LYS tercih sonuçları öğrencileri bilgisayar başına kilitledi. ÖSYM sonuç sayfası başında tüm gününü geçiren öğrenciler, 'LYS sonuçları saat kaçta açıklanacak?' sorusunu, ÖSYM'nin Twitter adresinden yüzbinlerce kez sordular. Hakikaten, LYS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte tahminler...
ÖSYM, geçtiğimiz yıllara oranla LYS sonuçlarını açıklama konusunda biraz daha geç saatlere bıraktı. Genel sonuçlar ve puanlar geç saatte açıklandı, şimdi de LYS tercih sonuçları adaylara akşam saatlerinde açıklanacak gibi görünüyor. Sosyal medyada ve diğer platformlarda eğitimcilerin ifadelerine bakılırsa; ÖSYM'nin bununla ilgili bazı 'mantıklı nedenleri' bulunuyor: tüm aile bireylerinin evde bulunması!
Tercih sonuçları için saat 17.00 veya 17.30 gibi saatlere bıraktığını düşündüğümüz ÖSYM, daha önce de LYS sonuçlarını geç saatlerde açıklamıştı. Fakat gerçek durum daha sonradan ortaya çıktı ki; LYS'de iptal edilen bazı sorular ve bunun puanlara yansıtılması nedeniyle LYS sonuçları geç saatte açıklandı. Peki, LYS tercih sonuçları ile ilgili 'iptal' gerektiren bir durum yoksa neden LYS tercih sonuçları geç saatleri bekliyor?
ÖSYM sonuç sorgulama sayfası için aşağıdaki görsele tıklayın!
Büyük ihtimalle öğrencilerin ve velilerin bir arada olduğu bir saatte sonuçlar açıklanması isteniyor. Daha önce ÖSYM, üniversite tercih sonuçlarını ağırlıklı olarak okul saatleri içerisinde açıklardı. Keza; öğrenciler rehber öğretmenleriyle birlikte üniversite tercihleri ile ilgili beyin fırtınası gerçekleştirebiliyorlardı.
LYS tercih sonuçları ile ilgili eğitimci kollardan da bazı 'güçlü' duyumlar, güçlü tahminler var. Bazı rektörler, LYS tercih sonuçları için 'muhtemel' saatleri kamuoyuna duyurdular. Bazı eğitimcilere göre sonuçlar saat 17.00 ile 17.30 saatleri arasında açıklanacak.
Bir diğer istatistiklere bakarsak; vakıf üniversiteleri, tercih sonuçları açıklanmadan önce özel yetenek sınavlarını yapmaya başladılar, kayıt dönemlerini açmak üzereler ve resmen tercih savaşı yaşanıyor. Bakalım öğrenciler tercih sonuçlarını beklemeden; özel üniversitelere mi yerleşmeyi tercih edecekler?
Bunun yanısıra; öğrenciler 'geleceğin mesleklerini merak ediyorlar. Analitik, veri ve dijital çağda öğrenciler gittikçe bilgisayarla daha fazla vakit harcandığı bölümleri tercih etmeye başladıklarını görüyoruz. Son dönemlerde özellikle; 3D tasarım, mobil yazılım geliştirme, endüstriyel tasarım, robotik mühendisliği, matematik, uzak doğu dilleri gibi alanlar oldukça yükselişte. Dahası: öğrenciler 'özgürlük peşinde': Daha çok kendi sözlerinin dinlenebileceği, daha üretken bir iş sahası içerisinde olmak istiyorlar. Özellikle bilişim konusunda bu yönüyle birlikte kararlılar.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NASIL YAPILACAK?
ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapıla caktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayar ak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.
Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılaca tır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.
ÜNİVERSİTEYE KAYIT İÇİN EVRAKLAR!
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr i nternet adresinde görülebilecek.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.
Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil) , Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.
Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınma yapacaktır .