HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mado'nun 2004 yılı hedefi 30 trilyon ciro

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraşlı Mehmet, Atilla ve Erdal Kambur kardeşler, 220 yıllık aile mirası olan dondurmacılık mesleğini başarıyla sürdürüyor.
Dedelerinden kalan küçücük bir dükkanda başladıkları işi büyütüp 4 bin metrekarelik alan üzerine kurulu dev modern tesislerde yurt içinde 150, yurt dışında 70 kentte kurulu şubelerine dünya markası olma hedefi ile dondurma üretimi yapan Kambur ailesinin küçük varisi Erdal Kambur, "Amacımız artık para kazanmak değil, lezzetimizle dünya markası olmak" diyor.

Kambur kardeşlerin büyük dedeleri de kentte yaz aylarında tüketilen kar ve meyve sularından oluşan ve yörede "Karsambaç" denilen tatlı ile torunlarının ekmek parasını kazanmış. Dedeleri Yaşar Usta yıllar önce karsambaca, salep ve keçi sütü ekleyip, ağaç kepçeyle saatlerce odun ateşinde yoğurup Kahramanmaraş'ın o ünlü dondurmasını imal etmiş.

O zamanlar 30 metre karelik küçük Yaşar pastanesinde ilkel olanaklarla hazırlanan dondurma şimdilerde torunları tarafından 4 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu dev tesislerde, hem de teknolojinin en son olanakları kullanılarak üretiliyor.

Fıstıklısından biberlisine, karpuzlusundan patateslisine kadar 75 çeşit meyveli, sebzeli ve baharatlı dondurma üreten Kambur kardeşler memleketleri olan Kahramanmaraş'tan hiç kopmadılar.

Türkiye'ninin çeşitli illerinde Mado ve Mardo adı altında 150 civarında şubeleri bulunan kardeşlerin Almanya, İngiltere, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, KKTC, Dubai, Fransa ve Avustralya ile Romanya başta olmak üzere bir çok Avrupa kentinde 70'e yakın temsilcilikleri ise büyük gururları. Hedefleri ise Kore ve Japonya gibi Uzakdoğu pazarlarına franshising sistemi ile girip 'Güçlü ve global bir marka olmak'

2004 yılı ciro hedefleri 30 trilyon lira olduğunu anlatan Erdal Kambur, "Fabrikamızda 250 kişiden fazla insan çalışıyor ayrıca İSO ve HACCP gıda güvenliği standartlarına uygun bir üretimle dünya ölçeğinde üretim yapıyoruz" dedi. Modern laboratuvarlarda tüm girdilerin kontrol edildiğini vurgulayan Erdal Kambur, müşteri açısından her türlü riskin elimine edildiğini belirtti.

Saatte 6 bin ton dondurma üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Kambur, "Fabrikamızdan çıkan dondurmalar İstanbul, Ankara, İzmir gibi üç büyük ildeki genel merkezliklerinde kurulmuş soğuk zincir sistemi ve frigorifik araçlarla müşterimize ulaştırıyoruz" dedi.

Erdal Kambur sözlerini şöyle tamamladı: "Teknolojiyi de kendimize uyarladık. Örneğin, bir dondurma makinası alacaktık. Biz oturup hesap yaptık. Eskiden biz dondurma yaparken, dakikada kaç defa karıştırdığımızı bulduk. Kazanın kaç derece sıcaklıkta ısıttığımı bulduk. Sonra gidip makinayı üreten şirkete bu rakamları verdik. Adamlar makinayı bize uygun hale getirdiler. Teknolojiyi usta yaptık".

Express


En Çok Aranan Haberler