Sakarya'da hemoroit (basur) ameliyatı için gittiği özel hastanede yapılan anestezi sonrası hayatını kaybeden Erdinç Hallı'nın (26) ölümüyle ilgili savcılığın verdiği takipsizlik kararı, mahkeme tarafından bozuldu.
Kocaali ilçesinde bir cep telefonu bayisi işleten Erdinç Hallı, 20 Ocak 2012'de hemoroit şikâyetiyle özel bir hastanenin tıp merkezine başvurdu. Doktor B.T. tarafından muayene edilen Hallı, ameliyata alındı. Hallı, ameliyat öncesi uygulanan anestezi iğnesi sonucu aniden fenalaştı. Yaşam fonksiyonları duran Hallı, hastanedeki doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti. Ailenin şikayeti üzerine soruşturma başlatan Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, gencin ölümüyle ilgili takipsizlik kararı vermişti.
Takipsizlik kararında, İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Hallı'nın ölümünün hemoroide markain enjeksiyonu sırasında meydana gelen inhibisyon (sinir uçlarının uyarılmasına bağlı olarak ortaya çıkan ani solunum ve dolaşım durması) nedeniyle meydana geldiğinin kabulünün gerektiği ifade edilmiş, ayrıca fenalaşan hastada lokal anestezinin hastanın monitörize edilerek yapılması gerektiği, monitörize edilmeyen hastaya lokal anestezi yapılmasının eksiklik olduğu, ancak bu eksikliğin ölümüne katkısının bulunmadığı kaydedilmişti. Maktulün ölümü ile ameliyatının yapıldığı sağlık kuruluşunun çalışanları olan şüphelilerin eylemleri arasında illiyet bağı bulunmadığı gibi şüphelilere atfı kabil kusurda bulunmadığı belirtilen kararda, unsur ve kasıt yokluğu sebebiyle kavuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verilmişti.
Kararda ayrıca Sağlık Müdürlüğü'nün olayla ilgili yaptığı inceleme ve araştırmanın sonucunda eksiklikler tespit edildiği, ancak tespit edilen eksikliklerin maktulün ölümüyle illiyet bağı oluşturacak eksiklikler olmadığı vurgulanmıştı. Takipsizlik kararının ardından maktulün ailesinin avukatı Asena Aslan Burak, Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak karara itirazda bulunmuştu. Burak, koşulları hazırlanmadan ameliyat yapıldığını savunarak, müdahalede gecikildiği için ölümün meydana geldiğini öne sürmüştü.
DOSYA ADLİ TIP GENEL KURULU'NDA
İtiraza bakan mahkeme, İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu ile Sağlık İl Müdürlüğü'nce hazırlanan iki raporun çelişkili olması nedeniyle üçüncü bir rapor aldırılması gerektiği görüşüne vararak takipsizlik kararını bozdu. Takipsizlik kararının bozulmasının ardından soruşturmayı yürüten savcı, iki rapor arasındaki çelişkiyi gidermek için dosyayı Adli Tıp Genel Kurulu'na gönderdi.
Öte yandan Hallı'nın ailesinin hastane ve doktor hakkında ayrıca açtığı 144 bin liralık tazminat davası da devam ediyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz