ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak'ta kredi kartı borçlarını ödeyemeyen maden işçileri, bankalardan kurtulmak isterken tefecilerin eline düşüyor. Kimi intihar ediyor, kimi kalp krizi geçiyor, kimi işi bırakıp şehirden kaçıyor, kimi de emekli olup kıdem tazminatını vererek borçtan kurtulmaya çalışıyor.
Zonguldak'ta, tefecilerin kendilerine göz açtırmadığını söyleyen maden işçileri, çok sayıda arkadaşının tefecilerin eline düştüğü için zor günler geçirdiğini söyledi. Özellikle kredi kartı borçlarını ödemek için bazı kişilerden az miktarlarda para aldıklarını, ancak buna karşılık kendilerine senet imzalattırıldığını söyleyen madenciler, ödemek isteseler de borçlarının bir şekilde katlandığını ve içinden çıkılmaz bir hal aldığını dile getirdiler.
Tefeci kıskacına sıkışan maden işçileri, "Borçlarımız ödeyip bankaların elinden kurtulalım derken, tefecilerin eline düşüyoruz. Az miktarlarda aldığımız paralar için bizlere 500 milyon ya da 1 milyar liralık senet imzalatıyorlar. Sonra da ödeme günü geldiğinde parayı verecek kimseyi bulamıyoruz. Böylece de senete faiz işletmeye başlıyorlar. Para katlanarak milyarları buluyor. Bu paraları ödeyemeyince de tehdit ediliyoruz" dediler.
Tefeciler yüzünden birçok madencinin hayatının karardığını, birçoğunun ise aile düzeninin bozulduğunu söyleyen işçiler, "Son olarak Sebahattin Keskin isimli arkadaşımız tefeciye olan 18 milyar liralık borcunu ödeyemeyince kalp krizi geçirerek öldü. Öğrendiğimize göre, arkadaşımız tefecilerin tehdidinden bir gün sonra kalp krizi geçirdi. Oysa aldığı para sadece 1,5 milyar liraydı. Şimdi 6 çocuk babasız kaldı" şeklinde konuştu.
MADENCİ KAÇIRILIP İŞKENCE EDİLİYOR Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan Memduh Topal (28) isimli işçi, aldığı 800 milyon liralık, Yadigar Oral da 540 milyon liralık borca karşı, kendilerine zorla senet imzalattırıldığını söyleyen çok sayıdaki işçiden ikisi. Geçirdiği iş kazası sonucu aldığı 800 milyon lirayı geri ödediğini ancak, imzaladığı senedin verilmediğini söyleyen Memduh Topal, "2000 yılında iş kazası geçirdim ve tedavi masraflarını karşılamak amacıyla arkadaşım İ.K.'dan 800 milyon lira borç para aldım. Bu parayı 3 ay sonra ödemek kaydıyla anlaştım. Üç ay sonra parayı ödediğimde, 200 milyon lira faiz istediler. Bir hafta sonra verebileceğimi söyledim. Bir müddet sonra beni yakalayarak, zorla bilmediğim bir yere götürdüler. Bana işkence yaparak, zorla üç tane senet imzalattılar. Konuyu güvenlik güçlerine bildirmem halinde ise aileme kötülük yapacaklarını söylediler. Korktuğumuz için kimseye bir şey söyleyemedik" dedi.
Şahısların kendisini sık sık taciz ve tehdit ettiğini söyleyen Topal, "İki kez de bıçaklandım. Borcumu ödediğim halde senedimi alamadım. Biri 6, biri 2, direği ise 1,5 milyar lira olan senetler yüzünden iki kez hapse girdim" diye konuştu. Topal, kendisinin durumunda olan 13 arkadaşı daha bulunduğunu söyleyerek, "Onlar da korkularından kimseye bir şey söyleyemiyor" dedi.
540 milyon lira aldığı borca karşı 1 milyar liralık senet imzalatıldığını belirten Yadigar Oral da zor durumda olduğunu belirterek, yetkililerden yardım istediğini söyledi.
SENDİKA UYARIYOR Maden işçilerinin üye olduğu Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) Teşkilat Sekreteri Ramazan Denizer ise, işçilerin genellikle kredi kartı borçları yüzünden tefecilerle muhatap olduğunu söyleyerek, "Biz işçi arkadaşlarımızı kredi kartları kullanımı konusunda sürekli uyarıyoruz. Ancak uyarılarımıza rağmen pek çok kişi mağdur oldu. Sadece Karadon İşletmesi'nde 3 bin icra dosyası var. Bazı işçilerin üç-dört icra dosyası bulunuyor. 4 Bin 500 işçinin çalıştığı Karadon'da en az bin işçi bu şekilde mağdur" dedi. Havzanın tümünde beş bine yakın maden işçisinin haciz ve icra baskısıyla karşı karşıya kaldığını kaydeden Denizer, "Kalp krizi geçiren, intihar eden, emekli olup Zonguldak'tan kaçan işçiler var. Soruna çözüm bulunmalı, önlem alınmalı" diye konuştu.
Zonguldak Emniyet Müdürü Atilla Çınar da, şehirde yaşanan tefeci olayının boyutlarını bildiğini, mağdur olan vatandaşların korkmadan şikayetçi olmalarını istedi. Çınar, "Vatandaşımız korkmasın, bize müracaat etsin. Biz gerekeni yaparız. Zonguldak'ta bu işin yaygın bir şekilde yapıldığını duyuyoruz. Ben yeni göreve başladım ama sorunun çözümü noktasında gereken yapılacaktır" dedi.