YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya’da 8 yılda misyonerlikle ilgili 23 konferans verilmiş

Malatya Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili dava kapsamında yapılan araştırma sonucu İnönü Üniversitesi’nde emekli Orgeneral Hurşit...

Malatya’da 8 yılda misyonerlikle ilgili 23 konferans verilmiş

Malatya Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili dava kapsamında yapılan araştırma sonucu İnönü Üniversitesi’nde emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Gazeteci Mustafa Balbay, Türkan Saylan gibi birçok kişi tarafından 8 yılda misyonerlik ve benzer konularda 23 konferans verildiği ortaya çıktı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un Zirve Yayınevi’nde cinayetlerin işlendiği aynı gün üniversitede '21 YY Başlangıcında Kuşatılmış Türkiye’ konulu konferans verdiği tespit edildi.
Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tutuklu sanıklar 35’inci kez hakim karşısına çıktı. Adliyenin çevresinde yoğun güvenlik önlemi alınarak gerçekleştirilen duruşmaya tutuksuz sanık Hüseyin Yelki ile birlikte öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, diğer maktullerin yakınları katıldı. Ayrıca CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Almanya'daki bazı derneklerin üyeleri ve yabancı basın mensupları da davayı izledi. Bir süre önce Zirve Yayınevi soruşturmasıyla görevlendirilen Özel Yetkili Savcı İsmail Aksoy'un izinde olması nedeniyle yerine Özel Yetkili Savcı Şeref Gürkan katıldı.
Mahkeme başkanı, önceki duruşmada İnönü Üniversitesi Rektörlüğü’nden talep edilen misyonerlik ve benzeri konularla verilen konferans ve panellerin, CD ve DVD ortamında mahkemeye ulaştığını dile getirdi. Mahkemeye ulaşan belgelere göre, 2000 ile 2008 yılları arasında 23 kez misyonerlik ve benzeri konularda panel ve konferans düzenlendiği tespit edildi. 21 Kasım 2000 tarihinde Orgeneral Doğu Aktulga tarafından verilen ‘Devlet Yönetimi ve Atatürk’ konulu konferansla başlayan toplantıların 9 Mayıs 2008 tarihinde Emekli Orgeneral Edip Başer tarafından verilen ‘Ulusal Güvenlik’ konulu konferansla tamamlandığı belirlendi.
8 yılda verilen konferanslar arasında en dikkat çekici olanı Zirve Yayınevi Cinayetleri ile aynı gün yani 18 Nisan 2007 tarihinde Emekli Orgeneral Hurşit Tolon tarafından '21. YY Başlangıcında Kuşatılmış Türkiye’ konulu konferans oldu. Ayrıca Ergenekon soruşturması kapsamında bazıları tutuklu bulunan sanıkların da İnönü Üniversitesi’ndeki konferans dizisi içinde yer aldığı belirlendi. 16 Mart 2005’te Türkan Saylan benzer bir konuda konferans verirken, Gazeteci Mustafa Balbay’ın 11 Ekim 2005’te, 26 Nisan 2006’da Tuncay Özkan’ın, 17 Kasım’da da İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever’in ‘Türkiye nereye gidiyor’ konu başlığı altında konuştuğu kayda geçti. Mahkeme heyeti, söz konusu belgelerin uzman bir ekip tarafından deşifre edildikten sonra taraflara verileceğini kaydetti.
Duruşmada müdahil avukat Erdal Doğan, söz alarak, daha önce azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklanıp tahliye edilen Hüseyin Yelki'nin, İstanbul Özel Yetkili Savcılığı'nın soruşturması göz ününde bulundurularak, tutuklanmasını talep etti.
Doğan, ayrıca Hrant Dink davasında savcılık tarafından 16 Eylül’de verilen mütalaayı da dosyaya konulmak üzere mahkemeye sunduklarını, söz konusu iddianamenin 56. sayfasından sonrasının Zirve Yayınevi davası ile ilgili olduğunu dile getirdi. Doğan, ayrıca aynı iddianamede Kafes ve Balyoz iddianamelerine de atıfta bulunulduğunu söyledi.

VAROL BÜLENT ARAL REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU
Mahkeme heyetinin sorması üzerine duruşmada konuşan tutuklu sanık Varol Bülent Aral, müdahil avukatı Erdal Doğan’ın sunduğu Hrant Dink davasına ilişkin mütaalanın kabul edilmemesini istedi. Ayrıca mahkeme üyesi hakim Osman Kandemir'in kendisini mimik hareketleriyle tehdit ettiğini, “Sen görürsün” demeye çalıştığını iddia eden Aral, “Ben dudak okuyabiliyorum. Aynı zamanda bu hakimin beynini de okuyorum. Ne dediğini anlıyorum. Bu nedenle hakimin davadan alınmasını talep ediyorum.'' dedi.
Mahkeme başkanı, Aral’ın talebinin değerlendirileceğini, heyet toplantısı sonrası bu konuda ilgili kararın açıklanacağını dile getirdi. Duruşmada söz alan sanık avukatı Mehmet Dinçer de Varol Bülent Aral'ın cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesini talep etti. Kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Varol Bülent Aral'ın cezai ehliyetinin olup olmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi yönünde Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, davayı Ergenekon Soruşturması kapsamında incelenen Zirve Yayınevi soruşturmasının sonuçlanmasının ardından değerlendirilmesini de göz önünde bulundurarak 16 Aralık tarihine erteledi. Ayrıca Hüseyin Yelki'nin tutuklanmasına ilişkin talebinin de devam eden soruşturmanın değerlendirilmesi sonucu açıklanması kararlaştırıldı.
İstanbul’da yürütülen ve ardından yetkisizlik kararı verildikten sonra Malatya’ya gönderilen diğer soruşturma kapsamında eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger ile İnönü Üniversitesi Araştırma görevlisi Ruhi Abat’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklu bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler