YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"lys’de Türkçe-matematik Alanı Puanlarında Hata Var"

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) Türkçe-Matematik alanı puanlarında hata olduğunu...

"lys’de Türkçe-matematik Alanı Puanlarında Hata Var"

Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) Türkçe-Matematik alanı puanlarında hata olduğunu söyledi.

Polat, LYS'de özellikle Türkçe-Matematik alanında bir takım hatalar olduğunu belirterek, "Üniversite sonuçları açıklandı. Adaylar tercihlere başladı. Ancak iki durum var; bir tanesi sınav sonuçlarında bir takım problemler dünden beri gözlemliyoruz. Problemlere genel olarak baktığımızda bu seneki sınav sonuçlarında barajı geçen öğrenci sayısı bir önceki seneye göre çok daha az ve farklı bazı sayısal öğrenciler arasında da bir takım çelişkiler sözkonusu. Örneğin geçen sene Türkçe-Matematik alanında tercih yapmaya hak kazan öğrenci 645 bin iken, bu sene bu rakam yarı yarıya 400 bin civarına düşmüş. Yani bu ne demek. Türkçe-Matematik alanında 645 bin öğrenciden bu sene yüzde 50 azalarak 400 bine düşmesi ilginç bir durum. Buradan sınavın zor geçtiği ve öğrencilerin barajı geçemediği gibi bir sonuca varılabilir. Ama sınavdaki testlerin çözüm ortalamasına baktığınızda bu kadar düşmediğini görüyorsunuz. Dolayısıyla dünden beri ÖSYM ile temas kurduk. Zannediyorum Türkçe-Matematik öğrencilerinin sıralamalarında sıkıntılar olabilir diye bakıyoruz. Teknik olarak bir hesaplama hatası görülmemekle birlikte maddi bir hata olabilir. Çünkü biliyorsunuz ki bu sene öğrencilerin alanları. Türkçe-Matematik ve sayısal gibi alanları ortadan kaldırıldı. Herkes aynı alandaymış gibi hareket ediliyor. Sınava giren öğrencilerin yarı yarıya barajı geçemediğini görüyorsunuz. Burada maddi ve teknik anlamda bir hesaplama hatası var. Ben Türkçe-Matematik alanındaki öğrencilerin tercihlerini bekletmelerini öneriyorum. Örneğin baktığınızda Türkçe-Matematik alanında 400 puan alan öğrenci 15 binlerde görülüyor. Bu yerleşme puanında pek mümkün olan bir sıralama değil. Çünkü geçtiğimiz yıllara bakarsanız bu öğrenci 70 binlerde gözüküyordu. Dolayısıyla bu sıralamalarda bir değişiklik olabilir. ÖSYM ile kurduğumuz temaslar sonucu ÖSYM bu şeyi bir daha inceliyor. İnceleme sonucunda benim beklentim TM puanlarında yeni bir sıralama yapılacağı yönünde görüyorum” dedi.

2012 yılında LYS’de iki önemli temel değişiklik olduğunu, bunlardan birinin ortaöğretim başarı puanının kaldırılması olduğunu ifade eden Polat, “Bir öğrenci puanı oldukça her bölümü tercih edebilir. Bundan dolayı her bölümün taban puanının 8 ile 11 puan geri gelmesini bekliyoruz. Başarı alanında ise çok yüksek puan alan öğrenci sayısı azaldı. Bu da öğrencilerin daha yüksek tercih yapabileceğini gösteriyor. Ben öğrencilere hep söylüyorum, kendi başarı sıralarının 10 bin üstünde çok rahat tercih yapmaya başlasınlar. Bu seneki bu değişimden dolayı çok rahat bazı yerlere yerleşebilirler. Buna çok dikkat etsinler. Ancak hukuk ve iletişimi bundan ayrı tutuyorum. Hukuk geçtiğimiz yıllarda sayısal alan dışı sayılıyordu. Artık onlar içinde alan içi sayılıyor. Artık sayısalcılar da hukuk seçeceği aşikar, o yüzden bu bölüm puanında artış bekliyoruz. Aynı şey iletişim için geçerli. Türkçe-Matematik alanındaki öğrenciler alan dışı olduğu için seçemiyorlardı, şimdi seçecekler. Bu bölüme de bir rağbet olacaktır. Tercih dönemi kısa. Mutlaka üniversiteleri gezsinler, bilgi alsınlar. Meslek lisesi öğrencileri de diğer alanlardaki öğrenciler ile aynı şartlardan yararlanıyor” diye konuştu.

Polat, öğrencilerin tercihlerini iyi araştırdıktan sonra yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler