Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün hazırladığı “Klon Anaçlarla Meyve Fidanı Üretim Tekniği ve Bodur Meyvecilik Uygulamaları” isimli AB projesi destek almaya hak kazandı.
2012 Teklif Çağrısı döneminde Hayat Boyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Klon Anaçlarla Meyve Fidanı Üretim Tekniği ve Bodur Meyvecilik Uygulamaları” projesi, Avrupa Birliği Bakanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edildi. Proje ile ilgili açıklama yapan Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin, “Meyve yetiştiriciliği ve fidancılığı ile ilgili çalışmalar içerisinde yer alan Mühendis, Teknisyen, Teknik elemanlar ve çiftçilerin yer alacağı proje kapsamında 5-18 Mayıs 2013 tarihleri arasında Almanya’ya 20, Belçika’ya 14 ve Hollanda’ya 10 katılımcı gönderilerek, 2'şer hafta süreyle proje konusunda çalışmalar yapılacaktır. Toplam 44 katılımcısı içerisinde 2 adet engelli çiftçi yer alacak. Modern meyveciliğin birinci ve en önemli koşulu sertifikalı, kaliteli ve ismine doğru meyve fidanlarını kullanmaktır. Klonal anaçlar modern meyvecilikte arzu edilen anaç ve kalem standardizasyonu sağlamakta, bir örnek bahçe kurma imkanı oluşturmaktadır. Ayrıca bodur meyvelerin budama, ilaçlama, hasat gibi bakım işleri kolay yapılmakta, dekara verimleri yüksek olmakta, erken verime yatmakta ve üretim maliyeti düşmektedir” ifadelerini kullandı.
“Bodur meyve yetiştiriciliği daha fazla bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Malatya, Türkiye’nin en önemli meyve üretim merkezlerinden biridir. Sahip olduğu meyvecilik potansiyeli ile bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesine önemli etkisi olmaktadır. Bu proje ile Avrupa ülkelerinde uygulanan modern meyveciliğin bölgemizde geliştirilmesi, kalite ve verimliliğin artırılması için meyvecilik sektörü içerisinde ki çalışanların bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarının artırılması, AB üyesi ülkelerde fidancılık ve meyvecilik konusunda yapılan çalışmaların yerinde incelenmesi amaçlanmıştır” diyen Yaşar Zengin açıklamasını şöyle tamamladı:
“Proje faaliyetleri kapsamında; Avrupa ülkelerinde, meyve fidanı üretimine yönelik çalışmalar, fidan üretim yapıları ve ortamları, klon anaçlar, önemli meyve çeşitleri, bodur meyve bahçelerin tesisi, bakım işleri, bodur ve yarı bodur meyve ağaçlarına verilen şekiller ve mahsul budaması, fidanlıklar ve meyvecilik işletmelerinin çalışma düzeni ve verimlilik ilkeleri incelenecek ve yapılan çalışmalar yakından görülecektir. Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve kabul edilen projemiz, 2012 yılında Türkiye genelinde Ulusal Ajans tarafından kabul edilen 310 proje arasına girmiştir. Bu hem ilimiz için hem de Müdürlüğümüz için oldukça gurur vericidir. Projemizde yer alan kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Onların verdiği destek ile çok güzel bir çalışma ortaya çıkmıştır. Toplam hibe tutarı 76.512 eurodur. Projenin bütün masrafları AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Leonardo da Vinci Programı tarafından karşılanacaktır.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz