HABER

Maden-İş'ten doğalgaza tepki

Muğla yöresindeki 3 termik santrale kömür veren Güney Ege ve Yeniköy Linyit işletmelerinde mayıs ayı sonu itibariyle kömür üretim kapasitesinin yüzde 70'lere kadar düştüğü açıklandı.

Maden-İş'ten doğalgaza tepki

Yatağan Maden-İş Sendikası Başkanı Murat Bekem, hükümetin doğalgaza kılıf aramak için santrallarda bakım adı altında kapasite düşürdüğünü söyledi. Bekem ayrıca, doğalgaz üreticisi ülkelerde bile doğalgazın elektrik üretimindeki payının yüzde 15'lerde, doğalgazın tamamını ithal eden Türkiye'deki payın ise yüzde 60'larda olduğunu söyledi.

Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şube Başkanı Murat Bekem, bakım gerekçesi gösterilerek bazı santrallerin devre dışı bırakıldığını belirterek, "2002 ocak ayında Yeniköy Termik Santrali'ne 400 bin ton kömür verilirken, mart ayında bu rakam 250 bin ton, mayıs ayında ise 40 bin tona kadar düştü. Yine ocak 2002 ayında Yatağan Termik Santrali'ne 450 bin ton kömür verilirken, mayıs ayında bu rakam 180 bin tona düştü. Mayıs ayı üretimi ocak ayına göre yüzde 70 azalmıştır. Doğalgaz tercihinden dolayı santralların çalışmaması ve buna bağlı olarak kömürün verilmemesinden dolayı hesaplamalarda elektriğin Kw'sı yükseltilecek ve doğalgaz fiyatına yaklaşacaktır" dedi.

TEAŞ ile TKİ arasında yeni bir prootokol yapıldığını da dikkat çeken Bekem, "TEAŞ Genel Müdürlüğü ile TKİ Genel Müdürlüğü arasında protokol yapıldı. Protokolde önce TEAŞ'ın Türkiye genelindeki tüm ocaklardan yılda alabileceği kömür miktarı 30 milyon tondu. Sonra 20 milyon tona çekildi. Görüşmeler sonunda bu rakam 24 milyon tonda netleşti. Yıllık 6 milyon ton kapasite düşürüldü. TEAŞ'ın bu taahhütlerine bağlı kalacağı da meçhul. Çünkü özellikle bakım adı altında üretimi durduruyor. Üretim durunca üretilen kömür kapasitesinde de düşüş yaşanıyor. Türkiye'de enerji sorunu diye birşey yok. Türkiye'de yaşanan tek sıkıntı yönetim sıkıntısından kaynaklanıyor. Ulusal enerji sistemine verilen enerjinin yüzde 25'i kayıp. En fazla enerji tüketiminin olduğu yaz aylarında üretim düşürülüyor. Daha fazla üretim yapılması gerekirken, üretimin düşürülmesinin nedeni, doğalgaz sözleşmesi yapılan ülkelerin malını satmaktan başka birşey değil" dedi.

En Çok Aranan Haberler