YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malatya’da Adliye Sayısının 7’ye Düşmesi Hakkında

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da kapatılan adliyelerle ilgili bir soru önergesi...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’da kapatılan adliyelerle ilgili bir soru önergesi verdi.

Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, "13 ilçesi bulunan bir şehrin 7 ilçesinde adliye hizmetlerinin yapılamaması, Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir" diye sordu.

Ağbaba, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 15.06.2012 tarihi ve 347 sayılı kararı ile Malatya, Arguvan ve Kuluncak ilçeleri adliyelerinin Hekimhan Adliyesi'ne, Yazıhan ve Yeşilyurt ilçeleri adliyelerinin ise, Malatya Adliyesi'ne bağlanmasına karar verilmiştir. Malatya’da bir süre önce Doğanyol, Kale ve Battalgazi ilçeleri adliyeleri kapatılmış, 15.06.2012 tarihli kararla Malatya’da kapatılan adliye sayısı 7'ye çıkmıştır. 13 ilçesi bulunan bir şehrin 7 ilçesinde adliye hizmetlerinin yapılamaması Bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir? Türkiye’de il ve ilçelere göre adliye dağılımları nasıldır?"

"Arguvan-Hekimhan arası 1 saat, Kuluncak-Hekimhan, Yazıhan-Malatya arası 45 dakikadır" diyen Ağbaba, çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren köylülerin, adliye işlemleri için de kendi ilçelerinin dışındaki farklı bölgelere yönlendirilmesinin Bakanlık tarafından nasıl değerlendirildiğini sorarak, "Bu durumun yöre halkını mağdur edeceği düşünüldü mü" dedi.

Arguvan-Hekimhan arasındaki yolun bakımsız olup, özellikle kış aylarında sık sık yolun kapandığını hatırlatan Ağbaba, "Ayrıca mevcut şartlarda Arguvan-Hekimhan arası yolcu taşımacılığı yapılamamaktadır. Minibüs ve otobüs seferi bulunmamaktadır. İnsanların adliyeye gidebilmek için büyük zorluklarla karşılaşacağı ortadayken, HSYK kararı ile Arguvan’da yaşayan vatandaşların cezalandırıldığı düşünülmekte midir" sorularını aktardı.

Kapatılacak adliyelerdeki hakim ve cumhuriyet savcılarının başka yerlere tayin edilecekleri açıklanmıştır diye devam eden Ağbaba, adliyelerde çalışan diğer kamu personelleriyle ilgili nasıl bir işlem yapılmasının düşünüldüğünü, bu karar alınırken personellerin aileleri, çocuklarının eğitim durumları, konaklamaları, ulaşımları vb. gibi insani değerler düşünülmedi mi diye sordu.

Veli Ağbaba, soru önergesini şöyle tamamladı:

"Adliyelerin kapatılması ile ilgili karar alınmadan önce kaymakamlar, belediye başkanları, hakim ve savcılarla diğer idarecilerden görüş ve öneriler alınmakta mıdır? Alınmamış ise 'ben yaptım oldu' anlayışıyla hareket etmek doğru mudur? Bakanlığınız tarafından yeniden yapılandırma adı altında hayata geçirilen bu uygulamanın asıl sebebi nedir? Adalet Bakanlığı kapatmalarla ne kadar tasarruf sağlamayı planlamaktadır? Bir taraftan ‘yargıda reformlar yapıyoruz’ denilmesi, diğer taraftan adliyelerin kapatılması Bakanlığınızca çelişki olarak değerlendirilmekte midir? Kapatılacak adliyelerin binalarıyla ilgili nasıl bir işlem yapılacaktır?"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler