YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya Üniversitesi'nde Konferans

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, “Osmanlı Devletinde sadece çok iyi bir...

Malatya Üniversitesi'nde Konferans

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, “Osmanlı Devletinde sadece çok iyi bir askeri sistem değil aynı zamanda çok iyi bir de hukuk sistemi mevcuttu” dedi.

Malatya İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda “Osmanlı Devleti’nin modern dünyadaki etkileri” konulu konferans veren Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erhan Afyoncu, konuşmasına, tarihin, ders programlarının dışında sevilen bir branş olmasını vurgulayarak başladı. Doç. Dr. Afyoncu, “Osmanlı İmparatorluğu tarih oldu zannediliyor ancak izleri hala yaşamaktadır” dedikten sonra bugün Kosova’da, Kafkasya’da, Bosna’da Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerine rastlandığını ve dünyaya yön vermiş devletlerin izlerini asırlar boyu sürdürdüklerini söyledi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel mirasının taşınması itibariyle olumsuz bir dönem yaşanmasına rağmen daha sonraki değişimler ile mesuliyet noktasında, gözlerin Türkiye’nin üzerinde olduğunu vurgulayan Doç Dr. Afyonlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Tarihe baktığımızda, bize kalan mirasın ne olduğunu rahatlıkla görebiliriz ve Türkiye’nin mesuliyeti ağırdır. Osmanlı İmparatorluğu fütuhat üzerine devam etmekteydi ancak, bununla birlikte istimalet (meyletme) de söz konusu idi. Yani sadece kılıç gücü değil, gönül kazanma da mevcuttu. Moğollar da büyük bir imparatorluktu ama kısa sürdü. Çünkü onlarda istimalet yoktu. Osmanlı, gittiği bölgeye baskı yapmamış, özgürlük tanımıştır, din değiştirme zorunluluğu yaşatmamış, kiliselere dokunmamıştır. Dolayısıyla halk ve asker de kendinden yana olmuştur. Bu gibi avantajlar neticesinde Osmanlı İmparatorluğu gittiği bölgelerde kolayca yayılma imkanı bulmuştur. Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren Osmanlı İmparatorluğu bir dünya gücü olmuştur ve dönem itibariyle de sınırları çizmiştir.”

“Osmanlı Devletinde sadece çok iyi bir askeri sistem değil aynı zamanda çok iyi bir de hukuk sistemi mevcuttu ve diğer devletlerden heyetler gelerek bu kanunları incelerdi” diyen Doç. Dr. Erhan Afyoncu, uzlaşma kültürünün varlığını ve yargının, siyasi gücün dışında olmasını, bu durumun en temel etkeni olarak ifade etti. Dönem boyunca yapılan seferlerden, bunlara karşılık oluşturulan Haçlı Ordularından bahseden Doç. Dr. Afyoncu, bu savaşların yüzyıllar boyu sürdüğünü vurguladı.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğunun şemsiyesi olduğunu belirten Doç. Dr. Erhan Afyoncu, 20. yüzyılda Batıda, bunu ABD üstlenmiş durumda ancak Doğuda yine görev Türklerin üzerindedir ve netice itibariyle Osmanlı Devleti’nin izlediği siyaset sonucu birçok idari yapı şekillenmiş ve bugünkü duruma gelinmiştir” dedi.

Konferans sonunda Doç. Dr. Erhan Afyoncu’ya konferans anısına hediye takdim edildi. Malatya 2. Anadolu Kitap Fuarı kapsamında Malatya’da bulunan yazarların İnönü Üniversitesi’ndeki konferanslarının devam edileceği, Perşembe günü Ahmet Turgut’un, Cuma günü ise İhsan Süreyya Sırma'nın konferans vereceği öğrenildi.

Konferansa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Behice Erci, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler