HABER

Mahlebin faydaları nelerdir? Hangi yemeklerde kullanılır? Neye iyi gelir?

Mahlep, içinde ahududu, armut, kayısı gibi meyve ağaçlarının da bulunduğu gülgiller familyasına ait bir bitkidir.

Mahlebin faydaları nelerdir? Hangi yemeklerde kullanılır? Neye iyi gelir?

Toprak seçiciliğinin olmaması ve hemen her iklime uyum sağlayabilmesi sayesinde mahlep çok geniş bir alanda yetişebilir. Ayrıca bakım gerektirmeyen, tohumlarını kendi dağıtan bir ağaç olmasından dolayı çoğu zaman ekilmesine bile gerek kalmadan kendisi yetişir. Ülkemizde sarı mahlep ve siyah mahlep olmak üzere iki çeşidi yetişmekle beraber iki bitki arasında, renk dışında fark yok denecek kadar azdır. Zaman zaman kiraz ağaçlarıyla aşılanmasından yeni bitkiler elde edilse de, bu doğal yetişen bir bitki olmadığı için bir çeşit olarak sayılmamaktadır.

Mahlebin Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar : 6 gram

Kalori (kcal) : 19,8

Yağ (g) : 0,9

Karbonhidrat (mg) : 3

Protein (g) : 0,9

Mahlebin Faydaları

Ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen ve halk arasında "idris ağacı" olarak da bilinen mahlep, aslında oldukça şifalı bir bitkidir. Eski zamanlarda ilaç olarak kullanılmasının yanında mahlep bugün bile ilaç sanayisinde kullanılan bir hammaddedir.

1. Nefes alışverişini kolaylaştırır

Özellikle kış aylarında solunum yollarındaki enfeksiyonlar yüzünden sık sık hasta olur, nefes almakta güçlük çekeriz. Bu zamanlarda mahlep kurtarıcı olabilir. Birkaç tatlı kaşığı bala ekleyeceğimiz bir çay kaşığı mahlep boğazımızdaki iltihapların giderilmesini, dolayısıyla rahat nefes almamızı sağlar. Ayrıca düzenli kullanımında astım hastalığına iyi gelir; kısa vadede de anlık rahatlama sağlar. Bu özelliğinden dolayı buhar makineleriyle birlikte kullanılabilir, nefes almayı kolaylaştıracaktır.

2. Kan şekerini düşürür

Kimi zaman genetik faktörler, kimi zaman da kişinin kendi beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilen insülin direnci ve şeker hastalığı tedavisinde mahlep kullanılabilir. Normal tedavide kullanılan ilaçlara ek olarak beslenme düzenine eklenecek mahlep, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Kimi zaman bu özelliğinden dolayı mahlebin kilo verilmesine yardımcı olduğu düşünülse de, böyle bir durum söz konusu değildir. Mahlep zayıflatır mı sorusunun cevabı bu yüzden ne yazık ki hayırdır.

3. Cinsel gücü arttırır

Mahlep eski zamanlardan beri çiftler tarafından cinsel hayatın daha sağlıklı olması için kullanılır. Afrodizyak etkili bir besin olması sebebiyle arada sırada kullanımı cinsel gücü artırırken aşırı kullanılması tam tersi etki yaratarak sorunlara sebebiyet verebilir.

4. Kemik sağlığına yardımcı olur

Mahlep içeriği büyük ölçüde magnezyum, potasyum ve kalsiyumdan oluşan bir bitkidir. Bu minerallerin kemik sağlığımız için çok önemli olduğu düşünüldüğünde mahlebin düzenli kullanımı kemiklerin gelişimine yardımcı olur. Bebeklerde kullanılmaması tavsiye edilirken 3 yaşından büyük çocuklarda kullanılmasında genel olarak bir sakınca yoktur. Kemiklerin gelişme çağındayken böyle bir destek alması, muhtemelen güçlü bir iskelete sahip olmalarına yardımcı olacaktır. Yetişkinlerde kullanımı da yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kemik erimesi vb. sıkıntıların en aza indirilmesine sebep olur.

5. Prostat rahatsızlığının tedavisinde kullanılır

Alternatif tıbba güvenin giderek arttığı bu dönemde çoğunlukla erkeklerde görülen ve günlük yaşamda büyük sorunlar yaratan prostat büyümesinin tedavisinde mahlep iyi bir seçenek olabilir. Aktarlardan bu sorun için karışımlar istenebilir ya da çeşitli tarifleri kullanarak doktorunuz tarafından belirlenen ilaçların yanında mahlebi de kullanarak en kısa zamanda bu sorundan kurtulabilirsiniz.

6. Doğal bir ağrı kesicidir

İçeriğindeki doğal asitler sayesinde mahlebi ağrı kesici olarak da kullanmak mümkün. Baş ağrısında toz mahlebi bir nemlendirici kremin içine karıştırarak masaj yapabilir, diş ağrılarında tohumları çiğnenebilir, karın ağrısında ise ılık suyun içine karıştıracağınız birkaç tane mahlep çekirdeği ağrının giderilmesinde yardımcı olacaktır.

7. Güçlü bir antioksidandır

Hayatımızda büyük yer kaplayan elektronik cihazlardan aldığımız radyasyon, günlük yaşantımızın yarattığı stres ile birlikte vücudumuzun daha çabuk yorulmasına ve ruh halimizin kötüleşmesine sebep olabiliyor. Bu durumda bedenimizde biriken toksik yani zehirleyici maddelerden kurtulmamız önemli bir hal alıyor. Bu konuda en güçlü silahımız ise antioksidan içeren besinler. Mahlep de bu besinlerin içinde yer alıyor ve kullanıldığında vücudumuzun bu zararlı maddelerden kurtulmasına yardımcı oluyor.

8. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Özellikle hasta olmaya yatkın olunan kış aylarında mahlep tüketmek önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan mahlep, özellikle suyu içildiğinde hastalıklara karşı korumada fazlasıyla etkilidir. Salgın hastalıklara yakalanmanın engellenmesinin yanında virüs ve bakterilerin yayılmasını engelleyen mahlebin bu yönü sayesinde kanser tedavisinde de yardımcı olduğu birkaç hastada gözlemlenmiştir.

Mahlep Nasıl Tüketilir?

Diğer meyvelerle kıyaslandığında mahlebin tadı oldukça acı olduğu için direkt dalından meyve olarak tüketilmesi pek yaygın bir kullanım değildir.

  • Türk mutfağında mahlebin en geniş kullanımı kurutulup toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılmasıdır. Başta poğaça olmak üzere hemen her hamur işinde mahlep kullanılabilir. Kimi zaman dondurmaların ve pastaların içinde şekerin tadını belirginleştirmesi için de kullanılır.
  • Toz halindeki mahlep ayrıca bal, tahin ve pekmezin içine karıştırılarak nefes darlığını gidermede kullanılabilir.
  • Mahlebin diğer bir kullanım alanı ise sadece kurutulmuş çekirdeklerinin suda yumuşatılması ve bu suyun içilmesi şeklindedir. Genelde karın ağrısı gibi iç organlarda meydana gelen ağrıların giderilmesinde bu yöntem kullanılır.

Mahlep Nerelerde Kullanılır?

Her ne kadar çoğunlukla toz hali baharat olarak yemeklerde kullanılsa da mahlebin kullanım alanları besinlerle sınırlı değil.

  • Ağacı sert kabuklu ve dayanıklı olduğu için mobilya yapımında ham madde olarak kullanılır.
  • Çiçekleri güzel koktuğu için oda kokularında kullanılabilir hatta içinde mahlep bulunan tütsüler de mevcuttur.
  • Tütünün ağır kokusunu bastırdığı için pipoların içine katılıp yakılabilir.
  • Tohumlarından elde edilen yağ çok güçlü olduğu için boya yapımında kullanılır.
  • Çekirdeklerinden çıkarılan özüt şarap yapımında kullanılır. Çok yaygın olmasa da yerel şarap dükkanlarında mahlepli şarap bulabilirsiniz.

Mahlebin Zararları

  • İçerdiği güçlü asitler yüzünden cilde zarar verme ihtimali vardır. Bu yüzden tek başına cilt bakımında kullanılmamalı; başka malzemelerle karıştırılması durumunda da ciltte fazla bekletilmemelidir.
  • Siyanür bileşenleri içerir. Aşırı kullanımında zehirlenmeye ve buna bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme sebep olabilir.
  • Açık yaralara temas etmesi halinde yaranın iltihap toplamasına sebep olup ters etki yaratabilir.
  • Cinsel hayatın düzenlenmesi için fazla kullanıldığında iktidarsızlık başta olmak üzere çeşitli ve ciddi sıkıntılar yaratabilir. Kullanıma dikkat edilmelidir.

En Çok Aranan Haberler