HABER

LPG denetimi Sanayi Bakanlığı'na emanet

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) arasında 2005 yılında imzalanan Akaryakıt İstasyonlarını Denetleme Protokolü'nün kapsamı genişletildi. Bugün imzalanan yeni protokolle birlikte LPG istasyonlarının denetimi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü'ne verildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Bakan Ali Coşkun, EPDK ile 2005 Mayıs ayında piyasa denetimiyle ilgili imzalanan protokolü hatırlatarak, "Bugüne kadar çok başarılı bir süreci izledik. Şimdi ise bu kapsamı daha da genişletmek üzere yeni bir protokol imza edilecek ve piyasa denetimleri daha bilinçli bir şekilde, hem halkın eğitilmesi hem de teknolojinin bütün imkanlarından yararlanarak, daha etkin hale gelecektir" diye konuştu. "Kaçakçılık ekonominin çok rahatsız edici hastalıklarından birisidir" diyen Coşkun, ülke yararını koruma bakımından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 5 bakandan oluşan İcra Komitesi'nin de bu konudaki çalışmalarını sürdüğünü bildirdi. Coşkun, yasal değişiklikler, vergi kaçaklarının önlenmesi ve kontrol altına alınması, Maliye Bakanlığı'nın öncülüğünde yazar kasa sistemi ve teknolojinin getirdiği yenilikleri uygulama bakımından birçok yaptırım başlattıklarını da söyledi.

EPDK'nın, akaryakıta yabancı madde katılmasını ve kaçakçılığı önlemek için uygulanacak ulusal marker konusunda TÜBİTAK'ı görevlendirildiğini hatırlatan Coşkun, "Kısa zamanda marker uygulaması da başlayacak. Dolayısıyla bu kaçakçılık ve kalite konusundaki çalışmalar daha da yeni bir boyut kazanacaktır" dedi.

"ÖTV'DE 2006 YILININ İLK 5 AYINDA 4.84 ORANINDA BİR ARTIŞ OLMUŞTUR"

EPDK Başkanı Yusuf Günay da sürekli ve etkin denetimlerin, kurallara uygun davranmayan kişileri piyasanın dışına iterek sektördeki haksız rekabete darbe vurduğunu belirterek, bunun, kayıtlı tüketimin, satışların ve karlılığın artması gibi sektörel gelişmelere vesile olduğunu dile getirdi. Günay, "Keza, bu yılın ilk 5 ayında otomotiv yakıtlarının toplam satışlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6, motorin satışlarının ise yüzde 9 oranında artması bu gelişmeleri net bir şekilde göstermektedir" dedi. Dünya petrol fiyatlarının ve dolayısıyla Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının arttığı bir dönemde bile, kayıtlı akaryakıt tüketiminin azalmayıp artmasının, petrol ürünlerinden alınan vergilerin de önemli miktarlarda artmasına sebep olduğuna dikkat çeken Günay şunları kaydetti:

"Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, petrol ürünleri ve doğal gazdan 2005 yılı Ocak-Mayıs döneminde 7 milyar 408 milyon 254 bin YTL Özel Tüketim Vergisi tahsil edilmiştir. 2006 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise bu rakam 7 milyar 766 milyon 716 bin YTL'ye ulaşmıştır. Yani 2006 yılının ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre, 358 milyon 462 bin YTL , bir başka ifade ile yüzde 4.84 oranında bir artış olmuştur. Bu rakamlar ülke ekonomisindeki ve sektördeki gelişmenin yanı sıra, sektörün disipline edilmesinin ve kaçakçılıkla mücadelenin somut sonuçlarının alınmaya başlanması açısından memnuniyet vericidir."

Bu protokole göre, konusunda eğitimden geçirilecek denetim elemanları tarafından Türkiye genelinde yapılacak denetimlerde lisansı olmadığı tespit edilen tüm LPG tesislerinin mühürleneceğini vurgulayan Günay, bu durumun tutanaklarla EPDK'ya bildirileceğini, EPDK tarafından, lisansı olmadığı halde faaliyet gösterdiği tutanaklarla tespit edilmiş bayilerle bu bayilere LPG ikmali yapan dağıtım şirketlerine de ağır para cezaları uygulanacağını bildirdi.

"İSTASYONLARA SON 1 YILDA 15 MİLYON YTL CEZA KESİLDİ"

Günay, "LPG bayilerinin sözleşmeli olduğu dağıtıcısının tescilli markası ve amblemini taşıyan, teknik düzenlemelere uygun LPG tüplerini işyerinde bulundurup bulundurmadığı denetlenecektir. Denetim çalışmalarında LPG tesislerinde eğitimli personel çalıştırıp çalıştırmadığı kontrol edilecektir. Denetimlerde, akaryakıt ve otogaz bayii satış pompası, tank ve araçları, depolama ve dolum tesisi, rafineri, taşıma araçları ile LPG tüplerinden numune alınarak analiz ettirilecektir.

Sektör açısından bir diğer çok önemli husus dökme LPG'nin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesidir. Denetimlerde LPG otogaz bayilerinde tüplü veya dökme LPG dolumu yapılıp yapılmadığıyla, tesislerde bu işlemleri yerine getirebilecek ekipmanlarının bulunup bulunmadığına bakılacaktır. Böylece otogaz istasyonlarında tüp dolumu, tüplü ve dökme gaz satışı yapılması gibi işlemler engellenecektir" açıklamasında bulundu.

Son 1 yılda yapılan denetimler hakkında bilgi veren Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Atilla Şahin ise 128'i merkezde 380'i şubelerde olmak üzere 508 personelin TÜBİTAK tarafından verilen eğitimlerinin tamamlandığını belirterek, 40 denetim aracının Türkiye genelinde denetimlerini sürdürdüğünü bildirdi. Şahin, Türkiye genelinde 12 bin akaryakıt istasyonundan 4 bin 950 adedinde denetim yapıldığını ve bunlardan 245 adedinin kaçak akaryakıt bulundurduğu için kapatıldığını kaydetti. Bin 800 LPG istasyonundan 89'unun kapatıldığını da belirten Şahin, son bir yılda toplam 15 milyon YTL para cezası uygulandığını da ifade etti. Madeni yağ, solvent ve baz yağ tesislerinde de denetim yapıldığını bildiren Şahin ayrıca, akaryakıt istasyonlarından alınarak TÜBİTAK-MAM'a gönderilen 529 numuneden 245'inin standartlara uygun olmadığının tespit edildiğini kaydetti. Şahin, Mersin'deki 27 ana depodan alınan numunelerden 7'sinin standart dışı olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Bakan Coşkun ve EPDK Başkanı Günay daha sonra söz konusu protokolü imzaladı.

En Çok Aranan Haberler