YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya, büyükşehir statüsü kazandıracak nüfusa ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 Nüfus Sayımı Sonuçları"nda Malatya...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 Nüfus Sayımı Sonuçları"nda Malatya nüfusuna kayıtlı 757 bin 930 kişi bulunduğu belirlendi. Kent bu rakamlarla büyükşehir statüsüne yükseltilmek için gerekli nüfus sayısına ulaşmış oldu.

TÜİK'in yeni açıkladığı rakamlara göre Malatya'nın yıllık nüfus artış hızı binde 23,07 olarak belirlendi. Malatya 81 il içerisinde toplam nüfus bakımından 28'nci, şehir nüfusu bakımından 26'ncı, köy nüfusu bakımından da 25'nci sırada yer aldı. Kentteki nüfusun yüzde 50,08'ini erkekler, yüzde 49,92'sini de kadınların oluştuduğu belirtildi. Malatya ili nüfusunun yüzde 65,78'inin il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 34,22'sinin ise belde ve köylerde ikamet ettiği, kentin şehir nüfus oranı bakımından 81 il içerisinde 36'ncı sırada yer aldığı, Türkiye geneline oranla toplam nüfusun yüzde 1,01'inin Malatya'da ikamet ettiği açıklandı. Malatya'da nüfusun yarısının 29 yaşından küçük olduğu bildirilen açıklamada, erkeklerde yaş ortalamasının 28.3, kadınlarda ise 29.6 olduğu aktarıldı. Malatya'da nüfusun yüzde 66,32'sinin 15-64 yaş grubunda, yüzde 25,50'sinin 0-14 yaş grubunda ve yüzde 8,18'inin ise 65 yaş ve üstünde olduğu belirtilen açıklamada, nüfus yoğunluğuna göre Malatya'nın 81 il içerisinde 37'nci sırada olduğu ifade edildi.

Uzun yılardır büyükşehir olma hayali kuran Malatya'da TÜİK'in açıkladığı verilere göre büyükşehir statüsünü kazandıracak nüfusa kavuşması sevindirdi. Kent insanı bu statünün kendilerine ekonomik anlamda pek çok getirisi olacağı görüşünde. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kentin alt ve üst yapısı, insan kalitesiyle büyükşehir olmayı çoktan hak ettiğini söyledi. TÜİK tarafından açıklanan rakamların kent için çok önemli olduğunu belirten Çakır, "Malatya'nın büyükşehir statüsüne kavuşması ile ilçe ve beldeleriyle bütünlüklü planlamalar yapılmasına olanak sağlanacak, alt ve üst yapılaşmalar sağlıklı gerçekleşecek. Biz de bu hakkı kazanmak için kampanyalarla nüfus kayıtlarının ilimize alınmasını sağladık. 2014 yılındaki yapılacak yerel seçimler öncesi büyükşehir statüsüne kavuşmayı ümit ediyoruz." dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, büyükşehir olabilmek için il sınırları içindeki nüfusun 750 bin olması kriterini içeren yeni Büyükşehir Yasası'na göre, Malatya’nın büyükşehir olabilme hakkını kazandığını dile getirdi. Malatya’nın nüfusunda gerçekleşen 17 bin 287 kişilik artışın şehrin gelişen dinamiklerinin en önemli göstergelerinden olduğunu anlatan Çalık, "Açıklanan TÜİK verilerine göre de nüfusu itibariyle büyükşehirdir. Şehrimizin bütün göstergeleri gelişmeye devam ediyor. Yüzde 63’lük şehirleşme oranına, yüzde 40’lık istihdam oluşturma gücüne sahibiz. Türkiye’nin en gelişmiş 13. sağlık altyapısına sahip kentiyiz ve karaciğer nakli konusunda Avrupa birincisi, dünya ikincisi bir üniversiteye ev sahipliği yapıyoruz. Türkiye genelinde çalışan sağlık personeli bakımından da ilimiz 6. sırada bulunuyor. Her derde deva kayısının başkenti Malatyamız, sanayi ve ticarette hızla ilerliyor; alt ve üst yapısıyla modernleşiyor. Festivaller, kongreler, fuarlar, sempozyumlar, eğitim, bilim, sanat ve alışveriş şehri Malatyamız bugün nüfusuyla da büyükşehir olmayı hak ediyor.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler