Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, Soma’da yaşamını yitiren madenciler için dün yaptıkları iş bırakma eylemi nedeniyle yasa gereği 2 günlük yevmiyelerinin kesileceğini öğrenince tepki gösterdi.
İşçiler, "Soma’daki kardeşlerimiz için 1 gün işe gitmedik, 2 gün yevmiye kesiliyor" derken, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Behzat Çinkılıç, 10 bin işçiyi ilgilendiren bu konuyu TTK Yönetim Kurulu ile görüşeceklerini söyledi.
GMİS’in örgütlü olduğu TTK’ya bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve amasra Müessese Müdürlükleri’ne ait maden ocaklarında çalışan 10’bine yakın işçi, Soma’daki faciada yaşamını yitiren arkadaşları için dün Türk-İş’in çağrısı üzerine iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler, gece 24.00-07.00 vardiyasından itibaren yeniden ocaklarda çalışmaya başladı.
’SOMA’DAKİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN İŞE GİRMEDİK, YEVMİYEMİZ KESİLİYOR’
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler, 1 günlük iş bırakma eylemi nedeniyle 2 günlük yevmiyelerinin kesileceğini söyleyerek tepki gösterdi. Asansörle yer altına inecekleri sırada yanlarına gelen GMİS Kozlu Şube Başkanı Şaban Kaptan’a tepkilerini gösteren işçiler, "Soma’daki kardeşlerimiz için dün işe girmedik, 1 güne 2 gün yevmiye kesiliyor. 2 yevmiye 150 lira. Para değil. Ama sigorta da gidiyor" dedi.
Eylem kararını Türk-İş’in aldığını hatırlatan Kaptan ise "Adı üzerinde eylem, yasal değildir. Olmadığı için yevmiye de yasada yoktur. Eylem adı altında işe gitmediğinizde yevmiye kaybederiz" dedi. İşçiler, bunun dün açıklanmamasına da tepki gösterdi.
YASAYA GÖRE TATİL GÜNÜ DE KESİLİYOR
DHA’ya açıklama yapan Kaptan, yasaya göre haftada 45 çalışma saatinin doldurulması gerektiğini hatırlatarak, "Haftada 45 saati tamamlamadığımız zaman 1 gün eksik oluyor. 37.5 saat çalışmış oluyoruz. Dolayısıyla yevmiye hakedemiyoruz. Yasaya göre bu durumda işe gidilmeyen gün ile tatil günü de kesiliyor. 1’e 2 gün gitmiş oluyor. Bu mecburen kesiliyor. Yasa bu. Bizimle ilgili değil. Sendikayla ilgili değil" dedi.
Maden işçileri iş çıkışında sendika önünde toplanacaklarını söyleyerek asansörle ocağa inerek iş başı yaptı.
’TTK YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ’
GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç da yasaya göre eksik çalışmanın neticesinde o günkü yevmiye ile tatil gününün kesildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Genel Başkanımız Eyüp Alabaş bugün Soma’dan dönüyor. TTK Genel Müdürlüğü’ne çıkacağız. Bu 10 bin kişinin meselesi. Sendika yönetimi olarak TTK yönetimi ile bu konuyu görüşeceğiz. Çünkü olağanüstü hallerde böyle bir anlayış vardır. Bunun çeşitli yolları vardır. Senelik izinden düşülür, mazeret izni yazılır, hafta tatili senelik izinden sayılır. TTK yönetimi, sendika yönetimi bir araya gelir görüşür." (DHA)
Zonguldak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek, Soma'daki maden faciası nedeniyle Türk-İş'in çağrısı üzerine dün iş bırakan işçilerin yevmiyelerinin kesileceği iddiasına ilişkin, "İş bırakan madencilerin yevmiyesinin kesilmesine yönelik alınmış karar yok" dedi.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün kurumlarına bağlı Üzülmez, Karadon, Kozlu, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüklerinde çalışan işçilerin ocaklara girmediğini anımsattı.
"İş bırakan madencilerin yevmiyesinin kesilmesine yönelik alınmış karar yok" diyen Şimşek, "Çalışanlarda belli kesinti vardır. İlgili kanunda ne varsa o uygulanır. Kesintiyle ilgili yapılmış henüz bir şey yok. Bununla ilgili karar önümüzdeki günlerde yapılacak toplantıyla belli olur" şeklinde konuştu.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da iş bırakma eylemine katılan işçilerin yevmiyelerinin kesilmesini düşünecek durumda olmadığını belirterek, "Biz iş bırakmadık. İş yerine giderek üretmeme hakkımızı kullandık. Bu, iş bırakma eylemi değildir" ifadesini kullandı.
Soma'da yaklaşık 300 madencinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Alabaş, şöyle konuştu:
"Yaklaşık 300 madenci arkadaşımızı kaybettik. Yevmiyeyle ilgili uygulamaya önümüzdeki günlerde bakarız. Ben şu anda Soma'da gelişmeleri takip ediyorum. Burada Türkiye'nin ve tüm çalışanların duyarlı olması gerekirken, madenci arkadaşlarımız da yevmiyeyi düşünecek durumda değildir. 300 karıncadan ya da 300 fareden bahsetmiyoruz. 300 çiçek kopartıldığında çiçek katliamı oluyorsa insan öldüğünde maden işçisi yevmiyeyi düşünecek durumda değil. Dün maden işçileri o duyarlılığı gösterdi. Maden işçisinin o hassasiyeti bizim açımızdan önemliydi. Hepsine teşekkür ediyorum. Yevmiyeyle ilgili konulara ise buradaki olaylar bittiğinde bakarız. O uygulamalarla ilgili çalışmayı da işverenle görüşerek sonuca bağlarız." (AA)