YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkeme “çed Gerekli Değildir” Kararını Bozdu

Ordu İdare Mahkemesi, Gölköy’ün Aydoğan, Alanyurt, Karahasan ve Bulut köylerini yakından etkileyen Uğurlu HES ile...

Mahkeme “çed Gerekli Değildir” Kararını Bozdu

Ordu İdare Mahkemesi, Gölköy’ün Aydoğan, Alanyurt, Karahasan ve Bulut köylerini yakından etkileyen Uğurlu HES ile Kabadüz ilçesindeki maden arıtma tesisinin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararlarını bozdu.

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu tarafından açılan davaları görüşen mahkeme, Gölköy ilçesi Aydoğan, Alanyurt, Karahasan ve Bulut köylerini yakından etkileyen Uğurlu HES için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını ‘hukuka aykırılık’ sebebiyle bozdu. Mahkeme kararında ‘Uğurlu regülatörü ve Hidroelektrik Santrali için verilen ÇED gerekli değildir kararının hukuka uygunluğu bulunmamaktadır. Açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği anlaşılan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oybirliği ile karar verildi” denildi.

Ordu İdare Mahkemesi daha önce Gölköy’ün Yemişken yaylasında Karadere üzerinde yapımına başlanan HES ile Kozören deresi üzerinde yapımı planlanan Atalay I-II-III Regülatörü ve HES için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

MADEN TESİSİNE ‘TEMİNAT’ ŞARTI

Ordu İdare Mahkemesi ayrıca Kabadüz ilçesinde bulunan ve birkaç kez Melet ırmağına kimyasal atık bıraktığı için para cezası uygulanan maden arıtma tesisinin ‘ÇED gerekli değildir’ kararını da bozdu. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanak verdiği kararında, ‘kirlilik tehlikesinin teminat altına alınması’ gerektiğine dikkat çekerek, “…bilirkişi raporundaki hususlar da dikkate alınarak uyuşmazlık konusu proje için ÇED Raporu hazırlanması gerektiği sonucuna varıldığından dava konusu ‘çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir’ kararında mevzuata ve hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıkça hukuka aykırı olan ve uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabileceği anlaşılan dava konusu işlemin teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi” dedi.

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Sözcüsü Coşkun Özbucak, düzenlenen basın toplantısında bu iki mahkeme kararı sonrası özellikle Gölköy ve Kabadüz Kaymakamlıklarının harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Özbucak, “Ordu Valiliği mahkeme kararının uygulanmasını sağlamakla sorumlular. Ayrıca maden arıtma tesisinin Ordu’nun içme suyuna verdiği zarardan dolayı da takipçi olması gerekiyor. Şirketlerin itiraz hakları olsa da yargı son kararını verene kadar her iki şirkette herhangi çalışma içinde bulunamayacaklar. Bulunurlarsa da suç işlemiş olurlar” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler