HABER

Makinistlere sanal eğitim verilecek

Ankara (AA)- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ilk kez yerli bir tren simülatörü geliştirmek üzere kolları sıvadı. TÜBİTAK'ın desteğinde başlatılan proje kapsamında geliştirilecek simülatörde, makinistlere tren kazaları dahil tehlikeli durumlara karşı sürüş eğitimleri verilecek.

AA muhabirinin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan aldığı bilgiye göre, TCDD ve TÜBİTAK MAM iş birliğiyle başlatılan "Sanal Ortam Tren Sürüş Eğitimleri İçin Milli Benzetim Sistemlerinin Geliştirilmesi" projesi 42 ayda tamamlanacak.

Toplam 6 milyon 839 bin YTL bütçe ayrılan projede "E 43000 tipi Elektrikli Tren Simülatörü" geliştirilecek.

Gelişmiş tüm demiryolu kuruluşlarında makinistlerin eğitimlerinde lokomotif simülatörleri kullanılırken, TCDD'de 1992 yılından bu yana 2 adet simülatör kullanılıyor. Teknolojisi eskiyen bu simülatörler ihtiyacı da karşılayamıyor. 3000 civarında makinist ve yardımcı makinistin çalıştığı TCDD'de personelin periyodik eğitimleri de
düşünüldüğünde 12 adet simülatöre acil ihtiyaç duyuluyor. TCDD'de elektrikli tren simülatörü ise bulunmuyor.

Türkiye'de TCDD ve kent içi raylı sistemler, Marmaray projeleri dikkate alındığında 40 adet tren simülatörüne ihtiyaç duyulduğu ve her simülatörün yaklaşık 3 milyon avro düzeyinde olması ve yerli simülatör üretimini zorunlu hale getiriyor.

Geliştirilen projeyle simülatör sistemlerinin milli nitelikte olması, günün koşullarına uygun bir şekilde güncellenebilen ve TCDD ihtiyaçlarını karşılayan sistemler geliştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede yurt dışına ödenen yüksek miktardaki döviz çıkışının önlenmesi amaçlanıyor. Dünya'da simülatör üreten az sayıda firma bulunması sebebiyle, yurt içinde üretilecek simülatörün özellikle Asya ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracının Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağı hesaplanıyor.

Proje kapsamında geliştirilecek simülatörü benzerlerinden ayıran özelliklerin başında, sistemin sahip olacağı uzaktan eğitim yeteneği geliyor. Bu yetenekle öğrenciler eğitim amacı ile Eskişehir'deki lokomotif simülatörüne gelmeden, uzaktan eğitim alabilecek.

Geliştirilecek simülatörle, ileri benzetim teknolojileri kullanarak, sanal ortamlarda tren sürücüsü personelin temel tren sürüş eğitimlerinin yanı sıra, değişik iklim ve yol koşullarında tren kullanma tekniklerinin verilmesi, arıza ve risk önleyici yeteneklerin geliştirilmesi, sürücünün performansının izlenmesi ve iyileştirilmesi sağlanacak.
Geliştirilecek sistemle insan hatasını en aza indirecek, bakım ve uzman personel ihtiyacını azaltacak.

En Çok Aranan Haberler