HABER

"Lübnan Tezkeresi" TBMM'ye gönderildi

ANKARA (İHA) - Hükümet tarafından Lübnan'a asker gönderme ile ilgili alınan prensip kararı doğrultusunda hazırlanan tezkere, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) saat 22.10 sıralarında sunuldu. AK Parti grubu da, saat 23.00 sıralarında 175 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına, Genel Kurul'un 5 Eylül Salı günü olağanüstü toplanması için önerge verdi. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, bu çağrı üzerine Salı günü Meclis Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağırması bekleniyor.

Tezkerenin TBMM'ye gönderilen asker gönderme bölümünde, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Lübnan ile ilgili BM kararlarına dikkat çekilerek, bölgedeki UNIFIL'a (BM Geçici Görev Gücü); İtalya, İspanya, Almanya, Bangladeş, Belçika, Hırvatistan, Bulgaristan, Çin, Danimarka, Endonezya, Finlandiya, Fransa, Gana, Hindistan, Hollanda, İrlanda, İsveç, Malezya, Lüksemburg, Nepal, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan'ın katkı yapmaya hazır olduklarına dikkat çekildi.

"Türkiye, geniş bir bölgeye yayılma ve çok ciddi boyutlar kazanma istidadı gösteren Lübnan krizinin başlangıcından itibaren bu tehlikeli gidişatın önlenmesi amacıyla yoğun çaba harcamıştır" ifadelerinin yer aldığı tezkerede, "Bu çerçevede BM Lübnan Görev Gücü'nün Güvenlik Konseyi Kararında öngörülen görev ve işlemleri yerine getirmede başarılı olması, sürekli ateşkesin sağlanması, soruna kalıcı bir çözüm bulunması ve Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerinde güven ve istikrarın tesisi bakımından önem arz etmektedir" denildi. Türkiye'nin UNIFIL'a katkısı, dolayısıyla Türk askerinin Lübnan'da hangi çerçevelerde görev yapacağı ise tezkerede şöyle sıralandı:

"Doğu Akdeniz'de devriye görevi yapacak Deniz Görevi için yeterli kuvvet tahsisi. Taleplerin tek tek değerlendirilmesi kaydıyla dost ve müttefik ülkeler için deniz ve hava ulaşım desteği sağlanması. Lübnan Ordusu'na eğitim verilmesi. Ayrıca bölgede Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından icra edilecek insani yardım faaliyetlerinin gerektireceği ve başta bu unsurların güvenliğinin sağlanacağı kuvvet koruma birlikleri olmak üzere, hudut, şümul ve miktarı hükümetçe belirlenecek askeri unsurlar."

"DOST VE MÜTTEFİK ÜLKELER; HAVAALANI, LİMAN VE ÜSLERDEN YARARLANABİLECEK"
"Söz konusu kuvvet bölgedeki silahlı unsurların silahtan arındırılması dahil olmak üzere yukarıda belirtilen taahhütlerin dışında hiçbir görevde kullanılmayacaktır" diye devam eden tezkerede, "Yeterli kuvvetle katılacağımız Deniz Görev Gücü, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının verdiği yetkiye uygun olarak Doğu Akdeniz'de ve Lübnan kıyılarında mücavir bölgede deniz kontrolünü sağlamak için keşif ve devriye görevlerini icra edecektir" ifadeleri yer aldı.

6 sayfadan oluşan tezkereye göre, dost ve müttefik ülkeler, ihtiyaca göre belirlenecek havaalanı, liman, üs ve tesislerden 2006 tarihli 1701 sayılı kararında öngörülen amaçlar doğrultusunda yararlanabilecek. Tezkerede Lübnan'a asker gönderilmesi, milli sorumluluğun icabı olarak nitelendirilirken, "Türkiye, bölgesinde istikrar unsuru olan güçlü bir ülkedir. İçinde yaşadığımız bölgede hüküm süren gerginlik ve ihtilafların, Türkiye'nin güvenliği üzerinde olumsuz yansımaları olduğu bir vakıadır. Bu nedenle barış ve istikrarı tehlikeye düşürecek gelişmelere karşı kayıtsız ve ilgisiz kalamayacak olan Türkiye'nin, barış ortamının korunması yönündeki uluslararası çabalara etkin destek vermesi, milli sorumluluğumuzun icabı olarak görülmektedir" denildi.

Tezkereye yaklaşık 4.5 sayfalık Bakanlar Kurulu'nun prensip kararı da eklendi. Bakanlar Kurulu prensip kararında ise, BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla 'hareket konsepti ve çatışma kuralları'nda UNIFIL'ın, meşru savunma ve çok istisnai durumlar dışında muharip görev üstlenmesinin ve çatışmalara girmesinin öngörülmediği belirtilerek şu ifadelere de yer verildi: "Temel amacı Lübnan ve İsrail arasındaki istikrar ortamının sürmesine katkıda bulunmak olan BM Güvenlik Gücü'nün temel işlevi, Lübnan Hükümeti'nin egemenliğinin tüm ülke sathında tesisinde ve güney Lübnan'daki güvenlik sorumluluklarını yerine getirilmesinde Lübnan Ordusu'na yardım etmek olacaktır. Söz konusu kararda ayrıca, "Tüm devletlerin vatandaşları tarafından veya toprakları üzerinden ya da bandıralarını taşıyan gemiler veya uçaklarla Lübnan'a, Lübnan Hükümeti'nin veya UNIFIL'ın yetkilendirmediği her türlü silah, mühimmat veya benzeri maddelerin satışını veya ulaşımını engellemek için gerekli önlemleri almaları ve bu tür teçhizatın kullanımına ilişkin teknik eğitim sağlanmasının da engellenmesi istenmektedir" denildi.

AK Parti Grubu da, TBMM'ye tezkerenin gelmesinin hemen ardından 175 milletvekilinin imzası ile 5 Eylül Salı günü Genel Kurul'u olağanüstü toplantıya çağırdı. Önerge, TBMM Başkanlığı'na saat 23.00 sıralarında verildi. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın da, bu çağrıyı yarın değerlendirerek Meclis'i Salı günü saat 14.00'te toplantıya çağırması bekleniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler