Ankara (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, yeni yaklaşımın, konseptin, madencilikten katma değeri yüksek kimyasallara geçmek olduğunu söyledi.
Bakan Güler, TÜBİTAK, İTÜ ve MTA işbirliği ile TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans salonunda düzenlenen "Bentonit Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yeraltı zenginliklerinin tahminlerin üstünde olduğunu söyledi.
Yeraltı madenciliğine dönük Bakanlık olarak yoğun bir çalışma içinde olduklarını, kömürde 800 milyon tonluk bir kaynak bulunduğunu, buna 600 milyon tonluk bir rezervi eklemeyi amaçladıklarını belirtti.Mevcut zenginliklere, toplam 1,4 milyar tonluk bir kaynağın eklenmesinin enerji konusunda önemli birtakım imkanlar sağlayacağını ifade eden Güler, iki önemli konsepti geliştirmeye çalıştıklarını, bunlardan birinin, maden aramacılığında derin kuyu madenciliği denilen mostra madenciliğine inmek olduğunu söyledi.
İkinci konsept değişikliğinin de madencilikten kimyasallara geçmek olduğunu belirten Güler, böylelikle katma değeri yüksek kimyasallar elde etmeyi amaçladıklarını ifade etti. Nem alma, kağıt sanayi ve hayvan yemi alanlarında kullanılan bentoniti de katma değeri yüksek ürünlere çevirmek gerektiğini belirten Güler, bu kapsamda zeolit, perlit ve feldispat olmak üzere 3 minerali daha ateşlediklerini söyledi.
Zeolit mineralini, özellikle çevre kaygılarının arttığı bir dönemde suyun ve havanın temizlenmesinde çok önemli bir ürün olarak gördüklerini anlatan Güler, perlitin de enerji verimliliğinde önem kazanan yalıtım malzemelerinde kullanıldığını kaydetti.
Bakan Güler, Türkiye'de 5,7 milyar tonluk perlit rezervi olduğunu, bu konuda da oldukça iddialı olduklarını ifade etti. Konsept olarak yer altı zenginliklerinde genelden özele dönme çalışması olduğunu belirten Güler, "ihracat güzel ama bir şekil bentoniti alıp da kürek kürek gemiye yükleyip göndermek pek içime sinmiyor. Bunu mutlaka işleyip uç ürünlere döndürmek lazım. Çünkü, aynı uç ürün, bize paketlenerek yüksek paralarla geri geliyor" diye konuştu.