Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, "Adalette planlı çalışma ve zaman yönetimini yapabilirsek kimse mahkeme kapılarında beklemek zorunda kalmaz" dedi.
Demirtaş, Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bir otelde düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, Adalet Bakanlığı'nın yargı alanında çok büyük yatırım yaptığını belirtti.
Avrupa Birliği Komisyonu ile Yargıdaki Mahkeme Destek Yönetimi Projesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Demirtaş, "Bu projenin alt bileşeni olan mahkemelerde ve adalet teşkilatında yapılmakta olan zaman yönetiminin daha randımanlı yapılması için bu programı başlattık. Erzurum Adliyesi, Amasya Adliyesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesini pilot bölge olarak seçtik" dedi.
Türkiye'de yargılama sürecinde gecikmeye neden olan konuları tartışacaklarını anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
"Tebligatların zamanında yapılması, duruşmaların makul zamanlara atılması gibi önlemlerle insanların adalete olan güvenleri daha da arttırılabilir. Adli olarak gecikmeye neden olan etkenler belirlenecek. Bunların bizim tarafımızdan kaldırılması için ne gerekiyorsa tartışılacak. Hatalarımızı gözden geçirip düzeltme imkanı bulacağız. Adalette planlı çalışma ve zaman yönetimini yapabilirsek kimse mahkeme kapılarında beklemek zorunda kalmaz."
Ceza davalarında zaman zaman tarafları uzlaştırma yoluna gittiklerine dikkati çeken Demirtaş, Türkiye'nin en önemli kültürlerinden birinin uzlaşma olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Eskiden taraflar kavga ettiğinde, onların güvendiği inandığı ara bulucular olurdu. Son dönemde kadına karşı şiddet çok arttı. Ne yazık ki kadınla erkek kavga ettiğinde yeni kanuna göre şikayetten vazgeçilse bile dava düşmüyor ve kamu davası açılıyor. Bizim en önemli kültürümüz olan uzlaşma böylece zorlaşıyor. Bu bağlamda biz özellikle hukuk davasında sulh, ara buluculuk, ceza davasında da mümkün olduğunca tarafları uzlaştırarak sorunu çözmek istiyoruz. Mahkeme en son süreç olmalı. Mahkeme kesiyor ama tamir etmiyor. Önemli olan mahkeme öncesi alternatif çözüm yollarını bulmamız. Gelişmiş ülkelerde mahkemeye gelen davalar çok ciddi davalar ama bizde bütün her şey mahkemeye geliyor."
Türkiye'de hakimlerin üzerindeki iş yükünün fazlalığına değinen Demirtaş, bir hakimin büyük kentlerde yılda 2 bin dosyaya baktığını, bu rakamın Avrupa'da 150-200 civarında olduğunu ifade etti.
Muhabir: Zehra Melek Çat
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz