HABER

Makedonya'nın AB ve NATO hedefine Türkiye'den tam destek

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Yunanistan'ın Makedonya'nın NATO üyeliğini veto etmesiyle ilgili olarak, "NATO gibi güvenlik ve istikrar açısından son derece önemli bir kurumun alacağı kararlarda münferit yaklaşım olması ittifak ruhuna zarar verir" dedi.

Bakan Babacan ve Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski, ikili ve heyetler arası toplantıların ardından ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi düzenlenen imza töreninde strateji belgesi ve serbest ticaret anlaşmasının ikinci protokolünün yenilenmiş metni yürürlüğe girdi.

"Son derece yararlı görüşmeler yaptık" diyen Babacan, Türkiye-Makedonya arasındaki derin dostluk ve tarihi ilişkilerin ruhunu yansıtan strateji belgesinin imzalandığını kaydetti. Türkiye'nin Makedonya'nın bağımsızlığını tanıyan ve Üsküp'e büyükelçi atayan ilk ülke olduğunu hatırlatan Babacan, "NATO'da hak ettiği yeri en kısa sürede almasını ümit ediyoruz. AB'ye tam üyelik Türkiye'nin olduğu gibi Makedonya'nın da hedefidir. Adaylık statüsünden katılımcı ülke statüsüne gelmesini arzu ediyoruz" diyerek, uluslararası platformlarda desteğin süreceğini bildirdi.
Makedonya'nın Avrupa'da ekonomik ve ticari kavşak olduğunu belirten Babacan, ikili ticaret hacminin son 4 yılda büyük artış göstererek ikiye katlandığını söyledi. Babacan ayrıca, Serbest Ticaret Anlaşması'nda yapılan revizyonun Türk işadamlarının Makedonya'ya artan ilgisinin bir yansıması olduğunu kaydetti.

ÜSKÜP'TE TÜRK KÜLTÜR MERKEZİ AÇILACAK Makedonya'da pek çok Osmanlı eserinin bulunduğunu hatırlatan Babacan, iki ülke arasındaki en önemli işbirliği alanlarından birinin de bu eserlerin korunması ve restorasyonu olduğunu söyledi. Babacan, Üsküp'te Türk Kültür Merkezi açmayı planladıklarını ve görüşmelerde bu konunun da gündeme geldiğini bildirdi. Babacan, Türk kökenli Devlet Bakanı Hadi Nazır'ın da Bakan Miloşoski'nin heyetinde yer almasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Türkiye'nin verdiği desteğe teşekkür ederek devamını isteyen Makedon Bakan Miloşoski ise, "Hem AB hem NATO üyesi olmak için Makedonya elinden geleni yapacaktır. Türkiye AB ile üyelik müzakerelerine başladı. Tecrübeleri bizim için çok önemli" dedi. Ülkesinin Türkiye'den gelen tüm adaylıkları uluslararası platformlarda destekleyeceğini bildiren Bakan Miloşoski, kazanılan BM Güvenlik Konseyi Üyeliği'ni de tebrik etti.

TAV, ÜSKÜP VE OHRİ HAVALİMANLARINI İNŞA EDECEK Türk yatırımcılarının Makedonya'ya ilgisinin günden güne arttığını kaydeden Miloşoski, TAV'ın hem Üsküp hem de Ohri havalimanı ihalesini kazandığını belirtti. Savunma alanında son 17 yıldır iki ülke arasında süren işbirliğine de değinen Makedon Bakan, "Çok sayıda Makedon subay NATO standartlarında Türkiye'de askeri eğitim aldı. Ekipman konusunda da destek aldık. Türkiye birkaç kez hibede bulundu. Bundan sonra ortak projeler, üçüncü pazarlara ortak katılımlarımız gündeme gelebilir düşünüyorum" dedi.

Bir gazetecinin Makedon basınında terör örgütü PKK'dan ayrılıkçı savaşçılar olarak bahsedildiğini hatırlatması üzerine Miloşoski, "Terörist yöntemler kullanarak hedeflerine ulaşmaya çalışan her örgüt terörist olarak görülmektedir" diye konuştu. Bir gazetecinin Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün 'Lozan Anlaşması'ndaki mübadele hükmü olmasaydı milli devlet olamazdık' şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine Bakan Babacan, "İfadelerini iki saat kadar önce medyada çıkan haberlerden izledim. Kendisiyle görüşmeden, tam ne söylediğini anlamadan yorumda bulunmayı düşünmüyorum" şeklinde konuştu.

BABACAN, YUNANİSTAN'IN MAKEDONYA TUTUMUNU ELEŞTİRDİ
Başmüzakereci Babacan, AB'ye ilişkin bir soru üzerine, uyum planının Başbakanlığa iletildiğini ve oradan çıkacak takvimle meclisteki çalışmaların yapılacağını bildirerek, "Uyum planı bizden çıktı. Başbakanlık müsteşarlığına ulaşmış durumda. 2009'da 80 yasal düzenleme öngörülüyor. Meclisteki trafiğin nasıl yönlendirileceği ve yasaların hangi önceliklerle gönderileceği önemli" dedi. Babacan, takvimin 1-2 hafta içinde çıkmasını beklediğini kaydetti.
Makedon bir gazetecinin 'Yunanistan'ın NATO'da veto yetkisini kullanmasını nasıl yorumluyorsunuz?' seklindeki sorusuna Babacan, "Bükreş zirvesinde Makedonya'ya NATO'ya üyelik daveti çıkmamasına üzüldük. Beklentimiz NATO'nun münferit yaklaşımların çekişmelerin etkilediği bir ortam haline gelmemesiydi. Şu an BM nezdinde Makedonya-Yunanistan arasında sorunun aşılması için süren müzakereler var. NATO gibi güvenlik ve istikrar açısından son derece önemli bir kurumun alacağı kararlarda münferit yaklaşım olmaması ittifak ruhuna zarar vermemesi gerektiğini düşünüyoruz" yanıtını verdi.

En Çok Aranan Haberler