Büyük bir heyecanla beklenen LYS, 21 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Sınavların ardından adaylar bu kez heyecanla LYS sonuçlarını beklemeye başladı ve LYS sonuçlarının açıklanacağı günü beklediler. Heyecanlı bekleyiş sona erdi ve LYS sonuçları açıklandı. Adaylar https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden LYS sonuçlarını öğrenebilecek. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. LYS'de Kimya testinde 2 soru, İngilizce testinde 1 soru iptal edildi. Açıklanan sonuçlar YGS'yi de etkileyecek. Öte yandan ÖSYM Başkanlığı'nın Twitter hesabından LYS sonuçlarını bekleyen adaylar için bir uyarı yapıldı. ÖSYM, adayları osym.gov.tr dışında bir siteye giriş yapmaması ve kimlik bilgilerini paylaşmaması konusunda uyardı. Zorlu bir sınav maratonunu geride bırakan adayları, puanların açıklanmasının ardından üniversite tercihlerini belirleyecek.
ÖSYM'DEN YAPILAN DUYURU
13-14 ve 20-21 Haziran 2015 tarihlerinde yapılan 2015 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları, 30 Haziran 2015 tarihinde saat 17:15'de açıklanacaktır. Adaylar, sınav sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.
20 Haziran 2015 tarihinde yapılan Fen Bilimleri Sınavının (2015-LYS-2) Kimya Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 8 ve 14. sorular ile 14 Haziran 2015 tarihinde yapılan Yabancı Dil Sınavının (2015-LYS-5) İngilizce Testinin Temel Soru Kitapçığında yer alan 49. soru, ÖSYM Yönetim Kurulu kararı ile iptal edilmiştir. 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Kılavuzunun 4.6.1. LYS Puanları Nasıl Hesaplanacaktır? maddesinde yer alan “Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından geçersiz sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.” hükmü gereği; Kimya Testi ile İngilizce Testinde en az bir cevabı bulunan tüm adayların bu soruları doğru cevapladıkları kabul edilerek değerlendirme işlemi yapılmıştır.
Sınav sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler ekte verilmiştir.
Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.
LYS SONUÇLARINDA SÜRPRİZ İDDİAMIZ YOK
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, LYS sonuçlarının ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yanıt vermişti. ÖSYM Başkanı Demir açıklamasında, "Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız" demişti.
LYS SORULARI AÇIKLANDI
13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen LYS'nin ardından sınavda ter döken adaylar LYS sonuçlarının yanı sıra LYS sorularının açıklanmasını da merakla bekliyordu. Adayların LYS soruları için fazla bir süre beklemesine gerek kalmadı. LYS soruları sınavların gerçekleştirilmesinin ardından bir süre sonra açıklandı. ÖSYM tarafından açıklanan LYS soruları Aday İşlemleri Sistemi'nden adayların erişimine açıldı. Soruların yayınlanmasının ardından adaylar sınav sonuçları hakkında fikir sahibi olma fırsatı bulmuş oldular. Öte yandan 21 Haziran'da yapılan LYS soruları ve cevaplarının yüzde 20'si aynı gün içerisinde saat 16.00'da yayımlandı.
LYS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
ÜNİVERSİTE KONTENJANLARI AÇIKLANDI
YÖK Başkanı Yekta Saraç, ÖSYM'nin kontenjanlarına ait özet bilgileri paylaştı. Bu bilgilere göre; bu yıl 2015-ÖSYS'de lisans ve önlisans olarak devlet, vakıf, Kıbrıs'taki üniversiteler için belirlenen kontenjan 803 bin 585 oldu. Bu sayının 423 bin 210'unu 2015-ÖSYS lisans programları, 380 bin 375'ini 2015-ÖSYS önlisans programları oluşturacak. 2015-ÖSYS özel yetenek kontenjanı ise toplam olarak 26 bin 140 olarak belirlendi.
Üniversite kontenjanları hakkında açıklama yapan Yekta Saraç açıklamasında, "Bu sene kontenjanlar belirlenirken öğrenci talepleri, doluluk oranları, fiziki imkanlar, ikinci öğretimlerin durumları, geçtiğimiz yıllarda aşırı yükleme yapılan programların rahatlatılması, program açma için şart koşulan öğretim elemanlarının sayısal ve niteliksel yeterlikleri, ülkemizdeki istihdam imkanları, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının planlamaları ve görüşleri gibi pek çok faktör dikkate alınmış, daha önceki senelere göre daha rasyonel bir planlama yapılmıştır" dedi.