Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Paris'te bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Putin'in yanında Rus basınına yüklendi! Macron, "Hiçbir büyük uluslararası dosya Rusya olmadan çözümlenemez" mesajı verdi. Ancak Putin, ne Suriye, ne de Ukrayna konusunda yeni bir açıklama yapmadı.
FRANSA VE RUSYA ARASINDA İPLER NEDEN GERİLDİ?
Eski Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Suriye politikası yüzünden Putin'in Paris ziyareti öncesinde yaptığı sert açıklamalar nedeniyle Rusya Devlet Başkanı bu ziyareti iptal edince Moskova ve Paris arasındaki ipler gerilmişti. Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Versailles Sarayı'nda ağırlayarak adeta gönül aldı.
"PUTİN PARİS'E HOŞ GELMEYECEK"
En son BM İklim Konferansı (COP 21) için Kasım 2015'te Paris'e gelen Putin, Hollande'ın "Putin Paris'e hoş gelmeyecek" sözleri üzerine Ekim 2016'daki Paris gezisini iptal etmişti.
MACRON'DAN GÜÇLÜ JEST
Kopan ilişkilere yeniden hız kazandırmak isteyen Macron, ilk yabancı lider davetini Rusya lideri Vladimir Putin'e yaparak güçlü bir jest sergiledi. Macron, devlet ziyareti olmadığı halde Putin'i Paris'in en görkemli ve sembolik mekanı olan Versailles Sarayı'nda ağırlayarak da diplomatik dilde de önemli mesaj verdi.
Eski Rus Çarı Büyük Petro’nun bundan 300 yıl önce, 1717'de, Paris'e gelişi anısına Verailles'da düzenlenen serginin açılışını yapmak üzere gelen Putin, önce Macron ile baş başa görüştü, adından iki lider çalışma öğle yemeğinde heyetlerle bir araya geldi. Son olarak da iki Devlet Başkanı "Büyük Petro" sergisinin açılışını yaptılar.
Masada ilk ve en önemli dosya Paris ve Moskova'nın ayrıştığı Suriye ve Ukrayna krizi oldu. Terörle mücadele, PYD'nin silahlandırması konusunda Türkiye, Rusya ve Amerika arasındaki görüş ayrılıkları da masaya yatırıldı. Suriye'de çözüm süreci ve Esat'ın durumu, Astana süreci de ele alınan konular arasında yer aldı.
Amerika'nın Sesi sitesinin aktardığı habere göre görüşmenin ardından her iki lider Versailles'ın ünlü "Savaşlar Galerisi'nde" ortak basın toplantısı düzenlendi.
MACRON'DAN KİMYASAL SİLAH ÇIKIŞI
Macron, Suriye'de Fransa'nın önceliklerini Putin'e hatırlattıklarını belirterek, "Bu yolda Rusya ile birlikte çalışabileceğimizi umuyorum. En azından bu benim isteğim. Fransa, iki konuda çok ısrarcı olacak: Kimyasal silah kullanılması durumunda derhal karşılık verilmesi ve her çatışma bölgesine insani yardım ulaştırılması. Suriye devletini korumak gerekiyor, Suriye'de, istikrarı bozmadan politik çözüm için birlikte çalışmak istiyoruz. Eğer gerekirse Suriye Devleti ya da temsilcileri ile de görüşülmeli" dedi. Macron, Ukrayna konusunda da Normandiya Dörtlüsü çerçevesinde, Almanya, Ukrayna ve Rusya ile derhal bir araya gelerek bir yol haritası belirleyeceklerini söyledi.
Macron, gay-lezbiyen topluluğu tarafından merakla beklenen Çeçenistan’da eşcinsellere uygulanan şiddet konusunu da gündeme getirdiğini açıkladı. Rusya'ya Fransa'nın değerlerini hatırlattığını, azınlıklara ve farklılıkları olan insanlara saygıya büyük önem verdiklerini dile getiren Macron, Putin'in de kendisine bu konuda Çeçenistan'da olanları ciddi bir araştırma ile tespit etme ve önlem alma sözü verdiğini söyledi.
PUTİN: GÜÇLERİMİZİ, ÇABALARIMIZI BİRLEŞTİREBİLİRİZ
Putin ise, Versailles Sarayı'nda ağırlanmaktan çok etkilediğini söyleyerek başladığı konuşmasında, "Sayın Macron ile uzlaşma noktalarını bulmaya çalıştık. Kuzey Kore'nin füze denemeleri, Suriye konuları ele alındı. Terörle mücadele alanında ortak çalışma grubu kurulmasını önerdi. Her iki taraf uzmanlarından oluşan bir çalışma grubu üzerinde mutabık kaldık. Terörle mücadele konusunda güçlerimizi, çabalarımızı birleştirebiliriz" diye konuştu.
BASIN KONUSUNDA SOĞUK RÜZGARLAR ESTİ
Gazetecilerin iki konudaki sorusu, basın toplantısında soğuk rüzgarlar estirdi. Rus gazetecilerin, Macron'a Kremlin'e yakınlığı ile bilinen Rus medya organları Sputnik ve Russia Today'e kampanyasında yasak getirmesini sorması üzerine Macron, "Bu iki kurum basın organı değil, benim şahsım ve hareketim hakkında inanılmaz büyük çapta yalan yayınlar yapan propaganda organlarıdır. Bu tür organlar hakkında tavrım hep sert olacak. Kriter çok açık, gazetecilik yapanlara hep izin verdik" diye sert yanıt verdi.
Macron, kendi ekibi tarafından gündeme getirilen Rusya'nın Fransız seçimlerine müdahale ettiği iddiasını Putin'e sorup sormadığı konusunda da, "Bu konuyu gündeme getirmeye gerek görmedim" yanıtını verdi.
Putin'e ise, seçimler boyunca FN lideri Marine Le Pen ile görüşmesi ve Fransız seçimlerine müdahale girişimi iddialarına, "Marine Le Pen bizimle görüşmek isterse, Rusya ile ilişkileri geliştirmek istediğini söylerse, ben bunu reddetmek için bir neden göremiyorum. Rusya'nın seçimleri etkileme iddiasına gelince, bizler çocuk değiliz, ciddi adamlarız ve anketleri izliyoruz, Fransız halkının eğilimlerini biliyoruz. Bunlar doğru değil" dedi.
Fransa'nın Suriye dosyasında oyun dışı kalmasına son vermek isteyen Macron'a G-7 zirvesinde "İran, Türkiye ve Rusya'nın Astana görüşmeleri Batıyı dışlayan bir süreç" sözlerinin hatırlatılması üzerine Fransız cumhurbaşkanı, "Astana süreci şiddetin gerilemesi için önemli ama benim isteğim politik ve diplomatik bir yol haritası belirlemek. Ve gerekirse bu yolda Suriye devleti temsilcileri dahil herkesle konuşulmalı " yanıtını verdi.
Putin de Ukrayna konusunda Rusya'ya yönelik yaptırımların sorunun çözümüne hiçbir katkı yapmayacağının altını çizdi.