HABER

LYS sonuçları sil baştan! ÖSYM, 2017 LYS sonuçlarını yeniledi!

LYS sonuçları yenilendi. ÖSYM ise dün son dakika açıklaması yaparak bazı adayların puanlarının yeniden hesaplandığını, bu yüzden başarı sıralamasının değiştiğini söyledi. Peki LYS tercih dönemi ne zaman? Başarı sıralamasının tercihlere etkisi nedir?

LYS sonuçları sil baştan! ÖSYM, 2017 LYS sonuçlarını yeniledi!

ÖSYM dün son dakika açıklaması ile başarı sıralamasının değiştiğini duyurdu. LYS sonuçları açıklandıktan sonra üniversite adayları, yayınlanan kılavuzlara bakarak girmek istedikleri üniversiteyi yada bölümü düşünmeye başlamışlardı. Fakat ÖSYM dün son dakika çok önemli bir duyuruda bulunarak bazı adayların puan hesaplamalarının yeniden yapıldığını ve başarı sıralamasının değiştiğini açıkladı. Peki LYS tercih dönemi ne zaman başlayacak? Başarı sıralaması, LYS tercihlerini nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

ÜNİVERSİTE TERCİH DÖNEMİ DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Bu sorunun cevabı ÖSYM'nin geçtiğimiz günlerde paylaştığı önbilgilendirme tercih kılavuzu ile verildi. ÖSYM'nin takvimine göre üniversite tercih dönemi 18 Temmuz'de başlayacak. Adayların tercih işlemlerini 26 Temmuz tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor.

ÖSYM'DEN YAPILAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (2017-LYS) sonuçları, sınav takviminde ilan edildiği gibi 11 Temmuz 2017 tarihinde ÖSYM’nin internet adresinden açıklanmıştır.

Sınav sonrası yapılan kontrollerde, hiçbir adayın sınav puanlarında bir değişiklik olmamakla birlikte; LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde oluşan hata nedeniyle bazı adayların eğitim durumlarının güncel haliyle hesaba katılmadığı tespit edilmiştir. Buna göre, 2017-ÖSYS Kontenjan Kılavuzunun 6A, 6B ve 6C tablolarında bulunan tür ve alan mezunlarından, 2016-ÖSYS yerleştirmelerinde YGS veya LYS puanı ile bir programa yerleştirilen toplam 75.692 adaydan;

LYS yerleştirme puanlarıyla ilgili olarak yapılması gereken OBP kesintisinin 2.413 aday için yapılmamış olduğu,
YGS yerleştirme puanları ile ilgili olarak; 6.751 adaydan yapılması gereken OBP kesintisinin yapılmamış olduğu, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunu 23 adaya ise ek puanlarının uygulanmamış olduğu anlaşılmıştır.
Bu nedenle, yukarıda belirtilen rakamlardan çakışmalar hariç 7.084 adayın yerleştirme puanları yeniden hesaplanmış, buna bağlı olarak tüm adayların başarı sıralamaları güncellenmiştir. Bu güncellemeler sonucunda, puan kesintisi yapılan adaylar hariç, adayların puanlarında bir değişiklik olmamasına rağmen başarı sıralamalarında genel olarak yukarı yönde bir değişiklik gerçekleşmiştir.

Sonuçlar, 14.07.2017 tarihinde saat 19:12 itibariyle tüm adayların erişimine açılmıştır. Tüm adayların, puan ve sıralamalarını kontrol etmeleri ve son güncellenen sonuçları kullanmaları gerekmektedir.

Bu hatadan dolayı kamuoyundan özür diler, yeni sonuçları tüm ilgililerin dikkatine saygıyla sunarız.

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Adayların öncelikle tercih yapacakları bölümün puan türüne dikkat etmeliler Aşağıdaki bağlantılar ile ulaşabileceğiniz önlisans ve lisans programları listelerinde bölümlerin puan türleri de belirtilmektedir. Bir üniversite bölümüne başvurabilmek için o bölümün şart koştuğu puan türüne sahip olmanız gerekmektedir.

2017-ÖSYS Üniversite Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo –3 Önlisans

2017-ÖSYS Üniversite Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo –3 Lisans

Adyalar tercih yaparken üniversitelerin 2016 yılı taban puanlarını dikkatle incelemeli ve bunukendi puanları ile karşılaştırmalılar. 2016 yılının taban puanları o yıl söz konusu bölüme yerleşenlerin en düşük puanını göstermektedir. Kendi puanınız ile taban puanını karşılaştırarak o bölüme yerleşme olasılığınız hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Puan ve başarı sıralaması dışında mutlu ve verimli bir üniversite hayatı için seçeceğiniz üniversitenin olanakları ile üniversite ortamının size ne kadar hitap edeceğini de göz önüne almak da fayda var. Tercih yaparken üniversitelerin tanıtımlarından çok ortaya koydukları projelere ve başarılarına, akademisylenlerine, kampüs olanakların, altyapılarına, iş dünyasına olan yakınlık ve burs olanaklarına bakmalısınız.

İstediğiniz bölüm ve üniversiteleri belirledikten sonra tercih sıralamanızı puandan çok en çok istediğiniz bölüme göre yapmanız istediğiniz şeyi almanız açısından daha önemli. Uzmanlar bu aşamada adayın popüler veya en kazançlı değil en çok istenilen programları sıralamada yukarı yazılmasını tavsiye ediyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler