HABER

Makat siğili tedavisi

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu Makat siğili tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Makat siğili tedavisi

Makat siğilinin (anal kondilom) mutlaka tedavi edilmesi gerekir mi?

Makat siğili (anal kondilom) kendi halinde bırakılırsa mutlaka büyür, çoğalır ve makat kanserine dönüşme riski taşırlar. Bu nedenle tedavi edilmesi gereklidir ve tedavi edilmediği takdirde:

Hastalık, cinsel temasla partnere geçer.

Hastalık gebelerde bebeğe bulaşabilir.

Makatta skuamöz (epidermoid) gelişimine yol açar.

Makat siğili (anal kondilom) nasıl tedavi edilir?

Siğili yakan ilaçlar

Podofilin: % 5’den 50’ye kadar yoğunlukta kullanılır. Avantajı: uygulamanın kolay olması, anestezi gerektirmemesi ve ucuz olmasıdır. Dezavantajı: Ciltte yanıklara yol açması, sık doktor kontrolu gerektirmesi ve % 30-65 oranında nüks görülmesidir.

Bikloroasetik asit: Avantajı: uygulamanın kolay olması, anestezi gerektirmemesi, ucuz olması ve makat kanalı içine uygulanabilmesidir. Dezavantajı: Ciltte yanıklara yol açması, sık doktor kontrolu gerektirmesidir ve % 25-35 oranında nüks görülür.

Trikloroasetik asit: % 10-35 oranında nüks görülür.

Nitrik asit

Imiquimod (Aldara®): Avantajı: hasta kendi kendine uygulayabilmesi ve sık doktor kontrolü gerektirmemesidir. Dezavantajı: Ciltte hafif yanıklara yol açması ve pahalı olmasıdır, % 10-30 oranında nüks görülür.

Cidofovir: % 40-70 oranında nüks görülür.

İnfrared tedavisi: lokal anestezi ile kolaylıkla muayenehane koşullarında ağrısız olarak yapılabilmekte ve hasta derhal işine geri dönebilmektedir. Bu teknikte % 7-20 oranında nüks görülür.

Koterizasyon (elektrik akımı ile yakma): Avantajı: tek seansta yapılabilmesi ve makat kanalı içine uygulanabilmesidir. Dezavantajı: anestezi gerektirmesi ve ağrılı olmasıdır, % 3-9 oranında nüks görülür.

Lazer tedavisi: CO2 lazer kullanılır. Avantajı: yaygın siğillerde etkili olması, gebelerde uygulanabilmesi ve nüks oranının düşük olmasıdır. Dezavantajı: anestezi gerektirebilmesi ve cihazın pahalı olmasıdır, % 3-14 oranında nüks görülür.

Kriyoterapi (dondurma): sıvı hava veya sıvı azot ile uygulanır. Avantajı: tek seansta yapılabilmesi ve makat kanalı içine uygulanabilmesidir. Dezavantajı: anestezi gerektirebilmesi ve cihazın pahalı olmasıdır, % 24-37 oranında nüks görülür.

Cerrahi eksizyon: Avantajı: parçanın tam olarak çıkartılması Dezavantajı: anestezi gerektirmesi ve ağrılı olmasıdır, % 9-42 oranında nüks görülür.

İnterferon: Avantajı: nüks eden hastalıkta kullanılabilmesi. Dezavantajı: tedavinin 2-3 ay sürmesi, pahalı olması ve uygulamanın huzursuzluk vermesidir, % 25 oranında nüks görülür.

5-Florourasil: Başarı oranı % 52 civarındadır, % 13 oranında nüks görülür

Makat siğilinin (anal kondilom) tedavisi sonrasında hastane yatışı gerekir mi?

Makat siğillerinin (anal kondilom) tedavisinde çoğu zaman hastane yatışı gerekmez ve ayaktan tedavi ile iyileşirler ve hastalar kısa sürede işlerine geri dönebilirler.

Makat siğili (anal kondilom) tedavi sonrasında tekrarlar mı?

Makat siğili (anal kondilom) tedavisi sonrasında tekrarlayabilir, çünkü virüs dokularda aylarca canlı olarak kalabilir. Tedavi, son kondilom iyileşene dek devam ettirilir ve aylarca sürebilir. Tekrarlamayı önlemek için cinsel temastan uzak durmak, prezervatif kullanmak, farklı kişilerle cinsel temastan kaçınmak ve cinsel partneri de tedavi etmek yararlı olacaktır.

SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

En Çok Aranan Haberler