YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Madenciler Afetlere Karşı Hazır Kıta Bekliyor

Zonguldak’ta, yerin metrelerce altında çalışan maden işçilerinden oluşan “Beyaz Melekler” lakabıyla anılan tahlisiye ekipleri, afetlere...

Zonguldak’ta, yerin metrelerce altında çalışan maden işçilerinden oluşan “Beyaz Melekler” lakabıyla anılan tahlisiye ekipleri, afetlere karşı hazır bekliyor. Kurtarma ekipleri, olası afetlerde vatandaşların imdadına koşuyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı yerin metrelerce altındaki ocaklarda çalışan maden işçileri, doğal afetlerde imdada yetişiyor. En az on kişilik ekipler halinde çalışan arama kurtarma ekipleri, son yaşanan Van depreminde de yaraları sardı.

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına bağlı Merkez Tahlisiye İstasyonu, Alman Drager firması ile işbirliği ile 1938 yılında kuruldu. Kurtarma, ocak yangını, göçük açma, enkaza girme, gazla mücadele konularında uzmanlığı ile tanınan tahlisiye ekipleri, Türkiye genelinde birçok kamu ve özel maden işletmelerinde ilk yardım eğitimi ve olağanüstü durumlarda kurtarma hizmetleri veriyor. Son yaşanan Van depreminde arama kurtarma çalışmalarına katılan “Beyaz Melekler” lakabıyla anılan maden işçileri, 17 Ağustos 1999 depreminde başarılı hizmetleri ile Türkiye’nin gündemine oturmuştu.

TTK Merkez Tahlisiye İstasyonunda tüm havzanın ihtiyacı olan her türlü patlayıcı ve parlayıcı kalibre gaz tüpleri, tüm yer altı iş güvenliği ekipmanlarının yedek malzemeler ile özellikle depremden sonra oluşan acil durum ekipmanları bulunuyor.

Merkez Tahlisiye İstasyonu, başta TTK olmak üzere tüm Türkiye'de ehliyet verme yetkisine sahip bir merkez olma özelliği taşıyor. Geçmişten geleceğe bir köprü görevi gören TTK kurtarma ekipleri, 1938 yılından günümüze kadar Türkiye genelinde 10 bin üzerinde kurtarıcı yetiştirerek erişilmesi güç bir rekorun da sahibi oldu.

1999 DEPREMİNDE TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNE OTURDULAR

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde görev alan binlerce maden işçisi, göçük ve enkaza, yeraltı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metodları ile girmişti. Bu çalışmalar sırasında bir tek kişinin dahi burnu kanatılmadan başarılı kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Maden işçileri ferdi kurtarıcıları, madenci lambaları ile 24 saat kurtarma çalışmalarında görev aldı. Göçükte ilerleme ve enkaz açma konularında doğal olarak yetişmiş ekipler, hafif, orta ve ağır, acil durum kurtarma ekipmanları ile eğitilerek kurtarma faaliyetlerinde çok daha üstün konuma getiriliyor.

TTK bünyesinde oluşturulan doğal acil durumlarda görev alacak ekipler, konunun uzmanı birimler tarafından standart, kurtarma, tahkimat yapma, enkaza girme, gazlı ortamlarda çalışma, kurtarma esnasında kullanılacak ekipmanlar ile ilk yardım konusunda eğitime alınıyor, ehliyetli, en az yılda bir kez tekamül kursundan geçirilmiş kişilerden oluşuyor.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden sonra, TTK 40'ı teknik eleman olmak üzere 400 kişilik acil durum ekipleri kurmak ve olası acil durumlar için bu ekipleri özel ekipmanlarla eğitmek üzere acil durum ekipmanları satın aldı.

Göçük açma, enkaza girme, enkaz içinde ilerleme ve tahkimat yapma ile gazlı ortamlarda emniyet tedbirleri alma ve çalışma konularında uzman olan TTK kurtarma ekipleri, özellikle maden kazalarında karşılaşılan kazazedelere uygulanan ilk yardım metodları ile konusunda uzmanlaştı.

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van Erciş depreminde de görev alan ekipler, birçok depremzedeyi enkazdan kurtardı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler