ANKARA (ANKA)- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Siyasi Partiler Yasası'na ve Anayasa'ya aykırı eylemleri dolayısıyla ‘kapatılması'nı talep ettiği Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile ilgili davanın ortalama 1 ile 3 yıl arasında sonuçlanması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi önceki kapatma davalarında kararlarını engeç üç yılda veriyor.
Başsavcı Yalçınkaya'nın açtığı davaya ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi'nde raportör görevlendirilecek. Raportör, kapatma davasına ilişkin başvuruda bir eksiklik olup olmadığını inceleyecek. Daha sonra hazırlayacağı ilk inceleme raporunu Anayasa Mahkemesi üyelerine sunacak. Mahkeme heyeti davanın kabul edilip edilmemesini karara bağlayacak. Raportörün hazırlayacağı ‘tensip tutanağı' sonrası, savunma yapması için DTP'ye yazı yazılacak.
Bir aylık süre içerisinde, savunma yapması beklenen DTP, ek süre talebinde de bulanabilecek. DTP'ye savunma yapması için ek süre verilip verilmeyeceğine de yine Anayasa Mahkemesi karar verecek. DTP'nin savunmasının alınmasının ardından Başsavcı Yalçınkaya sözlü açıklamalarda bulanabilecek. Dava sürecinde hem DTP hem de Başsavcı Yalçınkaya ek deliller sunma hakkına sahip olacak.
Raportör, kapatma davasına ilişkin şahsi görüşünü de yazdıktan sonra hazırladığı raporu 11 üyeli Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sunacak. Raportörün raporunun okunmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın belirleyeceği bir tarihte kapatma davası esastan görüşülmeye başlanacak.
- DTP'NİN KAPATILMASI İÇİN EN AZ 7 ÜYENİN OY VERMESİ GEREKECEK
Anayasa'da yapılan değişiklik sonrası bir siyasi partinin kapatılması için ‘nitelikli çoğunluk' aranması şartı eklendi. Bu maddeye göre DTP'nin kapatılması için 11 üyenin görev yaptığı Anayasa Mahkemesi'nde en az 7 üyenin oy vermesi gerekecek.