ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı, çeşitli sebeplerle cezaevinde bulunan yetişkin ve çocuk hükümlülerin meslek sahibi olabilmeleri için başlatılan çalışmaları ülke geneline yayıyor. Tutuklu ve hükümlülere eğitim verilerek, topluma kazandırılmaları sağlanacak. Böylece işsizlik nedeniyle tekrar suça eğilimin önlenmesi hedefleniyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Cezaevlerindeki İş Gücü Kalitesinin Artırılması ve Girişimciliğinin Desteklenmesi" adlı projeyi tüm ülke genelinde uygulamaya başladı. MEB'in yanı sıra Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) koordinesinde Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (KOSGEB) ile yürütülen çalışmalarda Bursa, Nevşehir, Kütahya, Mardin, Şanlıurfa, Ünye, Erzurum, Kırşehir, Erciş ve Buca cezaevlerinde hükümlülere yönelik eğitim ve program planları hazırlandı. Oryantasyon eğitimlerini tamamlayan öğretmenler, cezaevlerinde eğitim vermeye başladılar.
İkinci etap çalışma kapsamına Afyon, Kahraman Maraş, Aydın, Çanakkale, Denizli, Kırklareli, Malatya, Ordu, Uşak ve Zonguldak illeri giriyor. Bu çalışmalarda eğitim alarak, sertifika alan tutuklu ve hükümlülerin, Milli Eğitim, Adalet, Sanayi ve Ticaret ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları arasında imzalanan "Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerinde Uygulanacak Girişimci Yetiştirme 'Meslek ve İş Kurma Kursları' İş Birliği Protokolü" çerçevesinde istihdam edilmeleri sağlanacak.
Tutuklu ve hükümlülere cezaevlerinde ve cezaevinden çıktıktan sonrasında verilecek eğitimlerin amaçlarını yetkililer şöyle sıralıyor;
"Hükümlülerin cezaevlerinde bulundukları süre içerisinde mesleki eğitim ve becerilerini geliştirilmesi; cezaevindeyken ve serbest bırakıldıktan sonra kanunlara uygun davranışa yönlendirilmesi; bu kişilerin topluma ve ekonomiye kazandırılması yönünde yapıcı rejimler temin ederek suç oranının azaltılması; eski hükümlülerin istihdamı konusunda özel sektör iş birliğinin sağlanması; mahkumların devlete olan güvenlerinin artırılması."