Makatta ağrı (proktalji) neden olur?
Makat ağrısı tipleri nelerdir?
Dışkılama sonrasında gelişen ve bazen dakikalarca ve bazen de saatlerce devam eden bıçak saplanır veya jilet keser bir ağrının varlığında makat çatlağı, hemoroid veya makat siğili akla gelmelidir.
Makat çatlağı ağrısının özelliği nedir?
Makat çatlağı, makat ağrısına en sık yol açan nedendir. Sıklıkla arka yüzde gelişen bir çatlak, yırtık yada yarık nedeniyle, özellikle dışkılama sonrasında, yırtılır gibi bir ağrı hissedilmesine neden olur. Makat çatlağı, hamilelikte ve doğum sonrasındaki 4-6 hafta içinde gelişir. Kabızlıktan kaçınmak, sebze ve meyvelerden bol miktarda lif alımı ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Tedavide; oturma banyosu, gliseril trinitrat krem, diltiazem tedavisi ve Botulinum toksini (Botoks tedavisi) % 70-90 arasında yararlı olur. Bu tür tedavilerden 3-4 ay sonra, makat çatlağı % 30-40 oranında nüks ettiğini bilmekte yarar vardır.
Hemoroid hangi durumlarda ağrı yapar?
Basur veya hemoroidin pıhtılaşmasına ‘tromboze hemoroid’ adı verilir. Bu durumda ilk 48 saat içinde pıhtının bir cerrah tarafından boşaltılması yarar sağlar.
Herpes virüs enfeksiyonun özelliği nedir?
Cinsel temas ile bulaşan Herpes virüs enfeksiyonunun neden olduğu ağrı sıklıkla makat çatlağı ile karışır.
Proktalgia fugax nedir?
Proktalgia fugax, nedeni bilinmeyen ve makat kanalında derinde kramp tarzında sıklıkla saniyeler, dakikalar ve hatta yarım saate kadar sürebilen ve yanlışlıkla dışkılama gereksinimi olarak yorumlanabilen bir ağrıdır. Sıklıkla, proktalgia fugax ağrısı 20 dakikadan kısa sürer, 20 dakikadan uzun olan ağrılarda ise ‘Levator ani sendromu’ düşünülür.
Hastalarda sıklıkla, endoanal ultrasonografi (EAUS) veya endorektal ultrasonografi (ERUS) ile iç makat kası (internal anal sfinkter) ve dış makat kasında (eksternal anal sfinkter) kalınlaşma görüldüğünden, birçok hekim tarafından iç makat kası veya pudendal sinir bozukluğu nedeniyle oluştuğu düşünülür.
Levator ani sendromu nedir?
Roma III kriterlerine göre makat ağrısının sınıflandırılması
SORULARINIZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com