HABER

Maddenin yeni hali: ''Kuark-gluon plazması"

ABD'de, dünyanın en önemli fizik deneylerinin yapıldığı Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'ndaki bilim adamları, atomları parçalayarak maddenin yeni halini elde ettiklerini açıkladı.

Araştırmacılar, elde ettikleri sıvı formundaki "kuark-gluon plazmasının", evrenin, en erken döneminde neye benzediğini gösterdiğini açıkladı.

Bilimadamları, evrenin meydana geldiği Büyük Patlama'dan sadece bir an sonra tüm maddelerin "kuark-gluon plazması" denilen sıvı bir halde olduğunu belirtiyor.

Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'ndaki "Nükleer Fizik" bölümünün Başkanı Sam Aronson, "Evrende 13 milyar yıl önce var olan serbest kuark ve gluonların, bugün bildiğimiz partiküllere dönüştüğünü" belirtti ve yapılan deneyle maddenin yeni bir halini elde ettiklerini kaydetti.

Kuark-gluon plazması, laboratuvardaki Relativistik Ağır İyon Çarpıştırıcısı'nda, altın iyonları ışık hızına yakın süratle çarpıştırılarak elde edildi. Çarpışmanın yarattığı yüksek enerjiyle açığa çıkan kuark-gluon plazmasının, beklenenin aksine gaz formunda değil, "mükemmel bir kuark sıvısı" olduğu belirtildi.

Bilimadamları, kuarkların, gaz formunda olduğu gibi serbestçe dolaşmadığını, düzensiz ya da dağınık hareket etmediğini, "balık sürüsü gibi" birlikte aktıklarını kaydetti. Aronson bunun, "mükemmele yakın bir sıvı hal" olduğunu söyledi.

Evrenle ilgili diğer teorilere de ışık tutacağı belirtilen araştırma sonuçlarının, "Nuclear Physics" dergisinde yayımlanacağı belirtildi.

En Çok Aranan Haberler