Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası, korsan taşımacılık konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapıldığını hatırlatarak, korsan taşımacılıkla ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya davet etti.
Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizde korsan taşımacılığa karşı yasal düzenleme yapılarak yürürlüğe girmiştir. Ancak yasanın uygulanması konusunda kurum ve kuruluşlarımızın gerekli düzenleme ve denetimleri yapmamasından kaynaklı yaşanan sorunlardan dolayı, kayıtlı, vergi levhası bulunan, esnaf siciline kayıtlı olan, ticari ruhsat sahibi şoför esnafımız mağduriyet yaşamaktadır" denilerek, 6321 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 3 Haziran 2012 tarih ve 28312 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, kanun değişiklikleri arasında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun, korsan taşımacılığı yasaklayan Ek Madde 2’sine bir fıkra getirildiği ve yasa maddesine "İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dahilinde ticari amaçlı yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına birinci fıkrada gösterilen idari para cezası üç kat olarak, fiilin işlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde tekerrürü halinde ise beş kat olarak uygulanır. Araç her defasında altmış gün süre ile trafikten men edilir. Ayırıcı işareti bulunmayan üçüncü fıkra kapsamındaki araçlardan taşımacılık hizmeti alanlara da birinci fıkrada belirtilen cezanın üçte biri oranında idari para cezası uygulanır" şeklinde maddenin eklendiği bildirildi.
"Yasa hükmüne rağmen ilimizde hususi olan araçlar ile T ve S plakalı bulunmayan araçlar tescil ve trafik belgelerinde gösterilen maksadın dışında kullanılan araçlar ticari faaliyet göstermektedir" diye devam edilen açıklamada, "Bu durum hukuk devleti içerisinde yasal olmayan bir faaliyet olduğu gibi, vergisini veren, esnaf siciline sahip şoför esnafımızın da anayasamızdaki 'Devlet, küçük esnaf ve sanatkarı korur ve kollar' hükmüne rağmen haksız ve hukuksuz rekabet karşısında mağdur edilmesi anlamını taşımaktadır" ifadeleri kullanıldı.
İl merkezinde tarım ve ziraat aracı olmasına rağmen lastik tekerlekli traktörlerin şehrin ana caddelerinde römorkları ile sağa sola dönüş işareti ve yan görüş aynaları dahi olmadan yük taşımakta olduğunun kaydedildiği açıklamada, bunun trafik akışını büyük ölçüde engelleyip trafiği tehlikeye soktuğu aktarıldı. Ayrıca şehrin muhtelif yerlerinde özellikle çevreyolu altında 49. kavşak olan, yani Çarmuzu kavşağında, Vergi Dairesi binası önünde ve arkasında, Buğday Pazarı civarlarında, Küçük Sanayi Sitesi içinde ve girişlerinde, Adliyeciler ve Mahrukatçılar Sitesi ile Demir Çimento Hizmet Grupları'nda özellikle pikap ve traktörlerle bazı mağazaların önünde bulunan pikap denilen özel araçların ticari tescil ve sicil kaydı olmaksızın haksız kazanç elde ettiği belirtilerek, bu durumun hem devletin, hem de esnafın kaybına yol açtığı vurgulandı.
Açıklama şöyle tamamlandı:
"İlgili tüm kurumların maliye, belediye, trafik tescil ve esnaf sicil kaydı bulunmayan korsan yük ve yolcu taşımacılığına karşı etkili bir şekilde mücadele etmesi gerekiyor. Bu mücadele ile kayıt dışı ticari taşımacılık önleneceği gibi, hukuk sınırları içerisinde faaliyet gösteren şoför esnafımız da haksız rekabet karşısında korunmuş olacaktır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz