarla teminat altına alınan kendi dini liderlerini seçme hakkına saygı göstermesini ve bu bağlamdaki baskılarını sonlandırmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.
Ünlü şarkıcı Serdar Ortaç'ın geçtiğimiz aylarda dijital bir platformda yayınlanan programda söylediği sözler yeniden gündem oldu. Ortaç'ın "12 adaları almak için Lozan'ı bekleyelim. 2023 gelsin" sosyal medyanın gündemine oturdu.
Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 23 Ağustos 1923'te kabul edilerek onaylandı - Kurtuluş Savaşı'nın önemli safhası Büyük Taarruz, 26 Ağustos 1922'de başladı - Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan komutasındaki ordunun 26 Ağustos 1071'de Bizans ordularını Malazgirt'te yenmesiyle Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı - Türkiye, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi amacıyla 24 Ağustos 2016'da "Fırat Kalkanı" harekatını başlattı
Avrupa ve Amerika'nın desteğiyle zaman zaman tartışmalı uygulamalara imza atan Yunanistan şimdi ise Ege'de yeniden gerilime yol açabilecek adalar projesiyle gündemde. Hükümete sunulan projeye göre Yunanistan, Lozan Antlaşması'na aykırı olarak yerleşime açtığı adaları bu kez de köprü ile birbirine bağlamayı planlıyor. Üstelik proje kapsamında Bodrum'un komşusu Keçi Adası da yer alıyor.
"Yunanistan'ın uygulamasının tersine, Türkiye'de din görevlilerini kendilerinin seçme özgürlüğü bulunmakla birlikte Patrikhanenin siyasi-yönetsel açıdan 'ekümenik' vasfı bulunmamaktadır" - "Lozan Anlaşması tutanakları ile yargı kararlarında Fatih Kaymakamlığına bağlı dini bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesinin 'ekümeniklik' iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır"
Son dakika: Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın Batı Trakya Müftülüklerine ilişkin hazırladığı yasaya ilişkin, “Lozan Barış Antlaşması ve diğer ilgili anlaşmalardan kaynaklanan ahdi yükümlülüklerini yerine getirmeye ve BTTA’ya yönelik baskı ve sindirme politikalarına son vermeye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.
"Biz, Lozan Antlaşması gereği tüm vatandaşlarımızın, Rum vatandaşlarımızın tüm haklarına saygı duyuyoruz. Ama aynı saygıyı Yunan makamlarından bekliyoruz. Nasıl ki Rum vatandaşlarımız için Gökçeada'mızda kilisemiz var, okulumuz var. Gönül ister ki Atina'da da camimiz olsun"
"(Tahıl koridoru anlaşması) Bir tane vekil çıkmış 'Bu anlaşma Montrö'nün eseridir' diyor. Başka birisi çıkmış, Meclis açıldığında Lozan Antlaşması'nın bayram ilan edilmesi için kanun teklifi vereceklerini söylüyor. Hayret ki ne hayret" - "Son dönemde hükümetimizin icraatlarını kendilerine mal etmeye çalışanları oldu. Tüm dünyanın takdir ettiği tahıl anlaşmasını da kendilerine bu şekilde mal etmeye çalışmaları aslında tam bir kara mizah konusu"
Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin: - "Lozan Barış Antlaşması, siyasi, askeri ve ekonomik anlamda yeni Türkiye devletinin bağımsızlık belgesidir. Misakımilli sınırları büyük ölçüde gerçekleştirilmiştir. O günün koşulları içerisinde son derece başarılı bir antlaşmadır"
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması'nın 99. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında Yunanistan'la ilgili ifadeleri dikkat çekti.
İzmir'in Urla ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki Namık Kemal Nomak, Bahr-ı Cedit Gemisi ile Selanik'ten yola çıkıp Anadolu'ya gelen anne babasından kalma eşyalar, fotoğraflar ve hatıralarla Lozan mübadillerini anıyor - Namık Kemal Nomak: - "Zor günlerdi ama pek de şikayetçi değillerdi. Bir başka ülkenin topraklarında kalmaktansa kendi vatanımızda yaşarız, kuru ekmek yeriz ama daha hür, bağımsız yaşarız mantığı vardı. Kendi topraklarında, ana yurtta vefat ettiler"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lozan Barış Antlaşması'nın 99'uncu yıl dönümü nedeniyle Twitter hesabından paylaşım yaptı. Kılıçdaroğlu, "Parlamento açıldığında vereceğimiz ilk kanun teklifi, Lozan'ın resmi bayram olarak kabul edilmesinin teklifi olacaktır. Lozan, ülkemizin tapu senedidir" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Bursa'da yaptığı açıklamada Lozan Antlaşmasını eleştirenlere tepki göstererek, "Lozan'ı eleştirenler var. Eleştirenler, Türkiye'yi bilmiyor. Bu eleştirenler Türkiye'yi sevmiyorlar. Cumhuriyeti sevmiyorlar. Demokrasiyi sevmiyorlar. Bir mücadelenin nasıl verildiğini bilmiyorlar." ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun ardından sahneye çıkan Prof. Dr. İlber Ortaylı, mübadele konulu bir konferans gerçekleştirdi.
Üçüncü kuşak mübadil torunu ve Lozan Mübadelesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ümit İşler: - "Birinci kuşak tutunmaya çalıştı. İkinci kuşak mücadele etti, yaşamı kurtardı. Üçüncü kuşak bizlere de bunun hikayesi kaldı" - Bursa Lozan Mübadeleleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Korkut: - "Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Antlaşması'nı yaparak kendi neslini, ırkını, Müslümanları oradan buraya getirmekle çok doğru bir karar verdi"
Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığına ait 4 ilkokulu kapatma kararını kınadı. Sözcü Bilgiç yaptığı açıklamada, "Lozan Barış Antlaşması hükümleri gereği, Azınlığın kendi okullarını kurma, idare etme ve denetleme hakkını ihlal eden bahse konu kararlar, Batı Trakya’daki soydaşlarımıza yönelik yıllardır her alanda sürdürülen ayrımcı ve baskıcı politikaların eğitim alanındaki yansımasının bir göstergesidir" dedi.
"(ABD'den F16 alımı) Her iki taraftan, Cumhuriyetçiler-Demokratlar, belli bir desteği almak gerekiyor. Fakat bütün bunlara rağmen, Sayın Biden kendinden emin. Ben buna inanıyorum. Burada da zaten bunun açıklamasını yaptı. Temennim odur ki dostluğumuza, dayanışmamıza yakın bir neticeyi çıkartalım" - "Yunanistan germedikten sonra biz germeye meraklı değiliz ama şunu söyleyeyim, 147 kez hava sahamızı ihlal eden Yunanistan bunun hesabını vermek durumundadır" - "O adalar, adacıklar kalkıp buraları silahlandırmaya gitmesi Lozan ve Paris anlaşmalarına terstir. Bu anlaşmaları da bir okusunlar, buna göre de adımlarını atsınlar"
TikTok’ta paylaşılan bir video sosyal medyanın gündemine oturdu. Sosyal medya kullanıcılarını şaşkına uğratan videoda çöp kutusuna hapsolan bir çocuk Google Haritalar’daki detayla ortaya çıktı. Paylaştığı videoda önce İsviçre’ye sonra Lozan kentine yakınlaşan kullanıcının Parc de Valency’de rastladığı görüntü hem şaşırttı hem gülümsetti.
"Lozan Antlaşması'ndan kaynaklanan haklarımızı alamıyoruz. Sonuna kadar, en sonuncu hakkımızı alana kadar bu mücadele devam edecek" -"Türkiye Cumhuriyeti devleti birlik beraberlik içerisinde oldukça bizler de Batı Trakya'da rahat yaşayacağız"
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Lozan Antlaşması’nın 98’inci yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Siyasi önyargılarla, ideolojik dogmalarla, fikri saplantılarla Lozan Antlaşması’nı kutuplaşmanın dehlizlerine savurmak insafsızlık ve tarih bilmezliktir. 'Zafer mi? Hezimet mi?' sorusuna cevap aramak yerine, Lozan Antlaşması’nı tanımak, kavramak ve ruhunu özümsemek lazımdır" ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 98. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 98. yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı. Erdoğan, "Kahraman milletimizin her türlü imkansızlık ve zorluğa rağmen zaferle taçlandırdığı istiklal mücadelesi, Lozan Barış Antlaşması ile uluslararası alanda tasdik edilmiştir" ifadelerini kullandı.
Tarihte bugün 24 Temmuz gününde Lozan Antlaşması imzalanarak yürürlüğe girmişti. Lozan Antlaşması ile Suriye Sınırı, Irak Sınırı, Türk-Yunan Sınırı, Adalar, Türkiye-İran Sınırı gibi pek çok sınır kararlaştırılmış ve siyasi, sosyal birçok önemli karar alınmıştır. Peki Lozan Antlaşması'nın maddeleri nelerdir? Lozan Antlaşması kiminle, ne zaman imzalandı? İşte ayrıntılar...
1. Dünya Savaşı'nın ardından 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşmaya, TBMM temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri katıldı - TBMM Hükümetini, İsmet İnönü başkanlığında Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Saka'dan oluşan heyet temsil etti - 20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Lozan'da üzerinde en çok durulan başlıklardan Boğazlar konusu çözüme kavuşturuldu - Taraflarca tek nüsha olarak imzalanan Lozan Antlaşması'nın ıslak imzalı nüshası "depozitör ülke" sıfatıyla Fransa tarafından muhafaza ediliyor
Türkiye'nin bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te imzalandı - Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybetti
TBMM’de kabul edilmiş uluslararası sözleşmeden Türkiye’nin sadece Erdoğan’ın kararı ve imzasıyla ayrılması, hukuki tartışma yarattı. Tartışmada Erdoğan’ın böyle bir yetkisiye sahip olması durumunda Birleşmiş Milletler, Lozan Antlaşması’ndan çekilme gibi pek çok adımı atabileceği gündeme taşındı
Nilüfer Belediyesi ile Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Türk-Yunan Mübadelesi’nin 98’inci yıl dönümünde anma etkinliği gerçekleşti.Türkiye ve Yunanistan hükümetleri arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması’nın 98’nci yılı Nilüfer’de unutulmadı.
Nilüfer Belediyesi’nin Bursa Lozan Mübadilleri Derneği ile birlikte düzenlediği "Sandık" isimli konser programıyla, Mübadele Evi’nde icra edilen türküler müzikseverle buluştu.Konser gibi kalabalıkları bir araya getiren etkinliklerin yapılamadığı salgın döneminde Nilüfer Belediyesi, pek çok sanat etkinliğini olduğu gibi konserlerini de dijital platformlara taşıdı.
Nilüfer Belediyesi’nin Bursa Lozan Mübadilleri Derneği ile birlikte düzenlediği "Sandık" isimli konser programıyla, Mübadele Evi’nde icra edilen türküler müzikseverle buluştu.Konser gibi kalabalıkları bir araya getiren etkinliklerin yapılamadığı salgın döneminde Nilüfer Belediyesi, pek çok sanat etkinliğini olduğu gibi konserlerini de dijital platformlara taşıdı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi, online olarak devam ettiği "Akşam Buluşmaları" programı kapsamında, "Balkan Savaşlarından Lozan Barış Antlaşmasına Ege Denizi’ndeki Adalar Üzerinde Türk-Yunan İhtilafı" konulu online söyleşi düzenledi.Denizli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi, "Akşam Buluşmaları" programı kapsamında Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Öğretim Üyesi Doç.
Türkiye’nin bu kez yayımladığı NAVTEX’te 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması’na göre Ege Denizi’ndeki Bozbaba, Semadirek ve Limni adalarının gayri askeri statüsünün ihlal edildiği duyuruldu
Türkiye, Ege Denizi'nde iki yeni Navtex yayımladı.
Türkiye 2 yeni NAVTEX ilan etti. Semadirek, Limni ve Bozbaba Adaları'nın Lozan Barış Antlaşmasıyla belirlenen gayri askeri statüsünün ihlal edildiği belirtildi.