Lise son sınıftan mezun olan öğrencilerin adeta içlerini yiyen bekleyiş LYS sonuçları ile son bulacak. ÖSYM yarın LYS sonuçları ile ilgili bir duyur yaparak kurumun sonuç açıklama sistemi üzerinden adayların LYS puanlarını görüntüleyebilmelerini sağlayacak. LYS sonuçları sorgulama sayfasının sonuc.osym.gov.tr adresinde açılması ile birlikte LYS-1 Matematik, LYS-2 Fen Bilimleri, LYS-3 Edebiyat ve Coğrafya, LYS-4 Sosyal Bilimleri ve LYS-5 Dil puan türlerinden kaç puan aldığınızı görebileceksiniz. Peki yarın adaylar LYS sonuçları için saat kaçta ÖSYM'nin kapısını çalmalılar?
LYS SONUÇLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?
Sonuç ekranın saat kaçta açılacağı bilinmiyor ama ÖSYM'nin geçmiş sınavlardaki uygulamalarına bakarsak iki sat diliminin öne çıktığını görüyoruz. LYS sonuçları 11 Haziran Salı günü sabah 10-12 arası ya da akşam üstü 4-6 arası LYS sonuçları açıklanabilir. ÖSYM heyecanlı ve tedirgin öğrencileri bekletmeyeceğini düşünürsek sabah saatlerinde açıklanması daha ağır basan olasılıktır.
LYS TERCİH SÜRECİ
ÖSYM'nin tercih kılavuzuna göre her adayın önlisans ve lisans bölümleri içinden 24 tane seçme hakkı bulunuyor. Adaylar bu tercihleri kılavuzdaki 3 ve 4 numaralı tablolardan yapacaklar. 3 numaralı tabloda önlisans, 4 numaralı tabloda da lisans bölümlerine dair bölüm kodu, bölüm adı, üniversite, taban puan ve yüzdelik dilim bilgileri yer alacak.
TERCİH YAPARKEN DİKKAT!
LYS ve YGS adayları tercih yaparken seçtikleri bölümün gerektirdiği puan türünde bir puana sahip olup olmadıklarına dikkat etmeliler. Önlisans programlarından tercih yapacakların 2017 YGS'den 150 ve üzeri, lisans programlarından tercih yapacakların ise 2017 YGS/LYS'den ilgili puan türlerinde 180 ve üzeri puana sahip olmaları gerekmektedir.
Tercih işlemleri T.C. kimlik numarası ve şifre ile ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresindeki Aday İşlemleri Sistemi'nden yapılacak. Yani terrcih işlemleri tümüyle internetten gerçekleştirilecek.
Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, ÖSYM'nin tercih kılavuzundaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.